Колянов вал за голф 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
koleca_9
Автомобил:
Двигател:

Колянов вал за голф 3

Мнениеот koleca_9 » Съб 07 яну 2012 17:25

Здравейте колеги.Предварително се извинявам ако темата не е за тук или вече има такава,но не намерих.Проблема ми е следния: както си карах и изшеднъж колата загасна,отивам в сервиз и от там ми казват,че имам проблем с коляновия вал.Бил нещо наранен в предната част и счупил някаква шайба.
Въпросът ми е може ли да се шлайфа или нещо подобно коляновия вал за да се оправи,ако ли не къде в Пловдив да търся такъв(разбира се втора ръка).Предполагам по моргите,но как да знам че ще стане.Колата е голф 3,двигателя е 1.8 моноинжекция.
Благодаря предварително! :)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Колянов вал за голф 3

Мнениеот radotom » Съб 07 яну 2012 17:30

Повреден отпред? Шайба?.... :roll:
Опасявам се, че с така дадените данни няма да можеш да получиш смислени отговори.
А от къде можеш да намериш нов - я погледни в Продава, автомобили на части ;)

Потребителски аватар
icemenn
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icemenn » Съб 07 яну 2012 18:17

колега питай патило,Веднага мога да ви кажа за какво иде реч,зъбатката дето се закачат ремъците превърта или чупи пъпката на коляновия вал,та проблема се решава с лепене със специално лепило "течен метал" и това е цялата работа..

koleca_9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koleca_9 » Съб 07 яну 2012 18:56

Еми мисля,че точно нещо от сорта както казва колегата.Там където се закача ролката за вала е бил повреден самия вал,майсторчето каза че е бил набит и станал като конус.Това ще може ли да се оправи с лепене??

Потребителски аватар
vlado0o^
Автомобил: GTI Edition
Двигател: 1994 2.8 AAA

Мнениеот vlado0o^ » Съб 07 яну 2012 19:04

Вместо да купуваш нов вал,лагери и какво ли още не кажи на майстора да направи нов П-образен шпонков канал на 180 градуса спрямо сегашния,намираш си читаво колелце за ангренажния ремък и зацепвате мотора като имате впредвид че белега трябва да е на друго място.За да не се повтори този проблем особено при автомобили със повишена мощност съм виждал да се правят 2 дупки 5мм през това колелце във вала и след това се набиват кобалтови свредла с размер 5.1мм и няма мърдане.:)

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Съб 07 яну 2012 19:47

Това наистина ти е най-удобния вариант! :да: Другия начин е здрав вал,но там следва сваляне на скорости,вал,нови основни и биелни лагери,семеринги.... и става дебело!

koleca_9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koleca_9 » Съб 07 яну 2012 22:35

Мерси за съвета ще пробвам да видя какво ще се получи. :)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 08 яну 2012 0:33

koleca_9 написа:майсторчето каза че е бил набит и станал като конус.

Да не те отчайвам, ама... щом е като конус - нямаш никакъв шанс да центроваш ангренажната ролка (както и останалите шайби след нея) така, че да не бие!
В следствие на биенето или ще скъсаш пак ремък, или поне имаш по-голям шанс да скъса централния болт.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 08 яну 2012 10:47

Направо си търси вал.И аз си мислех,че това се случва само на дизел 1.9,но с очите си видях (някъде из Троянския балкан)-колелата в кората-машинка 1.8ABS.Я кажи,като "разцепите" мотора,клапанчета криви има ли?Защото при "оня" случай пичът беше опитвал многократно стартер и казвше че се въртяло...

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 08 яну 2012 11:28

vlado0o^ написа:...

подхода е добър, но за някоя екзотика, за която няма чарк или е много скъп.
за нашите има всичко. и не е скъпо.
труда ще е много по скъп от частите, а вала трябва във всички случаи да се свали.
нали не предлагаш да го прави на място... mhihi
сметни си парите пич, и друг мотор също ти е опция. ако е идентичен и има документи, в КАТ е 1 час само да ти преиздадат талона-никакви технотестове и разправии няма. и си капитан. мотори има за без пари буквално...

koleca_9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koleca_9 » Нед 08 яну 2012 12:30

Еми той болта се скъса вече един път.И ролката превъртя.А за клапаните мисля,че си бяха наред понеже като сложихме нов болт и си работеше.А за нов двигател ме спира освен разправийте в КАТ,че и съм с газова уредба,с новия двигател трябва да ходя после и на газаджия да ми закача газовата.Значи направо да си търся нов вал.Някой да има идея за магазин за части втора употреба или направо да почвам по моргите?

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 08 яну 2012 13:07

vaskoto1 написа:
vlado0o^ написа:...

подхода е добър, но за някоя екзотика, за която няма чарк или е много скъп.
за нашите има всичко. и не е скъпо.
труда ще е много по скъп от частите, а вала трябва във всички случаи да се свали.
нали не предлагаш да го прави на място... mhihi
сметни си парите пич, и друг мотор също ти е опция. ако е идентичен и има документи, в КАТ е 1 час само да ти преиздадат талона-никакви технотестове и разправии няма. и си капитан. мотори има за без пари буквално...

Правено е вече,няма проблем! :idea: Колегата не беше споменал обаче ,че шайбата е превъртала и преди!

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 08 яну 2012 14:55

vlado0o^ написа:кажи на майстора да направи нов П-образен шпонков канал на 180 градуса спрямо сегашния,

добре де, наречи ме идиот, ма това не мога да схвана как ще стане на място?
с пиличка ли?
клас на точност-километър? :screwy

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 08 яну 2012 15:09

koleca_9 написа:Еми той болта се скъса вече един път.И ролката превъртя.А за клапаните мисля,че си бяха наред понеже като сложихме нов болт и си работеше.А за нов двигател ме спира освен разправийте в КАТ,че и съм с газова уредба,с новия двигател трябва да ходя после и на газаджия да ми закача газовата.Значи направо да си търся нов вал.Някой да има идея за магазин за части втора употреба или направо да почвам по моргите?

Оп..оп...тука си има "предисторийка".... :roll:
Като търсиш вал,вземи си микрометърче и да гледаш диаметрите на основни и биелни шийки.Прочети за допуските на размерите,лагерчета ще трябват.Абе "хамалогия" си е смяната,ако нямаш помещение-лошо.Както се е почнало...на ремонтче основно клони...ако си струва машинката като цяло.Някои и за по-малко са цепили целият мотор(я виж radotom-за един лагер на паразитния е гътнал прасето,ценички е споделил даже,натам бие случаят!)

koleca_9
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koleca_9 » Нед 08 яну 2012 17:49

Колега нещо неразбрах за radotom ????

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”