Въпрос относно акумулатор

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
cvetelingeorgiev
Автомобил:
Двигател:

Въпрос относно акумулатор

Мнениеот cvetelingeorgiev » Пет 30 дек 2011 7:46

Здравейте, зима е и естествено старите акумулатори ни предават, така се случи и с моя. Въпроса ми е следния: колко голям акумулатор (АCh) да взимам. Моят прави следните проблеми, 2-3 дена пали сутрин и на следващата е мъртвец обикновено пътувам до работа и обратно, общо 6 км и си мисля дали сегашната батерия не е твърде голяма и за това малко разстояние да не може да се зареди, всичко относно генератора е наред зарежда нормално, но истината е че почти нищо не разбирам от токове ( аз съм човека сменил крушка като новата е заковава с пирон). Доста писах, но не споменах, че става въпрос за Г3, 1,4. Благодаря на всички отзовали се.

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос относно акумулатор

Мнениеот mmkosev » Пет 30 дек 2011 8:51

Здравей.По каталог дават колата да е 44 амперчаса но аз бих сложил 52-56 амперчаса.А зареждането се проверява като се запали двигателя на клемите на акуто без вкл. консуматори да има 14.2-14.5 волта.После вкл. фаровете и трябва да има 13.6-14 волта.Успех.

Потребителски аватар
cvetelingeorgiev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cvetelingeorgiev » Пет 30 дек 2011 9:32

Доста чопках в нета и най-полезното като инфо открих на акумулатори Exide http://didi94.com/batteries/exide/batteries.htm изтеглих програмата и като я инсталирах ми показва 53, но пък и за по-големи мотори отново 53. Все пак идеята ми е да ме изкара по-дълго, ако е твърде голям няма да може да се зарежда за краткото разстояние което пътувам ежедневно, но пък ако е малък ще си иде по-бързо от якото зареждане.

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 30 дек 2011 9:43

Приятелю взимаш си какъвто ти пише и това е.Ако всичко ти е наред по колата нямаш проблеми.44 е напълно достатъчен.Аз съм с 1.6 и 44 както ми го дават,никога не е падал.Закъсвал съм вечер,проблеми с тоците въртял съм като побъркан 100 пъти ,отделно радио колко съм слушал докато дойдат да ме дърпат,отделно габаритите и аварийките мигат постоянно,като ме дърпаха пак радио слущах,на другия ден пак въртях 1000 пъти,после пак до сервиза светлините и радиото,после въртене в сервиза и така и не падна тоя акумулатор.44 е напълно достатъчно.Няма смисъл да даваш повече пари за по-голям и да ти тежи да го мъкнеш.
Твоя го пиши бегал,ако е поне на 4 години,ако не търси някакъв проблем или отечка по колата.Ако не на поне 4 години ясно че е заминал и взимаш нов и караш :)
По-голям акумулатор няма да ти изкара по-дълго като години експлоатация,зимно време ако е стар пак ще падне няма значение какъв капацитет има,ще ти изкара повече да седиш и да дрънчиш музика примерно,ако имаш басове и глупости.
6км където караш не е толкова малко това са поне 10-15 минути в града ще си зареди спокойно,това което е изхабил от паленето.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Пет 30 дек 2011 11:27

взимай бош или варта 44 ампера необслужваем за 140лв ги продават и карат по 6 години.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пет 30 дек 2011 11:35

agent_kowalski написа:По-голям акумулатор няма да ти изкара по-дълго като години експлоатация,зимно време ако е стар пак ще падне няма значение какъв капацитет има,ще ти изкара повече да седиш и да дрънчиш музика примерно,ако имаш басове и глупости.6км където караш не е толкова малко това са поне 10-15 минути в града ще си зареди спокойно,това което е изхабил от паленето.

Пак продължаваш да "мислиш".Я кажи защо зимата акумулатора пак ще пада,,без значение какъв капацитет има.Ама кратко и ясно,без излишни творчески напъни.
Моя зимата не "пада",значи нещо не ми е наред :screwy
И да,44Аh ще върши работа,но колкото по-голям,толкова по-добре.И по-големия би трябвало да издържи по-дълго време,ако не го тероризираш нещо.
Въпрос на личен избор и финанси е.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 30 дек 2011 12:38

Даже де са ти казали за замерването на акумулатора е грешно! 14.5 волта ама при какви обороти? А?

Защо реши,че при различните обороти ,трябва да е различно?

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 30 дек 2011 12:41

Тищо ,нещо да съм ти писал на тебе лично не съм,защо се занимаваш с мен?Я сега се върни и прочети какво съм написал.
Сега ще го преразкажа,за да го разбереш:Казах горе,че независимо какъв е акумулатора дали е 44 или 4444 ако е на години и е стар пак ще падне от студа.Това че е с по-голям капацитет не ти гарантира по-голямо спокойнствие зимата.Единствената полза е ,ако отидеш на полянка и си запалиш огън и си отовриш колата и надуеш мазна чалга примерно, с тоя 44 ако ти свири музиката 3 часа на макс,с някой по-голям вадиш калкулатора и смяташ колко повече ще се радваш на ритми преди да се наложи да буташ колата за да се прибереш.
А това че щом инженерите са изчислили че трябва да е толкова акумулатора явно са преценили че стига.Ако е здрав съм написал горе колко въртене на стартер издържа без да падне.Значи ако трябва да въртиш зимата половин час вземи си оправи двигателя ,не ти е малък акумулатора.
Там който каза и на 1000 оборота и на повече динамото дава един и същи волтаж -+0.1-0.2волта нали има реле регулатор това му е работата.Ако при някой много се мени волтажа значи динамото му е тръгнало вече.

Потребителски аватар
kn9453
Автомобил:
Двигател: AHF 99

Мнениеот kn9453 » Пет 30 дек 2011 12:59

tisho_psg написа:
agent_kowalski написа:По-голям акумулатор няма да ти изкара по-дълго като години експлоатация,зимно време ако е стар пак ще падне няма значение какъв капацитет има,ще ти изкара повече да седиш и да дрънчиш музика примерно,ако имаш басове и глупости.6км където караш не е толкова малко това са поне 10-15 минути в града ще си зареди спокойно,това което е изхабил от паленето.

Пак продължаваш да "мислиш".Я кажи защо зимата акумулатора пак ще пада,,без значение какъв капацитет има.Ама кратко и ясно,без излишни творчески напъни.
И да,44Аh ще върши работа,но колкото по-голям,толкова по-добре.И по-големия би трябвало да издържи по-дълго време,ако не го тероризираш нещо.

Е нали на по-голямия трябва и по-голям заряден ток!!!!
А той от къде ще дойде .... от алтернатора...аха ама той е сметнат от някой ПО-УМЕН и същия този ИНЖ. е преценил и акумолатора.
И сега нещо съществено карам 1.6 бенз. 6год. с 36А/ч а, пък акум. на колко е само той си знае (с този ак. си дойде колата) тази зима започва да се предава и ще трябва да купя нов.И пак ще си взема 36А/ч стига да ми уважат гаранцията.Сегашния ак. е някаква марка "интертехник"

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пет 30 дек 2011 13:24

TiL написа:
tisho_psg написа:

:screwy Ми тури си акумулатор от комбайна тогава бре! А да се сещаш, че прекалено голям акумулатор ще ти преебе динамото? Или тук говорим за акумулатора... Да се сещаш, че динамото няма да може да го зарежда както трябва? С 44Ач монбат карах около 6 години. Зимата е нямал проблеми. Защо ли като е бил малък?

Колега доста "компетентни" мнения се изръсиха тук в темата. Даже де са ти казали за замерването на акумулатора е грешно! 14.5 волта ама при какви обороти? А?
Вземай си акумулатор не по-голям от 52ач! Аз лично съм с този бош (объркал съм амперите одеве) и да ти кажа близо година го ползвам и съм нямал проблеми. За да имаш гаранция трябва да идеш да ти е заверят в сервиз на бош. Там ти мерят заряда на динамото, консумацията... и тогава ти праскат печата(безплатно е ). Моя има 3г гаранция.

Има не малко писано по темата във форума.Прочети и се образовай.Тогава пиши пак,ама тогава ще пишеш друго.Алтернатора си зарежда (ако е изряден) и по-малкия и по-големия акумулатор.Консумацията на ток е една и съща и с малък и с голям акумулатор.Съответно динамото се налага да дозарежда еднакво.Ама е друго да покажеш,че си разбирач,нали? :applause:
Айде сега ако обясниш как точно ще си преебеш динамото ако туриш 56Аh акумулатор? Ама го обясни научно,а не да го повториш написаното като грамофонан плоча :D
И казах на колегата,че няма проблеми с 44Аh акумулатор,но по-голям е по-добре.Има ли още нещо неразбрано? mhihi
И да агенте-това,че е с по-голям ток акумулатора ти гарантира по-голямо спокойствие през зимата.То даже е елементарно логично!!!

Последна промяна от tisho_psg на Пет 30 дек 2011 13:27, променено общо 1 път.

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 30 дек 2011 13:26

На по-голямия не е казано че му трябва по-голям ток,а повече време за да се зареди.Сега тука вече много зависи какви консуматори имаме пуснати,примерно ако колата ни е предвидена за 44 ,но сложим 62 може и да успява да се зареди и той бързо(не ми се рови да търся данни и да смятам).Може и да не може.Тука е тънкия момент ,че ако караме на 2-3км и имаме ЗДРАВ 44 акумулатор,който пада и 100 да сложим пак ще падне.Сега някой като Тишо ще каже глей го тоя бастун колко е прост :D :D Хайде няма да го мъча най-вече нещо и ще му кажа защо ще стане така.Еми 44 пада защото за да запалиш изразходваш примерно повече ток,отколкото успяваш да заредиш до всяко следващо палене и накрая оставаш без ток.И с по-голям акумулатор да си пак няма да успееш да заредиш изразходваният ток и пак ще падне.
Така че всеки ,който е с подобна дилема-хора трябва ви ЗДРАВ акумулатор и зареждащо динамо,а не голям акумулатор.Един акумулатор стане ли на 4-5 години почва да дава фира.Хвърляйте и нов,няма какво да го зареждате да му правите магии,толкова си карат.Какъвто и да взема и български и друг стане ли 4-5години и не мога ли да запаля в коша.Рядко коалта не я карам всеки ден,така че не е да е седяла цяла зима и после нормално да падне,ама кара ли се колата и не иска ли да запали -в коша.
Тишо,кое му е по-добрето на по-големия акумулатор?В студа няма да падне до дупка или какво?

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пет 30 дек 2011 13:33

на по-големия му трябва повече време да се зареди,но и повече време за да се разреди.Разбираш ли? Вземи кофа от 5л и кофа от 10л. Изсипи от двете по 1л и кажи на коя колко трябва да долееш за да се напълно до горе.Може би на 10литровата ще трябва повече?

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пет 30 дек 2011 13:38

И какво от това,дали няма да мога да запаля на 5тия или 6тия ден?Все няма да мога да запаля и явно имам проблем.И решението е следното:или караш малко повече колата за да зареди,или изобщо не я ползваш за единия километър.Макар че ако ти е наред колата и пали като види ключа и за по-малко от това ще зареди.Аз лично не съм виждал някой ,чиято кола е наред да му падне акумулатора от каране на къси разстояния.
Единствената полза е както казах горе да си пуснеш кючеци докато си печеш кебабчетата няколко часа на поляната.Друга полза от излишно голям акумулатор няма.

Потребителски аватар
balamata
Автомобил: Renault Laguna
Двигател: F3P720

Мнениеот balamata » Пет 30 дек 2011 13:52

Един съвет към колегата,който виждам,че е от Плевен.Само не си взимай акумулатор от онези евтинджоси в Елмирата до Практикер!Мои двама колеги се набутаха и сега реват като убодени магарици :Mr Green Fun .Моя е на 6 години,EXIDE с повишен стартов ток и досега не ме е оставил все още.Но май вече и тази марка се ментоса.Та човек да се чуди наистина кое е хубаво вече и кое е менте.Но англичаните са го казали-"Не съм толкова богат,че да си купувам евтиното"!Май всичко вече опира и до късмета!

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пет 30 дек 2011 13:55

viewtopic.php?f=59&t=59137&start=45
Я прочетете темата най-добре. Който го мързи да чете да прочете само цитираното от колегата ikonoma на стр.4

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”