Голф 3 1,8 ААМ - свързване на свещите

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
rado_ev
Автомобил:
Двигател:

Голф 3 1,8 ААМ - свързване на свещите

Мнениеот rado_ev » Сря 29 фев 2012 13:23

Привет колеги, нужна ми е малко помощ и затова се обръщам към Вас! Накратко - един приятел не може да си запали голф3 1,8 с мотор ААМ /такава информация ми даде/. Каза,че е работил няколко минути, след това е угаснал и до там. Сменил е капачката на делкото, обаче не запомнил свързването на кабелите на свещите, та ги направил колкото да имат вид. Молбата ми е някой да каже поредността на свързване и къде е първия цилиндър на капачката. Още по-добре ще бъде и някоя снимка като нагледен материал. Изчетох доста теми с търсачката и съм наясно, че ще трябва да се проверяват кабели, свещи, бобина, датчик на Хол, връзката на дюзата и т.н., но най-първо трябва да свържа свещите правилно. За съжаление нямам някой приятел с такава кола, че да видя свързването на място. Ще съм ви благодарен за всяка информация.

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 3 1,8 ААМ - свързване на свещите

Мнениеот overapac » Сря 29 фев 2012 13:27

заповядай колега:
Прикачени файлове
01.jpg

rado_ev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rado_ev » Сря 29 фев 2012 14:41

Много благодаря. Ще ги наредя по схемата и ще пробвам тогава. Така или иначе за да не пали ще има и друг проблем, но все от някъде трябва да започна. Ще пиша периодично за проблема и накрая /когато и да бъде/ за неговото отстраняване.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 29 фев 2012 15:43

Затова се сменят един по един...

rado_ev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rado_ev » Сря 29 фев 2012 15:56

По принцип е така. Обаче човека си купил нова капачка, свалил старата от делкото и след като откачил кабелите от старата капачка се сетил, че не запомнил местата на кабелите. Просто красота! Аз се включих след като гювеча вече беше забъркан.

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Сря 29 фев 2012 16:01

Аз слагам новата на делкото и вадя един по един от старата :wink:

rado_ev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rado_ev » Нед 04 мар 2012 19:12

Да пиша за развитието на проблема. Отново благодаря за схемата - направо свърши идеална работа. Та наредих ги по схемата и като започна едно пробване да запали..., докато не я дръпнахме не стана работата, но след 1 км. дърпане запали. Явно проблема ще се яви кабели и свещи, защото работеше неравномерно - предимно на три цилиндъра. Сменяхме кабелите на неработещите цилиндри с други които имаше под ръка и по едно време проработи нормално, обаче радостта беше за кратко. Този приятел през седмицата ще си купи кабели и евентуално свещи и тогава ще пиша пак дали проблема е изчезнал. Лично аз имам съмнение, че може да се яви и друг проблем, но ще видим след смяната на кабелите. Посъветвах го да мине и през някой сервиз да провери дали не се появява някоя грешка по запалителната система. Та така, ще пиша по-нататък. Сега е време за :beer

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 04 мар 2012 19:18

Да провери и датчика на хол.Моя до преди месец гаснеше така както си работи просто.
Направо смених цялото делко и се оправи.На старото беше взел да заминава датчика :?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 04 мар 2012 19:24

Делкото си има белег (едно прорезче) под капачката, за ГМТ на 1-ви цилиндър. (по него се прави зацепването на ангренажния ремък и отговаря на ГМТ на 1-ви цилиндър и кабела за 1-ви цилиндър логично е точно над него).От там се тръгва по часовниковата стрелка (посоката на вътрене на делкото) и се въртят 1-3-4-2 и готово ;)
:beer

rado_ev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rado_ev » Нед 04 мар 2012 21:34

По принцип доста разглеждах капачката докато я поставя. Освен прореза за ГМТ на първи цилиндър, има един жлеб на делкото в който трябва да съвпадне една издатина по капачката там където ляга по повърхността на делкото. Направи ми впечатление, че когато тази издатина съвпадне с жлеба, скобите които държат капачката се разминават от местата върху капачката където трябва да се защипват. Има ли вероятност капачката да е друг модел или тези скоби да се движат по делкото. Моя човек показа старата капачка и тя беше едно към едно с новата, пък преди това не е имал проблеми. Споменах му за датчика на Хол и аз лично също имам големи съмнения точно за там. Много странно беше и поведението на ненормалната работа на двигателя. например втори цилиндър отказа да работи, сменихме кабела и проработи, но в последствие със сменения кабел отказа. Трети цилиндър не работеше и изведнъж без да правим нищо по него, взе, че проработи. После пък друг цилиндър отказа и така в този дух. Благодаря Ви за мненията. Ще дерзая по проблема и ще пиша.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”