Golf 3 1.6i ABU - Глъхне при подаване на газ

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
v_ankata
Автомобил:
Двигател:

Golf 3 1.6i ABU - Глъхне при подаване на газ

Мнениеот v_ankata » Вто 09 фев 2010 17:28

Колата от отдавна се караше е изключена ламбда сонда, тъй като на диагностиката показа че е забила на 1.4v и не помръдва.Симптомите бяха повишен разход и глъхнене при подаване на газ, иначе колата държи стабилни обороти, на студено си ги дига сама, след което ги сваля и си върви нормално във високите.Накрадко ще обесня какво съм сменил и установил:
1. Ламбдата е сменена с нова- БОШ /универсална/ - замерих я и дава перфектни стойности 0,1-0,9, за разлика от старата която беше забила на богата смес.
2. Свещите са сменени с нови - NGK - извадени по каталог, най-скъпите в магазина.
3. Темперетурния датчик го мерих - в нормите е
4. Датчика на входящия въздух също го мерих и той е в нормата
5. Палеца, капачката и кабелите изглеждат в добро състояние,пък и колата не прекъсва. Само съм зачистил палеца и капачката профилактично.
6. Стъпковото моторче също е премерено и е в нормите, пък и колата държи много стабилни обороти, няма заклащане и заиграване при пускане на газта, което ме навежда на мисълта че проблем не е там.
7. Потенциометъра на клапата, който по принцип е болно място на тези коли, на диагностиката диагностика каза че работи добре, не е въртян и отварян никога. Аз реших да го замеря и се оказа леко разминаване. В Аутодатата е данено че съпротовлението на крайните два пина трябва да е непроменливо до 25% натиснат педал и променливо от 25% до 100. На средните два е обратното, но при мен е обратно, т.е на карйните се променя до 25%, а нагоре не, а на средните не се променя до 25%....? Но не съм съвсем сигурен дали това е най-добрият начин за диагностициране на такива предцизни потенциометри, по скоро бих се доверил на диагностиката..
8. Въздушния филтър е чист
9.Помпата е сравнително нова - на 1,5г и е БОШ купувана доста пари, налягане не съм мерил, но според мен нямаше и да върви в високите ако имаше проблем с дебита.
10.Държа да подчертая че колата никога не е имала газ, кара се само на бензин.
Мойте идей взеха да се изчерпват, а не съм толкова богат да сменям абсолутно всичко с ново на метода проба грешка. Помагайте!!!

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Golf 3 1.6i ABU - Глъхне при подаване на газ

Мнениеот rudoni » Вто 09 фев 2010 22:47

то след толкова интервенции ,за нас какво остана? защо просто не повтори диагностиката след интервенциите?
написал си:
5. Палеца, капачката и кабелите изглеждат в добро състояние,пък и колата не прекъсва. Само съм зачистил палеца и капачката профилактично
а защо не ги провери с мотор тестер или осцилоскоп за да не се харчиш излишно? на колко километра са? проверена ли е колата дали не засмуква и допълнителен /не контролиран /въздух?има и още въпроси ,но една диференциална диагностика ще ти помогне! :)

v_ankata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот v_ankata » Вто 09 фев 2010 23:55

То натам вървят нещата колега, ама лошото е че масово диагностиците нищо не разбират и е много трудно да уцелиш добър. Но в крайна сметка ще се ходи на по-подробна диагностика, друг вариант няма, там където ходих аз само я закачиха с лаптоп.

winbooz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот winbooz » Сря 10 фев 2010 0:32

Аз нещо не разбрах какъв точно е проблема в момента (след като си сменил сондата и т.н) :oops:

v_ankata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот v_ankata » Сря 10 фев 2010 0:38

Колега колата ГЛЪХНЕ ПРИ ПО РЯЗКО ПОДАВАНЕ НА ГАЗ, някой път даже пука в кутията на инжекциона, във високите е добре.

mitko23
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот mitko23 » Сря 10 фев 2010 1:16

Просто предполагам,но случайно колега да имаш катализатор(който да е на бая годинки)?Аз преди да го разкарам моя(катализатор) сериозно глъхнеше колата при рязко подаване на газ,защото се получаваше нещо като тапа и нямаше как да излезнат бързо изгорелите газове.

v_ankata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот v_ankata » Сря 10 фев 2010 9:02

Имам катализатор,но ме е страх да го махна, понеже сондата е на него и предполагам че ще и се променят стойностите. Но няма да ме учуди да е там проблема, то вече друго не остана

mi6un4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mi6un4o » Сря 10 фев 2010 18:41

Ванка при запушен каталзатор колата във високите об-и не трябва да има мощност прецени си сам.Според твоето описание колата" заглъхва и препуква от кутията на инжекциона"-това според мен означава от всмукателния колектор.Идейки:1-голямо предварение на запалването -може да е от делкото или от компа.2-проблем във всмукателни клапани(примерно вкопани в леглата и намалено разстояние).3-Прескочил 1 зъб на ангренажен ремък или неправилно зацепен.4-последно- огледай си дюзата как впръсква на ниски и високи обороти.

v_ankata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот v_ankata » Съб 13 фев 2010 8:36

Днес сутринта въпреку всички сменени неща изброени в началото колата едвам едвам запали, еднжам държи ниски обороти, пуши черно и прекъсва в ниските....? Вече направо незнам какво да кажа и да говоря....

Потребителски аватар
vrangel
Автомобил: vw golf3
Двигател: ABU

Мнениеот vrangel » Нед 14 фев 2010 10:30

Колега и аз съм със съшия двигател,при този модел има диагностика само на двигателя и тя не е много подробна.Значи и аз много страдах от калпави свещи,сменил съм бош и NGK 3/2 хиляди сега съм с Beru но си пазя старите в багажника за резерф.За запушен катализатор отпред отгясно до колекторните тръби имаш една тръба запушена с гумена тапа,махни тапата и виж как е сега.На този изход се мери налягането на изгорелите газове мисля че руснаците бяха писали че ако е до 2,5 всичко е наред с изходящите тръбопроводи.

v_ankata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот v_ankata » Вто 16 фев 2010 20:16

Днес закарах колата на обстойна диагностика и се оказа че всички датчици, включително и ламдата работят перфектно и след дълго чудене с диагностика решихме да измериме компресията и на два от цилиндрите показа 7, а на другите два 9 и 9,5. :banghead: Според него има силно нагорели всмукателни клапани и каза че колата няма засмукване..... Проблема е повече от виден но все пак искам да попитам колко трябва да е компресията на този мотор, да кажем още в завода?

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Вто 16 фев 2010 21:30

rudoni написа:то след толкова интервенции ,за нас какво остана? защо просто не повтори диагностиката след интервенциите?
написал си:
5. Палеца, капачката и кабелите изглеждат в добро състояние,пък и колата не прекъсва. Само съм зачистил палеца и капачката профилактично
а защо не ги провери с мотор тестер или осцилоскоп за да не се харчиш излишно? на колко километра са? проверена ли е колата дали не засмуква и допълнителен /не контролиран /въздух?има и още въпроси ,но една диференциална диагностика ще ти помогне! :)

нали подчертах изрично - с мотор тестер запалването -капачка и палец!всмукателни клапани не нагарят!има не регулирани всмукателни клапани. потърси клубния сервиз на мишо и никси.

Потребителски аватар
krasio00o
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR 1998

Мнениеот krasio00o » Вто 16 фев 2010 22:34

Много ми е интересно как се регулират клапани с хидравлични повдигачи :lol: .Симптомите ми приличат на прегорели всумакателни клапани.Мисля,че няма да сгрешиш ако и замериш копресията 2-ри път с друг манометър.Както каза колега "mi6un4o" от голямо предварение пак може да ти гърми в смукателните колектори пробвай да и върнеш малко аванса.

Потребителски аватар
The Officer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Officer » Сря 17 фев 2010 11:18

А защо не махнеш капака на клапаните и не погледнеш в какво състояние ти е разпределителния вал?

v_ankata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот v_ankata » Сря 17 фев 2010 12:55

И на мене ми е интересно как се регулитат клапани с хидравлични повдигачи...? Те не се регулират да кажа за непросветените.. Колата я закачихме на пълна диагностика - газ анализатор, стробоскоп, живи данни и всичко е ок, освен всмукването на колата и респективно компресията. Мене лично ме притеснява дали ще се оправи само с напасване или евентуално смяна на клапан или работата ще стане дебела и проблема ще излезне налолу... Иначе интересното е че колата не харчи масло или ако харчи е малко. Пак искам да попитам за да не отварям нова тела колко трябва да е компресията на този мотор???? Ясно ми е че е над 10 но колко е когато излиза от завода

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”