как се сменя шоф. стъкло на голф 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
TheExorcist
Автомобил: Golf 3 94
Двигател: ABF

как се сменя шоф. стъкло на голф 3

Мнениеот TheExorcist » Пет 17 фев 2012 16:17

Някой колега би ли обяснил или да метне линк ако има из форума. Опитах с търсачката ама нищо което да ми е от полза не намерих.
2/3 врати е голфа. Имам и още един въпрос - за поставянето на стъклото (че нали разбиха моето..) трябва ли да работят ел. стъклата, че от 2-3 месеца не работят и нито се свалят, нито се вдигат. Дано не е прекалено тъпа темата. :beer

Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Re: как се сменя шоф. стъкло на голф 3

Мнениеот Gencho87 » Пет 17 фев 2012 16:41

Ами сваляш кората, отхлабваш държачите на стъклото, махаш парчетата, слага се новото стъкло, трябва да ти работи механизма на стъклото без значение ел. или с ръчка, за да може после да се позиционира правилно, после сглобяваш всичко по обратния ред и това е.

ПП. стъклото се слага с малко завъртане на "кестерме" за да може да влезе във вратата - пуска се от горе на долу. Успех :beer

Потребителски аватар
TheExorcist

Мнениеот TheExorcist » Пет 17 фев 2012 16:46

Благодаря, колега.
Сега още 10 минутки да се зареди винтоверта и ще сляза да видя какви ще ги изям :beer

Пп.: Да разбирам ли, че е нещо елементарно. Никога не ми се е налагало да правя въпросната процедура ;д

Потребителски аватар
M-I-T-A-K-A
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот M-I-T-A-K-A » Пет 17 фев 2012 17:12

не е сложно да
само трябва механизма да ти е в положение отворен прозорец поне 10 - 15 см за да е лесно да развиваш
и като сложиш новото стъкло в леглата дигаш по малко на горе за да го позиционираш правилно.
Може да се наложи да му помогнеш малко на пред назад за да се качи правилно нагоре след като се затвори ,сваляш да виждаш леглата и стягаш ама не много силно че все пак е стъкло :beer

а за снимки кое къде е ... имаше тема за смяна на механизма ,потърси я

Потребителски аватар
TheExorcist

Мнениеот TheExorcist » Пет 17 фев 2012 18:06

Да. Не е нищо сложно но проблема сега е, че не мога да сваля механизма. Ел. стъклата и на двете врати не работят. Не мога да сваля/вдигна нито единия прозорец от шофьорското копче, не мога да сваля и пасажерския прозорец от неговото копче. Не се чува никакво потракване от към машинките Нито на горе, нито на долу. Бушоните всички са здрави. Предположения?

Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Мнениеот Gencho87 » Пет 17 фев 2012 22:36

Ами предположението не е на добре, защото работата отива към моторчета, а те не са евтини. :? Аз съм сменял механизмите с нови, защото ми се оплетоха въжетата на двете предни врати, но моторчетата работят и дори да не се движи механизма /да е затегнал/ трябва да се чува моторчето да се опитва да заработи. По принцип може и проблема да е по кабелите, а не в моторчето, но за вариант се сещам да извадиш всичко и да пробваш моторчетата извън колата дали бачкат, обаче трябва да се закачи на друга кола иначе не съм пробвал да пускам ток на моторчето направо /не ми се е налагало/. Ако намериш някое моторче само за проба може да го закачиш на кабела и да видиш дали работи, ако не значи кабели, ако заработи, значи моторчето е проблема за цени не ми се мисли, че :bishop

ПП. И двете стъкла по едно и също време ли отказаха да работят или едно по едно. Ако едновременно са отказали проблема може да е по някъде по трасето, но ако са отказали по различно време намирисва на моторчета.

Потребителски аватар
Mapoka
Автомобил: 1992 VW Vento
Двигател: 1.8 ABS

Мнениеот Mapoka » Пет 17 фев 2012 23:13

Екзорсиста не е казал с кои машинки е оригиналните или италианските.
Ако е с оригиналните нищо неможе да се пробва току така, имаш няколко условия които са на оперативните изводи и чак тогава вече възприема команда нагоре на долу.
На първо време може да се премери дали изобщо на двата дебели кабела на буксата на "моторчето" идва постоянно захранване (независимо от положението на контактния ключ)- това за оригинлните сименски машинки.
друго което може да се премери е дали се появява напрежение на оперативните пинове на буксата при отваряне на шофьорската врата и подаване на контакт (това са 2 отделни пина, немога да си спомня позиции).
Без някоя от тези оперативни захранвания няма да можеш да местиш машинките от копчето, но при ползване на комфорта от ключа трябва да работят.
Иначе за прозореца вече ти казаха, вкарваш първо предната част (тясната) и то от там на татък само си подсказва как да го завъртиш.

Потребителски аватар
TheExorcist

Мнениеот TheExorcist » Пет 17 фев 2012 23:57

Машинките спряха по едно и също време. Даже знам и кога. Когато смених ABS-а на колата. Предполагам, че съм закачил някой кабел от отсека с бушониерата, но нямам никаква идея какво съм разбутал. Иначе никога не са правели проблеми от рода да забиват, да се мъчат нещо...винаги са се движели перфектно. Постоянно не ми оставаше време да се позанимавам със прозорците а след това и с тези студове съвсем...
Не знам дали са оригиналните или не. Работят (по принцип) на следния принцип. Подавам на контакт - работят. Изкл. от контакт-работят. Отвори ли се някоя врата-спират да работят докато не сложиш ключа пак на контакт. Такава е системата им на работа.
Колегата преди мен спомена нещо за комфорта да се местят...? Какво имаше предвид, че до сега не ми се е налагало да отварям или затварям джамовете освен с копчетата вътре или като заключвам колата с дистанционното (сами се вдигат).

Потребителски аватар
Mapoka
Автомобил: 1992 VW Vento
Двигател: 1.8 ABS

Мнениеот Mapoka » Съб 18 фев 2012 0:16

Еми ти си имаш аларма, то това става и като задържиш ключа на заключване/отключване следователно вдигат се/ свалят се всички заедно.
Иначе щом след рушкането е станало почти сигурно нямаш силовия плюс.
Понеже ти трябва при смяната на стъклото, може да подадеш директен плюс на дебелия жълто зелен (или жълто червен, беше, не си спомням), след което при подаден контакт (може да се наложи няколко пъти) трябва да заработи.
Преди това обаче ако имаш възможност премери на двата дебели кабела дали имаш 12в.

Потребителски аватар
TheExorcist

Мнениеот TheExorcist » Съб 18 фев 2012 14:14

Форумът е сила!!
Изображение

Както колегата по-горе спомена за комфорт модула, така и стана работата...обаче се наложи да боравя с тази екстра на модула през пасажерската врата. Шофьорската не става, защото ключа не иска да се върти в патрона (никога не ми се е налагало да го пъхам там) :screwy

Наистина няма нищо сложно. Сваля се кората и има два държача. Единия е свободно движещ се, а другия се движи от жило. Разхлабват/затягат се само с по една гайка (десятка ако не греша) пъха се бътре стъклото и се стягат. Това е. На който му се налага - да не се притеснява, елементарно е.
Благодаря колеги. :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”