Голф4 - може ли да се демонтира само ABS контролерът?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Голф4 - може ли да се демонтира само ABS контролерът?

Мнениеот icefire » Съб 03 мар 2012 19:12

Колеги, дали е възможно при Г4 да се демонтира само контролерът на ABS-a, като самия блок си остане закрепен към колата. Идеята ми е да не ми се налага после да обезвъздушавам, а само да си сваля контролера, да се пробвам да го ремонтирам и после да го закача обратно.

Закрепването е с 4 болта с торксови глави, обаче ме притеснява дали ще има място контролерът да падне 3-4 см. надолу, за да се отдели от блока. Ето снимкa:

Изображение

Ако няма място контролерът да се свали или няма как да се стигне до болтовете с инструмент, искам да питам доколко са гъвкави тръбичките, които влизат в модула. Дали има как да отвия трите болта, които държат модула към шасито, и да повдигна леко ABS модула, за да мога да бръкна отдолу и да демонтирам контролера? Или ще се счупят тръбичките? Някой правил ли я е тая щуротия? Опитвам се да избегна обезвъздушаването след това, защото да се обезвъздушава системата след като помпата е била източена е пълен ужас.

Потребителски аватар
TheExorcist
Автомобил: Golf 3 94
Двигател: ABF

Re: Голф4 - може ли да се демонтира само ABS контролерът?

Мнениеот TheExorcist » Нед 04 мар 2012 13:13

Да не те плаши обезвъздушаването. Аз смених цялата система точно с този модел (Г3) Проблеми никакви нямах с обезвъз. http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 9500_n.jpg

Иначе гледах в един сайт как е свален контролера на място без да се сваля хидро блока с клапаните.
Тръбичките са крехки но не чак толкова колкото си мислиш. Подлежат на огъване до една степен ;)
А и бих те посъветвал да смениш спирачната течност ако скоро не е сменяна :beer

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 04 мар 2012 14:16

TheExorcist написа:Иначе гледах в един сайт как е свален контролера на място без да се сваля хидро блока с клапаните.

Това на Голф4 или на Голф3? При тройката контролерът се сваля без проблем, защото има място под него (както се вижда на снимката)... Иначе течността е сменена преди два месеца, това е още една причина да не ми се занимава с нова смяна на течност и обезвъздушаване...

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Нед 04 мар 2012 23:21

Колега това лято правих тази операция. Само да ти кажа че при мен нямаше как да падне само електрониката, на доста неудобно място е, не знам сигурно е възможно, нека някой който го е правил да каже, другото което не бих ти препоръчал е да огъваш тръбичките... и също така закрепването на електрониката е с torx, обаче външен!

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 05 мар 2012 3:21

За външния торкс знам, развива се с камъче Е5:

Изображение

Какъв беше точно проблемът? Нямаше място да хванеш болта с камъчето или нямаше място да се извади контролерът?

Потребителски аватар
TheExorcist

Мнениеот TheExorcist » Пон 05 мар 2012 16:54

Много го мислиш колега.... сваляй абс-а, ремонтирай си го, смени си течността (нищо че е на два месеца)на Textar мисля че беше 13-14 лева литър течност, не е кой знае колко скъпа. И след това двама души за 15 минути ще я обезв. без да сваляте гумите даже. :beer

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 05 мар 2012 17:09

Е то ясно, че накрая така ще стане :)
Ше го направя, просто преди това исках да събера опит от колегите, които вече са правили упражнението :beer

Потребителски аватар
TheExorcist

Мнениеот TheExorcist » Пон 05 мар 2012 17:12

Сега като гледам пак снимката от първия ти пост....какви са тези меки връзки :screwy
Намери начин и ги махни. Малко или много се раздуват когато натискаш педала и се губи силата като цяло.
Просто съвет ;) :beer

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 05 мар 2012 17:16

Под оплетката е гумен маркуч. Да си оправя първо проблемите с електрониката, пък после ще мисля за оптимизации :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”