Проблем с парното Голф 3 55kw
Проблем с парното Голф 3 55kw
Здравейте, колеги. Имам проблем с парното от близо 1 година и вече искам да го оправя и да съм подготвен за идващата зима. Проблема, е че дори когато колата е загряла, като включа парното да духа топло - то духа хладно. Преди няколко седмици забелязах, че имаше малки парченца дунапрен на духалките отпред. Мога ли да разбера откъде идва проблема и сам да си го оправя, дори да се изисква сваляне на таблото? Само да вметна че голфа е 1,6 75 коня и няма жабка а само „дупка“, в която да си слагам нещата. Видях темата за смяна на радиаторче на голф 3, но въпроса ми е дали мога да разбера откъде идва проблема и дали ще се наложи да следвам стъпките от темата.
- vlado_tonev
- Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
- Двигател: ALH 2000
- Контакти:
Re: Проблем с парното Голф 3 55kw
Може да не се наложи да сменяш радиаторчето,а само да облепиш клапата,на която вече се е разпаднал дунапрена.Лошото е че работата е мъка...
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Клапи на парно.
- Xaxy
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: AFN 1.9 TDI 110
За да ти е мирна главата,сменяй радиатора на парното,облепяш клапите и зимата ще е сална вътре
А това че нямам жабка променя ли по някакъв начин метода по който се сваля таблото?
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
За облепяне на клапите не е нужно да се сваля цялото табло. Правил съм го на моя голф 3 1.4 ABD 1992г. Свалят се жабката и барчето под нея. Пластмасите под чистачките, после филтърната кутуя за купето ( под дясната чистачка) и се развива една гайка М6 откъм двигателното която държи вуздуховода между вентилатора и радиаторчето за парното. После се сваля вентилатора за парното. И след него въздуховода. Въпросния въздуховод е хванат с едни метални скоби към корпуса с радиаторчето и две от тях са отзад към стената на двигателното, махат се трудно и е невъзможно да се сложат, но може и без тях.
Клапата за топло/студено остава в корпусана радиаторчето но се стига за да я облепиш на място без да я сваляш. Във въздуховода е клапата за спиране на свежия въздух, тя също се облепя. После сглобяваш всичко по обратния ред като ти хартисват двете метални щипки които споменах по-горе.
Какво имаш на мястото на жабката? Еърбег? Или просто жабката ти няма вратичка?
Клапата за топло/студено остава в корпусана радиаторчето но се стига за да я облепиш на място без да я сваляш. Във въздуховода е клапата за спиране на свежия въздух, тя също се облепя. После сглобяваш всичко по обратния ред като ти хартисват двете метални щипки които споменах по-горе.
Какво имаш на мястото на жабката? Еърбег? Или просто жабката ти няма вратичка?
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
Еърбега е на мястото на жабката. Сваляш и него за да си отвориш място за действие. Само не забравяй да изключиш акумулатора докато го разкачаш, че да не ти гръмне в лицето!
Днес колегата boar ми помогна страшно много и разглобихме таблото, но се оказа че клапите са били облепени и все пак ги облепихме още един път и проблем с клапите няма. Радиаторчето си работи, не ми тече, водната помпа също е наред, маркучите не се надуват и при загрят двигател и двата са горещи. Оказа се че моята кола имала 4 жилки за врътките на парното, а при него са 3. И намери че под жабката като се свали кората отдолу има явно още някаква клапа, която може би не е облепена и оттам минава студен въздух. Възможно ли е радиаторчето да е запушено нещо? От къде може да идва проблема, че не ми духа топло?
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
DNeshev написа: Възможно ли е радиаторчето да е запушено нещо? От къде може да идва проблема, че не ми духа топло?
Въздух в охладителната система, запушено радиаторче или необлепена клапа. Освен това - ако не загрява, може и да е термостат, блокирал в отворено положение. Като се свалили, пипна ли радиаторчето дали топли?
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
DNeshev написа:...И намери че под жабката като се свали кората отдолу има явно още някаква клапа, която може би не е облепена и оттам минава студен въздух. ... От къде може да идва проблема, че не ми духа топло?
Би трябвало да е клапата за свеж въздух. Би трябвало жилото да стига до лостчето за клапата. Или до реленце, което управлява електрически клапата...
Жилото трябва да тръгва от най-лявата врътка - за степените.
Самата клапа (може да) е под филтъра, който ще видиш, като отвориш предния капак, свалиш пластмасовата преграда пред стъклото, от страната на пасажера...
Последна промяна от georgebonev на Пет 14 окт 2016 20:46, променено общо 1 път.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Щом двата маркуча са горещи,явно радиаторчето е байпасирало.А тая клапа просто спира въздуха,хато завъртиш врътката на вентилатора най-в ляво..
Проблема е решен. Оказа се че радиаторчето беше запушено и го сменихме с колегата boar. Огромни благодарности на него, много кадърен, сръчен и отзивчив. Страшна работа свърши, вече си карам на топличко.
- boar
- Автомобил: Golf III
- Двигател: ADZ 1995
Доста се потрудихме, но крайният резултат е налице !

- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Браво ,е това се казва колегиалност.Да отидеш и да помогнеш на колега да си реши проблема.Браво boar 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”