VW BORA AQY 2.0 8v 85kw Притеснение от тракане най-вероятно на повдигачи

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
valjo mc
Автомобил: VW BORA 2000CC-115PS-85KW-1J2
Двигател: AQY- year 2000

VW BORA AQY 2.0 8v 85kw Притеснение от тракане най-вероятно на повдигачи

Мнениеот valjo mc » Нед 13 мар 2016 19:07

Здравейте,колеги ;)!От,около 4 месеца съм щастлив собственик на VW Bora AQY 2.0 8v 85kw(115ps)-2001(първа регистрация).Колата е внос от Швейцария и са полагани необходимите грижи за нея,според мен.Има си малки козметични забележки(без ръжда-при оглед отдолу се вижда че е наливана някаква грес или восък в гредите).Като цяло въпреки оскъдната информация за този мотор,бива много оплюван и му лепят етикет ''масларка''.Аз съм много доволен и от купето(спортно окачване) и от вървежа на мотора(има добра мощност,не мени обороти и при желание върви на 5 навсякъде,без проблем)Освен необходимите неща за смяна при обслужване,единствено съм сменил температурен датчик на охладителната течност,щото ми светеше чека,сега грешки не показва!Маслото го смених аз със колега,когато източихме старото видя се ,че беше почти бистро и течливо(тънко).Реших да налея ''castrol magnatec 5w40 c3''-4 литра туба с холограмен стикер !Тогава температурите бяха минус и не ми е направило впечатление да трака нещо,или поне не да дразни...Но сега при по топлото време или при по дълго каране и мотора е загрят(поне така ми се струва),това чукане ме дразни и притеснява...За 1000 километра нивото на маслото не е мръднало и грам,а аз го натискам мотора от време на време стабилно...Качвам клипче за да чуете мотора.На клипа измествам на ляво кадъра,където има нещо като клапанче с маркучи по него и то трака отвратително шумно от време на време,какво е то и каква функция изпълнява?Та имам ли основание да се притеснявам,след написаното и показаното???Надявам се това да помогне и на други ,колеги от този форум! Виж клипът тук: https://www.youtube.com/watch?v=8osI6u7 ... e=youtu.be

Потребителски аватар
IceHeart
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.8 AGN

Re: VW BORA AQY 2.0 8v 85kw Притеснение от тракане най-вероятно на повдигачи

Мнениеот IceHeart » Нед 13 мар 2016 19:18

Не се филмирай, мотора си работи като часовник. Това дето снима там, до казанчето на хидравликата, ако не се лъжа е за бензиновите пари. Може да има някой клапанче да чатка. Също така, и при мен има чаткане, на повдигач и то на празен ход. Но не е фрапиращо. Карай си колата спокойно и не отваряй мотора напразно! Все пак са коли на години, и е нормално да има все някакъв шум. А също така, и дюзите може да потракват, не е за изключване и това.

Потребителски аватар
Daniel Kuntov
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: GTI 2.0 8V AGG

Мнениеот Daniel Kuntov » Нед 13 мар 2016 19:20

Карай си и това е моето мнение.Ако вече стане по зле отваряш мотора и пълна ревизия.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 13 мар 2016 20:01

От EVAP-а чатка.
Това,до казанчето за хидравликата.
Няма проблем, карай си.

Потребителски аватар
valjo mc

Мнениеот valjo mc » Пон 14 мар 2016 1:37

Той ,че чатка чатка,тоя ''evap'',ама ако можеш да игнорираш звука от него как ти се чува мотора,има и едно метално тракане...незнам вече,то приятели ''разбирачи'' бол...притеснява ме да не съм му налял прекалено тънко масло или менте,ама пък досега не бута(1000км)...или нещо друго става...и пак да кажа,че съм много доволен от мотора,мощност има!

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 14 мар 2016 8:53

Нищо му няма на мотора,експлоатирам същия.
Аз карам с 5W40.

Потребителски аватар
valjo mc

Мнениеот valjo mc » Пон 14 мар 2016 9:19

Радвам се ,че получавам вашите мнения,и особено от човек,който кара същият мотор :)Твоят''evap'' така ли чатка,като моя,чувал съм го на едно audi,но е по тих...на следваща смяна,ако сложа 10w40,няма ли да обезшуми повдигачите ?

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 14 мар 2016 11:28

Ами чатка си,но не ме притеснява.
А за маслото няма смисъл.

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Пон 14 мар 2016 11:29

И моят клапан си трака колега, щом трака , значи работи. Ако искаш да локализираш по-точно шумовете измъкни буксата на канистър клапана и ще спре да трака, може да ползваш стетоскоп и да преслушаш двигателя за шумове. :biggrin
Ако не го гори това масло, което си налял в момента, няма проблеми да караш с него, с 10W40 едва ли ще се промени нещо. :c020

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 14 мар 2016 12:26

Откачиш ли буксата на канистъра веднага светва чека,ако имаш кабел няма проблем.
Иначе ще олекне колегата с 20лв.

Потребителски аватар
valjo mc

Мнениеот valjo mc » Пон 14 мар 2016 13:44

Нямам кабел да си изчистя грешката ръчно,ако това имаш предвид,но няма ли да се изчисти сама като върна буксата и при проверката на компа,като не установи проблеми да изгаси чека?Като сменях температурният датчик,си спомням че след няколко паления,чека загасна и досега не се е обаждал...слава богу... :)

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пон 14 мар 2016 14:46

Дори да не свети лампата ще си я запише грешката и ще стои, докато не се изтрие с ваг-ком примерно. Не се махат грешки с разкачане на акумулатор.
По добре не разкачай нищо, освен ако нямаш кабел под ръка, но може да си купиш, около 20-40 лв са.
Когато клапана трака може да се усети с допир, ще го усетиш, как вибрира.
Грешките по принцип трябва да се трият иначе може да променят работата на двигателя, от опит го знам, особено грешка за ламбда сондата!

Потребителски аватар
valjo mc

Мнениеот valjo mc » Пон 14 мар 2016 14:54

Искаш да кажеш,че дори,след като съм сменил датчика,чека не свети и все пак карам с грешката че датчика не работи???Ако е така лошо щото казва на компа че мотора е студен и ме вкарва в преразход на бензин...хмм а това хич не ми харесва...правилно ли съм те разбрал?

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пон 14 мар 2016 16:07

Не няма проблеми да си караш с грешката, просто грешката си остава записана, това е, не я маха, сега вече при определени грешки може да влезе в някакъв режим, това е при някакви условия, компа е адаптивен и чистенето на грешките прави нещо, като ресет на адаптации и корекции, това е. Разбира се ако има условия да се запише грешката я записва отново и тогава променя работата.
Ако всичко е наред грешката може да си стои, тя си стои със сигурност.
Аз съм разкачал датчика за температурата, смянал съм го и си записва грешка разбира се, но тя не влия след, като си го сложил и показва коректно температурата на антифриза.
Много датчици съм разкачал, но си трия грешките с кабела, за да си спестя времето за нови корекции, даже дросел клапата има нужда от адаптация чрез софтуер, ако е махана буксата, примерно, ако се чисти дросела и още други дейности.

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... _%28TBA%29

Забелязал съм следното, зависи от софтуерното осигуряване. Примерно, наскоро имах паразитен въздух и след триене на грешките, всичко е ок, докато не се адаптира пак и след, като запише грешка за ламбда сонда, първо започваше да претръсква на топъл двигател, след известно време започваше да ми се базика и празният ход на студен двигател. Като открих и оправих пропуска на въздух, изтрих грешката за ламбдата за всеки случай, нулирах адаптациите за да си ги презапише пак.
Ако нямаш проблеми по колата не виждам основание за безпокойство. :c020

Потребителски аватар
M3ntata
Автомобил: Golf MK4 4motion
Двигател: V5 AGZ

Мнениеот M3ntata » Пон 14 мар 2016 17:32

Аз съм на същото мнение карай си колата със здраве. Аз имам същото чаткане от евап-а и в допълнение на това тракане от повдигачи/клапани. Мотора е 1.4 16v AXP и така си я карам от поне 4-5г, за сега не се влошава/засилва тракането. Кара се с масло 10/40 мобил (обикновено) веднъж сложих ТОТАЛ 10/40 и тракането се усили наистина, след това го смених отново на наливно мобилче. Не гори масло поне видимо по щеката, кара се 6-7к км. и се сменя маслото.

Та ако не те дразни тракането лично аз мисля, че няма нищо за притеснение, а и както казах може да пробваш с по добро масло 5/30 или 5/40 може да се поуспокои още малко.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”