Как да проверя ангренажния ремък на 1.8Т?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Как да проверя ангренажния ремък на 1.8Т?

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 24 ное 2011 9:24

Колеги искам да си проверя ангренажния ремък на колата - 1.8Т AGU.Интересува ме как се сваля капака на ремъка на тоя мотор - евентуално отгоре без да повдигам и разопаковам цялата кола.Също така ако някой знае на какво да обърна вниамние също да казва.Мисля че темата ще е полезна за всички не само с 1.8Т мотор.
P.S.Коментарите от типа "Какво ще му гледаш - той се сменя направо" са излишни - моля въздържайте се от тях :!:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Re: Как да проверя ангренажния ремък на 1.8Т?

Мнениеот vaskoto1 » Чет 24 ное 2011 9:45

mhihi e какво да му гледаш-направо се сменя... mhihi mhihi mhihi
сега сериозно.
наистина няма да видиш много. това е ремък, на който по почти абсолютно нищо не му личи колко е износен. оценка на вид на изглед може да те вкара в беля. неслучайно се сменя не на чек, а на километри.
демек се връщаме на първото изречение от поста ми... mhihi mhihi

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Чет 24 ное 2011 10:14

а имайки предвид цената не този ремък направо не си струва труда да го оглеждаш ;)

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Чет 24 ное 2011 10:16

Може Колегата да има съмнения за "прескочил" ремък!Ако е така,има белег(резка) на шайбата на коляновия вал и съответно стрелка на пластмасовия капак.Колелото на разпределителните валове също има белег и съответно на отливката също!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 24 ное 2011 10:43

Не нямам съмнения за прескочил ремък.По-скоро искам да проверя състоянието на ролките и обтегача ,защото ако ремъка е 40 лева ,то целия комплект ролки,амортисьор на обтегача и водна помпа(макар че псоелдната е повече от пожелание) ходи на 400 лева.Предисторията по принцип е че когато преди година купих колата и сменях масло майстора ми каза ,че ремъка "е много свеж и още е с надписите и няма смисъл да го бърника" което за ремъка не е никва гаранция ,но пък хич не ми се сика да хвърлям оригинални работещи и напаснати части за 400 лева(ролки,обтегачи и помпа).Освен това оглеждам хиляди неща по колата включително и ВАГ-а ,а не знам как да погледна нещо толкова важно като ремъка със прилежащите му карантии :oops: .Иначе на ремъка бих погледнал датата на рпоизводство.Ако пише 2009/2010 ще отложа смяната с година.За ролките дилемата е голяма.
Впрочем АутоДата за ремъка казва : след 60 000 мили погледнете състоянието на ремъка,след още 20 000 мили пак го погледнете........на 120 000 мили задължително го сменете.Също така препоръчват смяната на ремъка на 4 години ,но нищо не казват за останалите части.Като отидеш в масата сервизи без да погледнат колата ти казват "Дай 500 лева ,че иначе утре мотора ще роди и ще ми дължиш 2000 лева за клапани/бутала и 300 за пътна помощ.За кво си си купил кола кат не ти се дават пари за ремонти?" :lol:

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Чет 24 ное 2011 12:22

ремък Gates - 35-40лв
ролки Inna - една около 30-40 другата беше около 100 лв
водна помпа - 80 лв

Общо части: около 250-260 лв + труд зависи къде отидеш.

Един от най-евтините мотори за облсужване от гамата на Голф 4, направо сменяй. ;)

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Чет 24 ное 2011 13:05

Труда-под 140-150 лв,никой няма да си облече даже работните дрехи...В софето не знам как е :Mr Green Fun
Но наистина е хубаво да го смениш,за да му хванеш "спатиите" :lol:
Аз като взех пасатко,едни майсторчета ми викаха,че ще изкара поне 40 к км,ама нали знаеш гаранция-Франция :Mr Green Fun Но никой не иска да ми се подпише,че гарантира за това,което казва,щото после не им се плащат грандиозни ремонти и рекламация...Та дадох едни 300 лв,за да спя спокойно и да се води изрядно сервизната книжка eusa

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Чет 24 ное 2011 13:12

Труд над 100 лв е нереална цена за 1.8Т-то..

Потребителски аватар
buller
Автомобил: Audi_Q5 FY
Двигател: DJYA 2020

Мнениеот buller » Чет 24 ное 2011 13:14

MK4 написа:ремък Gates - 35-40лв
водна помпа - 80 лв

Един от най-евтините мотори за облсужване от гамата на Голф 4, направо сменяй. ;)

Има и още...
Хубаво е да смени и обтегачът - около 150 лв. (към него идва малката паразитна ролка, за която споменаваш - 35-40 лв).
Имаш и антифриз - 3 литра концентрат = 30-тина лв.
+ работата, ако не го прави сам.

Грубо 500 лв. за обслужване, без масла и филтри :)

А по темата... Аз бих ги сменил, за да съм спокоен, защото предният собственик може да е семнил ангренажа, за да е "свеж", но да не е пипал ролките или водната помпа...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 24 ное 2011 14:22

Smeagol написа: защото предният собственик може да е семнил ангренажа, за да е "свеж", но да не е пипал ролките или водната помпа...

:да: Дам и тук се връщаме към началния ми въпрос как да отворя капака и как да ги проверя :lol: .Не знам как така с чиста съвест хвърляте оригинални части за 400 лева без да ги погледнете даже и да ги смените с нещо от кварталния магазин - аз не бих спал спокоино :lol: Иначе и на мен 100 лева ми се виждат нормално - Ауто Дата дава 2 часа труд по смяната.

Последна промяна от Rabbit_TDI на Чет 24 ное 2011 14:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 24 ное 2011 14:37

MK4 написа:ремък Gates - 35-40лв
водна помпа - 80 лв

Не е точно така макар ,че това май е най-разпространената версия.По опитните майстрои,магазините за части и разните англоезични форуми имат 3 версии:
1.Сменяш само ремъка защото това е бензинов автомобил и се разбира когато ролките се разтракат.Освен това ремъка е от гума/пластмаса и старее лесно за разлика от ролките които са на километри.Това е най-малко папканата версия.
2.Сменяш ремък с паразитна и обтяжна ролка чийто марков комплект е дори под 200 лева когато е комплектован.Това което и ти посочваш.
3.Със ролките сменш и обтяжния механизъм защото е малко тъпо да смениш ролките ,а това което наистина обтяга да остане - +100 лева.Сменяш и водна помпа щото и тя може да се рпецака и ще сваляш всичко(а сигурно може и да заклини -знам ли) и аре и антифриз - +100 лева.

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Мнениеот dushanov » Чет 24 ное 2011 14:38

Rabbit_TDI, колега не мисля, че съществува начин за такава проверка. Според мен ако имаше такъв начин, особено ние българите щяхме да караме ремъците и ролките до посл. секунда. Даже щяхме и да задминаваме самата граница като си казваме "и ко кът муй миналу времету...щом толкова км е изкарало...ши изкара ощи 1000 ко ши муй!". Нали с този пост не целя да обидя никого. Просто мисля и до колкото знам, няма начин за проверка на ремъка.
Поздрави! :beer

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 24 ное 2011 14:43

dushanov написа:Просто мисля и до колкото знам, няма начин за проверка на ремъка.

Пак пища ,че ремъка ми е ясен.Няма ли надпис с дата няма гаранция.Пък и струва 40 лева.Питането ми е за въпросните обтяжна ролка+паразитна+маслен обтегач.Удебелявам обтегача щото имам чуството ,че повечето хора си пишат на изуст без дори да знаят за какво иде реч.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: Audi_Q5 FY
Двигател: DJYA 2020

Мнениеот buller » Чет 24 ное 2011 16:11

Моят обтегач беше оригиналния (щампите на VW и Audi). Това ме подтикна да го сменя :Mr Green Fun
Според мен най-добре ще е да си отделиш 500 лв. и да закараш колата на някой, който е сменял такива неща и преди, и да каже кое може да изкара още - било водна помпа, било обтегач, било ролка...
Ако нямаш парите де - ако ги имаш - сменяш всичко наред, за да си сигурен.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 24 ное 2011 16:12

Сега се разрових в ЕТКА.Според нея комплекта за смяна е само ремък с ролки(основна и паразитна) без масления амортисьор и без водна помпа(посочена в по-горния ми пост като вариант 2).Цената му пак според тях е 98 евро.
Изображение

А това са всички неща без водната помпа около ремъка:
Изображение
Интересно ,че по отделно ако копуваш комплекта ляга над 200 евро :lol:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”