голф 3 1.6 абу 1994г.- Стъпков мотор нов или втора ръка ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

голф 3 1.6 абу 1994г.- Стъпков мотор нов или втора ръка ?

Мнениеот dontaskdontsay » Нед 01 яну 2012 12:51

Налага се да сменям стъпковото моторче на голф 3 1.6 абу 1994г.
На него пише:
Bosch
87008
0132 008 601
VAH
Интересува ме ново ли трябва да си взема или може и втора ръка ?
И какви са цените на новото и старото ?

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Re: Стъпков мотор нов или втора ръка ?

Мнениеот snupeca » Нед 01 яну 2012 12:56

Около 30-40лв втора ръка от морга - без гаранция, дали ще работи ден или година.
Горе-долу двойно - ново, и пак зависи от къде ще го вземаш.

Потребителски аватар
daniel golf 3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот daniel golf 3 » Пон 02 яну 2012 6:42

колега и аз имах проблем със стъпковия мотор на моя голф,както пуснех гаста и гаснеше веднага.купих го втора ръка 50 лв заедно с цялата моно инжекция смених го и вече 2 години няма ядове :). но си е риск втората ръка всеки го знае...

Потребителски аватар
plamenpet81
Автомобил: Vento
Двигател: ABS

Мнениеот plamenpet81 » Пон 02 яну 2012 19:35

Стъпков мотор втора ръка-50лв.Нов на Бош-200лв от Ауто Плюс.Поне преди два месеца ми казаха такава цена.

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Пон 02 яну 2012 19:42

Колега, моят съвет е първо да провевриш цената в офицялният вносител (Юнитрейд), ако цената според теб е приемлива по-добре да го купиш от там, ако ли не потърси в моргите, НО гаранцията там е на късмет.

Поздрави ;)

Потребителски аватар
burkov2
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот burkov2 » Пон 02 яну 2012 20:49

Аз имах такъв проблем преди. Също съм с ABU. За 40 евро мисля с доставката си го взех от Ebay.de ново. Само че смених него с нов, един колега от форума ми даде нова плочка (TPS-а дето е отстрани на инжекцията), и "самообучение" на двигателя направихме, и сега пак от време на време мизерии ми прави та се съмнявам дали не е компютъра. Та за съжаление колега, може би наистина моторчето се е развалило но корена на проблема може да е другаде, затова като човек дал пари за нови части и скъсал супер много нерви ти препоръчвам.. вземи от моргата нещо работещо и си свиркай че почнеш ли иначе да го оправяш.. май не става. А само да вметна за справка че в Porsche Sofia Изток ми искаха 5-600 лева за нова инжекция :screwy

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Пон 02 яну 2012 23:35

А да попитам, ако се сваля инжекцията и се разглоби за да се почисти (без да се пипа TPS) после трябва ли да се правят някакви настройки или обучение ?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 03 яну 2012 10:36

Аз с ново моторче съм си патил доста,защото изкара 2 дена и се разпадна.После се наложи да правя от старото и от новото едно,като намесих части и от още едно старо :) С новите положението е трагично вече,трябва да се внимава какво и от къде се взима.
За почистването - на самото моно няма какво да му чистиш,защото не се зацапва :) Дюзата ако работи,не я закачай,тя пръска вече бензин надолу и мие всичко (дросела,тялото на самото моно,всмукателния колектор) и няма за какво да го почистваш :) иначе не,откачаш го,правиш каквото правиш и сглобяваш обратно :)
Моторчето също не се обучава,дават по разни теми,че трябвало да се пуска,да се мери,да се гласи,аз съм сменил над 50 моторчета и никога не съм правил такива неща - слагаш го,палиш и то си се намества самичко на точното положение (ако работи моторчето,което си сложил).
Според това какво му е на старото,може да се почисти и да се оправи,ако не е счупено (зацапва си контактите на TP switch-a).Това какво му е,го казва диагностиката или един мултицет,преди да е свалено от моното.
:beer

Потребителски аватар
burkov2
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот burkov2 » Вто 03 яну 2012 12:21

Аз пък за ABU и ABD съм чел че моторчетата са единствените на които не могат да се разглабят/почистват/ремонтират и съответно аз не видях как се разглабя това чудо (може пък и да може). Относно "обучението", има 1-2 теми във форума.. Аз пък като го направих и ми заработи по-добре кошницата спрямо преди това. Само че аз смених И плочката, мисля че съм съгласен с колегата че ако само стъпковото се смени не би следвало да се обучава щото то на практика няма какво. Но обучението не е нещо вредно (стига да няма повредени датчици че компютъра няма да може да си събере информацията от тях).

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 03 яну 2012 14:18

Ами аз досега не съм видял стъпково моторче за моно,което да не може да се разглоби :) и 4-пиновите и 6-пиновите си ги разглобяам безгрижно,вече се вижда дали е счупено или не и се преценява какво да се прави :)
Иначе адаптацията се прави основно заради ТСП-а,ако се пипа и той, иначе стъпковото си се регулира самичко,като се запали колата,ако всичко останало е наред.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 03 яну 2012 15:00

zfa159 написа:Ами аз досега не съм видял стъпково моторче за моно,което да не може да се разглоби :) и 4-пиновите и 6-пиновите си ги разглобяам безгрижно,вече се вижда дали е счупено или не и се преценява какво да се прави :)
Иначе адаптацията се прави основно заради ТСП-а,ако се пипа и той, иначе стъпковото си се регулира самичко,като се запали колата,ако всичко останало е наред.

В много редки случай се налага настройка(адаптация като термин тук е леко неуместна mhihi )!Това става чрез винтчето на насрещника за да се фиксира луфт 0,5мм!

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Вто 03 яну 2012 17:39

zfa159 написа:С новите положението е трагично вече,трябва да се внимава какво и от къде се взима.

Точно за това идеята ми беше колегата да види колко струва ново в официалният вносител, но, ако цената му наистина е около 500,600 лева да отива в моргата директно !

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 03 яну 2012 18:05

Да приемем,че е така...този луфт за какво е там и за какво служи? :) Моторчето се сртреми постоянно да държи TP switch-a затворен т.е. чопчето на моторчето да е опряло във въпросното болтче.Т.е. този луфт е там и ще е толкова,само докато запалим (даже докато дадем на контакт,защото моторчето се развива докато не се затвори TP switch-a) и дефакто сме регулирали едно голямо нищо,защото никога повече този луфт няма да се появи и да ни е от полза за нещо :)
Орогиналното е Bosch,такова се слага от завода,съответно те са на цена от 130-40лв за 4 пиново и около 240-50лв за 6 пиново (по бледи спомени). 4 пиновите са два вида според подредбата на крачетата и не са съвместими (т.е. на 1.4 ако е 4 пиново,не става от 1.8 моно,пак 4 пиново).Имаха някаква разлика,си спомням,трябва да се има предвид и да се гледат номерата.Иначе Бош са добри като вариант,но са си цифра,Хофер са значително по-евтини и 6-пиново беше към 150лв по спомен, но не стават (работят 2 дни макс.).

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Вто 03 яну 2012 20:07

Питах дали трябва да се обучава нещо щото онзи ден го бяхме разглобили моното да видим да не би да се е зацапало нещо и заради това да ми прави ядове но както вие казахте вътре си беше чисто.
Гледам чета в форума много колеги се оплакват че от стъпковото моторче им гасне колата на празен ход ако не и се подава газ. При мен пък държи високи обороти и си карам градско без да натискам педала за газта. Турам някоя скорост и сама си кара. Аре ако беше лято щях да го изтърпя известно време но сега зимата в тези поледици сама да си кара и постоянно да натискам спирачката .... :banghead: Видяло се е че ще се взима ново.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 03 яну 2012 20:58

Зависи как блокира,колега :) Ако блокира много свито,тогава няма "смукач",както му викаме и на студен мотор няма как да държи обороти и си гасне,докато не загрее,когато вече има празен ход :)
Ако пък се скапе на студено,тогава като я запалиш,ще са около 1000-1200 оборота,после като загрее,ще са 2500,примерно mhihi
Сменяй го,защото разхода ти на гориво така вероятно ще е сериозен :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”