Въпрос за ръчна спирачка Голф 4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Jijo_M
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за ръчна спирачка Голф 4

Мнениеот Jijo_M » Сря 07 мар 2012 8:19

Преди една година сменях задни накладки и от тогава имам чувство че автомобила спира малко по-лошо. При смяната се подмени и спирачната течност като бяха извършени и неколкократни обезвъздушавания за постигане оптимална работа на системата. Сега смених и предните накладки /преди 500 км/, но няма промяна в спирането. Направи ми впечатление, че когато опъвам ръчната спирачка без да е натиснат педала на крачната тя хваща на 4 зъб ако се понапъна стига и до петия, но при същата процедура при натиснат силно педал ръчната хваща на 5,6, че може да стигне и до 7 зъб. Нормално ли е това или саморегулирането на ръчната ми прави някакви номера. При минаване на ГТП нямаха никакви претенции към спирачките макар, че ги накарах да направят коректно тестовете. Накладките отзад са Феродо премиер/ червеното/ отпред са TRW/ Lukas/, вакуум помпата не е правила проблеми, щуцера не се клати. Някакви идей или коментари ? Моля нека някой колега с четворка да опъне ръчната по двата начина и да напише как е при него !

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Re: Въпрос за ръчна спирачка Голф 4

Мнениеот zfa159 » Сря 07 мар 2012 9:33

С нови накладки 5-6 зъба е нормално.При добре напаснати, 3 ,до 4 зъба е нормално,без да се зориш много.Нормално е като натиснеш педала да има по-голям ход,защото буталото натиска по-здраво накладките и имаш по-голям ход.
За да спира добре,се прави профилактика на задния апарат - разглобява се и се почиства,сменят му се гумичките и се раздвижва всичко,защото вътре събира мизерия и започва да се движи по-трудно.
Когато се сменят накладки,апарата се прибира и тогава ако е за ремонт,започва да не спира добре,зашото буталото е много навътре и задържа повече.Апарата трябва да се прибира навътре (с навиване) сравнително с лекота,не с тежест и мъка,както се прибират повечето.Писано е доста по темата с тези апарати и проблемите им с мизерията вътре.
Накладките феродо според мен не стават,ама не са те причината да не спира добре.
:beer

Jijo_M
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jijo_M » Сря 07 мар 2012 12:23

Когато сменях задните накладки свалях спирачните апарати защото бяха скъсани предпазните маншони на цилиндрите и ги почистих.За прибирането не беше кой знай колко трудно, спирачките не задържат. Изчетох още тогава теми и сега чета, и по-скоро си мисля дали не е недобре обезвъздушена, но когато докосна педала ми се струва, че веднага започват да действат челюстите естествено с по-малка сила. Когато купих колата сменях предни дискове и тогава нямаше промяна в спирането, когато докоснеш педала и те залепя на предното стъкло докато сега ми се струва по–слабичко. Пробвах номера с ръчната на служебната Корса, но там няма разлика при натиснат и не натиснат педал вдига се все до един и същи зъб, Корсата също има много добри спирачки, но скоро и сменяха гаранционно предните накладки и сега ми се струва и тя, че спира една идея по-лошо. Може би поради факта, че колата старе и всички елементи малко по-малко са влошили работата си и затова се влошило и спирането, но въпреки това спирачките са доста добри, доколкото чета из форума май доста хора се оплакват от влошена работа на спирачките след извършване на някоя интервенция по-тях. Решил съм да им да направя едно обезвъздушаване като се стопли.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 07 мар 2012 16:57

вероятно имаш и ABS.Ако е така - трябва ти машинно обезвъздушаване или поне с налягане.С помпане на педала,по класическия метод,нищо няма да направиш.Ако въобще има въздух вътре де.
След смяна на накладки,първите 100-200км няма да спира добре и педала ще има по-голям ход,това е нормално,ама за задните не е от толкова голямо значение,колкото за предните.
:beer

Jijo_M
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jijo_M » Чет 08 мар 2012 9:45

Снощи тествах ръчната по-сериозно и се оказа, че винаги се опъва до един и същи зъб 6,7 просто когато е натиснат педала това става по-лесно, което ме навежда на мисълта за проблем със саморегулирането на задните апарати. Доколкото знам то е реализирано с винта в спирачния цилиндър заради който се налага при прибиране да се въртят цилиндрите, така че не виждам какво може да стане ако има проблем би трябвало да не работят спирачките.Сега ще натегна малко ръчната от жилото да видя какво ще се получи. Много искам да направя едно машинно обезвъздушаване, но не знам къде в Бургас правят такова и доколко качествено ще го направят, имам няколко приятели „Майстори” във фирмени сервизи на които не бих дал да ми пипат колата, а пък то повечето „материал” в сервизите е некачесвен и след тях си дооправям нещата. За накладките „Феродо” и аз не съм им голям фен, но поради факта, че колата спира основно със предните спирачки взех „Феродо” май в момента нямаха TRW и не ми се чакаше.

Jijo_M
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jijo_M » Съб 17 мар 2012 14:46

Реших си проблема. Не знам дали това е правилния начин, но постигнах желания ефект. Направих експеримент като опънах ръчната спирачка на 1 зъб и тогава педала се вдигна и се повиши значително бързодействието на спирачката.След това натегнах оптимално ръчната спирачка чрез винта на жилата под пепелника и сега спирачките ми са като преди.Ако след 5-6к км. се влоши отново работата това ще означава, че не работи като хората саморегулирането, но не ми се вярва да има проблем, майстора при когото ходя оглежда спирачките и смята, че всичко е наред.Оказа се, че нямам въздух в системата. Питах за машинно обезвъздушяване в Бургас приятели които работят във фирмени сервизи оказа се, че или нямат машини или не ги използват и си карат по стария начин. Дано съм бил полезен на някой.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”