Голф3 1.8- Странен проблем относно гаснене и слаби светлини.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Todor Popov
Автомобил:
Двигател:

Голф3 1.8- Странен проблем относно гаснене и слаби светлини.

Мнениеот Todor Popov » Пон 26 дек 2011 9:51

Здравейте! Рядко ми се случва да пиша тук относно някакви проблеми. Като цяло съм много доволен от колата си, която е Голф 3 1.8 90кс, но напоследък започна да прави доста сериозни проблеми. До преди месец вървеше идеално, но един ден както си карах колата ми изгасна в движение. Помислих, че ми е свършил бензина (поради кризата често ми се налага да карам на изпарения), така че това ми се стори правдоподобно. Добре, обаче на късмет бях точно до една бензиностанция и я вкарах по инерция до колонката. Заредих бензин и викам всичко е шест. Да обаче колата не можеше да запали. Чуваше се как стартера върти но за част от секундата и до там. Помолих момчетата на бензиностанцията да ме бутнат (добре, че се оказаха пичове) и от втория път запали. Аз се изплаших, в първия момент, да не е бензиновата помпа, защото акумулатора беше зареждан на скоро, а и беше на една година (колата не беше карана цяло лято, затова се наложи да го зареждам). Всичко точно, след това мина една седмица и тъкмо да забравя проблема, наложи се да си отида до село, една вечер. По пътя ми се стори, че светлините на таблото са по слаби и фаровете също, но реших че, защото беше сумрачно, та затова така ми се струва. Минах километър два и колата изгасна и при опит да запаля, пак същата работа. Поседях така, чудех й се, и след 15 мин запали, фаровете блеснаха, таблото също и аз с въпросителни в очите и чакайки всеки момент да изгасне си продължих, но си имах едно наум, че започне ли да ми намаля светлината от таблото, значи да очаквам проблем. Случи ми се пак, след това и този път, извиках приятел да решим проблема. Той като чу, и вика акумулатора ти е паднал, трябва да я бутнем. Разгледахме акумулатора и се оказа, че при смяната клемата на плюса, скобичката, която е под болтчето е била на обратно и клемата се затяга до едно положение и повече не може, та е седяла хлабаво и на мен камък ми падна от сърцето, че проблема е незначителен.Запали си с бутане след има няма 5 6 метра, и почна да работи пак като часовник. Затегнах клемите, този път както трябва и още седмица колата беше в ред. Но захлади се и хоп, пак същата работа онзи ден ме остави до университета и пак с бутане и няколко часа по късно си я прибрах. Чистих пак клеми, затягах, гледах умно под капака, но просто не се сещам от къде може да е проблема. Снощи пак същото. Този път едва я изкарах от гаража и като видях само, че едвам виждам километража в тъмното и си викам ясна ми е работата. Спрях я, и двигателя заглъхна. Пак с бутане, викай този онзи да бутат и всичко е шест. Днес, ако работят, ще ида да взема един бензинов и един въздушен филтър да ги сменя (това, което мога, ще го направя аз). Бензина, който зареждам от време на време е от една бензиностанция до нас. Има само две колонки и качеството едва ли е супер. Откакто прави проблеми избягвам да зареждам там, но ми се случи онзи ден преди да започне пак с проблемите. Ако някой е имал подобен проблем моля да сподели решение. Би могло си мисля да има някъде оттечка по кабелите и от там да идва проблема. Благодаря предварително и весело посрещане на новата година Ви пожелавам.
ПС: Разгледах останлите теми, но точно такъв проблем не забелязах, но може и да съм пропуснал нещо.

Потребителски аватар
teddy
Автомобил: golf 4
Двигател:

Re: Странен проблем относно гаснене и слаби светлини.

Мнениеот teddy » Пон 26 дек 2011 10:55

Колега започни с проверка на генератора - колко зарежда! Щом акумулатора е на година защо си го зареждал, би трябвало да искара повече. Провери всички кабели за окисления и за халабави връзки - от акумулатора, стартера до генератора, както и масата на двигателя. Това е за сега после пиши какво е станало. Весели празници и на теб!!!

Потребителски аватар
djmimo89
Автомобил: VW Golf 3 Cabriolet
Двигател: ADZ

Re: Голф3 1.8- Странен проблем относно гаснене и слаби светлини.

Мнениеот djmimo89 » Пон 26 дек 2011 11:45

На мен ми мирише на някоя хлабава връзка. Провери колега из под бушоните да не би нещо да има хлабаво, също така провери си и генератора както казва колегата.

Todor Popov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Todor Popov » Пон 26 дек 2011 12:21

Можете ли да ми обясните как се проверява дали генератора зарежда. Мисля че с някакъв уред се правеше нали. Относно връзките проверих ги, поне тези които мога да стигна. Акумулатора изглежда, че няма проблеми. Снощи гледах за искри по тъмното, но не видях. Акумулатора е зареждан, защото през лятото бях в Щатите и уж един приятел щеше да я припалва от време на време, но така или иначе беше паднал нацяло, затова го зареждах. Друго, което забелязах е че онзи ден преди да загасне бях включил доста неща и явно се натовари. Предна и задна чистачка, CD-то, парното и фаровете явно му дойдоха в повечко и от там може би изскочи проблема отново. Има една жичка която излиза от минуса на акумулатора, която някак си ми изглежда като да е била някъде преди това. Ще я снимам и ще я покажа. Днес сменям въздушен и горивен филтър и ще пиша допълнително ако има разлика. Благодаря много. Сигурен съм, че е нещо малко - Все пак е Голф :)

Потребителски аватар
teddy
Автомобил: golf 4
Двигател:

Мнениеот teddy » Пон 26 дек 2011 14:11

С мултицет можеш да замериш колко зарежда. Палиш колата, поставяш уреда на постоянно напрежение (20V) и мериш на клемите на акумулатора. После можеш да включиш различни консуматори за да видиш каква е разлика в напрежението, а то трябва да е в диапазон 14-14,5V.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”