Налага се да сменям стъпковото моторче на голф 3 1.6 абу 1994г.
На него пише:
Bosch
87008
0132 008 601
VAH
Интересува ме ново ли трябва да си взема или може и втора ръка ?
И какви са цените на новото и старото ?
голф 3 1.6 абу 1994г.- Стъпков мотор нов или втора ръка ?
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
- snupeca
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: ALH
- Контакти:
Re: Стъпков мотор нов или втора ръка ?
Около 30-40лв втора ръка от морга - без гаранция, дали ще работи ден или година.
Горе-долу двойно - ново, и пак зависи от къде ще го вземаш.
Горе-долу двойно - ново, и пак зависи от къде ще го вземаш.
- daniel golf 3
- Автомобил:
- Двигател:
колега и аз имах проблем със стъпковия мотор на моя голф,както пуснех гаста и гаснеше веднага.купих го втора ръка 50 лв заедно с цялата моно инжекция смених го и вече 2 години няма ядове
. но си е риск втората ръка всеки го знае...

- plamenpet81
- Автомобил: Vento
- Двигател: ABS
Стъпков мотор втора ръка-50лв.Нов на Бош-200лв от Ауто Плюс.Поне преди два месеца ми казаха такава цена.
- pomeoo
- Автомобил: MK3
- Двигател: ABD
- Контакти:
Колега, моят съвет е първо да провевриш цената в офицялният вносител (Юнитрейд), ако цената според теб е приемлива по-добре да го купиш от там, ако ли не потърси в моргите, НО гаранцията там е на късмет.
Поздрави
Поздрави

- burkov2
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз имах такъв проблем преди. Също съм с ABU. За 40 евро мисля с доставката си го взех от Ebay.de ново. Само че смених него с нов, един колега от форума ми даде нова плочка (TPS-а дето е отстрани на инжекцията), и "самообучение" на двигателя направихме, и сега пак от време на време мизерии ми прави та се съмнявам дали не е компютъра. Та за съжаление колега, може би наистина моторчето се е развалило но корена на проблема може да е другаде, затова като човек дал пари за нови части и скъсал супер много нерви ти препоръчвам.. вземи от моргата нещо работещо и си свиркай че почнеш ли иначе да го оправяш.. май не става. А само да вметна за справка че в Porsche Sofia Изток ми искаха 5-600 лева за нова инжекция 

- dontaskdontsay
А да попитам, ако се сваля инжекцията и се разглоби за да се почисти (без да се пипа TPS) после трябва ли да се правят някакви настройки или обучение ?
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Аз с ново моторче съм си патил доста,защото изкара 2 дена и се разпадна.После се наложи да правя от старото и от новото едно,като намесих части и от още едно старо
С новите положението е трагично вече,трябва да се внимава какво и от къде се взима.
За почистването - на самото моно няма какво да му чистиш,защото не се зацапва
Дюзата ако работи,не я закачай,тя пръска вече бензин надолу и мие всичко (дросела,тялото на самото моно,всмукателния колектор) и няма за какво да го почистваш
иначе не,откачаш го,правиш каквото правиш и сглобяваш обратно 
Моторчето също не се обучава,дават по разни теми,че трябвало да се пуска,да се мери,да се гласи,аз съм сменил над 50 моторчета и никога не съм правил такива неща - слагаш го,палиш и то си се намества самичко на точното положение (ако работи моторчето,което си сложил).
Според това какво му е на старото,може да се почисти и да се оправи,ако не е счупено (зацапва си контактите на TP switch-a).Това какво му е,го казва диагностиката или един мултицет,преди да е свалено от моното.

За почистването - на самото моно няма какво да му чистиш,защото не се зацапва

Моторчето също не се обучава,дават по разни теми,че трябвало да се пуска,да се мери,да се гласи,аз съм сменил над 50 моторчета и никога не съм правил такива неща - слагаш го,палиш и то си се намества самичко на точното положение (ако работи моторчето,което си сложил).
Според това какво му е на старото,може да се почисти и да се оправи,ако не е счупено (зацапва си контактите на TP switch-a).Това какво му е,го казва диагностиката или един мултицет,преди да е свалено от моното.

- burkov2
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз пък за ABU и ABD съм чел че моторчетата са единствените на които не могат да се разглабят/почистват/ремонтират и съответно аз не видях как се разглабя това чудо (може пък и да може). Относно "обучението", има 1-2 теми във форума.. Аз пък като го направих и ми заработи по-добре кошницата спрямо преди това. Само че аз смених И плочката, мисля че съм съгласен с колегата че ако само стъпковото се смени не би следвало да се обучава щото то на практика няма какво. Но обучението не е нещо вредно (стига да няма повредени датчици че компютъра няма да може да си събере информацията от тях).
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Ами аз досега не съм видял стъпково моторче за моно,което да не може да се разглоби
и 4-пиновите и 6-пиновите си ги разглобяам безгрижно,вече се вижда дали е счупено или не и се преценява какво да се прави 
Иначе адаптацията се прави основно заради ТСП-а,ако се пипа и той, иначе стъпковото си се регулира самичко,като се запали колата,ако всичко останало е наред.

Иначе адаптацията се прави основно заради ТСП-а,ако се пипа и той, иначе стъпковото си се регулира самичко,като се запали колата,ако всичко останало е наред.

- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
zfa159 написа:Ами аз досега не съм видял стъпково моторче за моно,което да не може да се разглобии 4-пиновите и 6-пиновите си ги разглобяам безгрижно,вече се вижда дали е счупено или не и се преценява какво да се прави
В много редки случай се налага настройка(адаптация като термин тук е леко неуместна

- pomeoo
- Автомобил: MK3
- Двигател: ABD
- Контакти:
zfa159 написа:С новите положението е трагично вече,трябва да се внимава какво и от къде се взима.
Точно за това идеята ми беше колегата да види колко струва ново в официалният вносител, но, ако цената му наистина е около 500,600 лева да отива в моргата директно !
- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Да приемем,че е така...този луфт за какво е там и за какво служи?
Моторчето се сртреми постоянно да държи TP switch-a затворен т.е. чопчето на моторчето да е опряло във въпросното болтче.Т.е. този луфт е там и ще е толкова,само докато запалим (даже докато дадем на контакт,защото моторчето се развива докато не се затвори TP switch-a) и дефакто сме регулирали едно голямо нищо,защото никога повече този луфт няма да се появи и да ни е от полза за нещо 
Орогиналното е Bosch,такова се слага от завода,съответно те са на цена от 130-40лв за 4 пиново и около 240-50лв за 6 пиново (по бледи спомени). 4 пиновите са два вида според подредбата на крачетата и не са съвместими (т.е. на 1.4 ако е 4 пиново,не става от 1.8 моно,пак 4 пиново).Имаха някаква разлика,си спомням,трябва да се има предвид и да се гледат номерата.Иначе Бош са добри като вариант,но са си цифра,Хофер са значително по-евтини и 6-пиново беше към 150лв по спомен, но не стават (работят 2 дни макс.).

Орогиналното е Bosch,такова се слага от завода,съответно те са на цена от 130-40лв за 4 пиново и около 240-50лв за 6 пиново (по бледи спомени). 4 пиновите са два вида според подредбата на крачетата и не са съвместими (т.е. на 1.4 ако е 4 пиново,не става от 1.8 моно,пак 4 пиново).Имаха някаква разлика,си спомням,трябва да се има предвид и да се гледат номерата.Иначе Бош са добри като вариант,но са си цифра,Хофер са значително по-евтини и 6-пиново беше към 150лв по спомен, но не стават (работят 2 дни макс.).

- dontaskdontsay
Питах дали трябва да се обучава нещо щото онзи ден го бяхме разглобили моното да видим да не би да се е зацапало нещо и заради това да ми прави ядове но както вие казахте вътре си беше чисто.
Гледам чета в форума много колеги се оплакват че от стъпковото моторче им гасне колата на празен ход ако не и се подава газ. При мен пък държи високи обороти и си карам градско без да натискам педала за газта. Турам някоя скорост и сама си кара. Аре ако беше лято щях да го изтърпя известно време но сега зимата в тези поледици сама да си кара и постоянно да натискам спирачката ....
Видяло се е че ще се взима ново.
Гледам чета в форума много колеги се оплакват че от стъпковото моторче им гасне колата на празен ход ако не и се подава газ. При мен пък държи високи обороти и си карам градско без да натискам педала за газта. Турам някоя скорост и сама си кара. Аре ако беше лято щях да го изтърпя известно време но сега зимата в тези поледици сама да си кара и постоянно да натискам спирачката ....

- zfa159
- Двигател:
- Контакти:
Зависи как блокира,колега
Ако блокира много свито,тогава няма "смукач",както му викаме и на студен мотор няма как да държи обороти и си гасне,докато не загрее,когато вече има празен ход 
Ако пък се скапе на студено,тогава като я запалиш,ще са около 1000-1200 оборота,после като загрее,ще са 2500,примерно
Сменяй го,защото разхода ти на гориво така вероятно ще е сериозен

Ако пък се скапе на студено,тогава като я запалиш,ще са около 1000-1200 оборота,после като загрее,ще са 2500,примерно

Сменяй го,защото разхода ти на гориво така вероятно ще е сериозен

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”