Странен проблем със съединител или скоростна кутия на GOLF 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
volvofen
Автомобил:
Двигател:

Странен проблем със съединител или скоростна кутия на GOLF 3

Мнениеот volvofen » Съб 10 мар 2012 20:24

Здравейте, историята започна още миналото лято. Както всеки Голф 3-ка след 230 000 км. дойде реда и на съединителя! Проблема бе, че при транспортирането до сервиза се скъса и жилото на съединителя! Та по съвет от форума си взех един комплект ZAKC и едно жило (отново саморегулиращо се) и уж познат майстор разбирач на батко ми, направи смяната!
Всичко бе перфектно! Поне до преди месец! На има няма и 12 000 км. след смяната оставих колата на баща ми и заминах извън България. Преди да замина я закарах от София до Шумен и по пътя започна да се чува странен шум от съединителя когато колата е изключена от скорост, а който когато натиснех съединителя, шума изчезваше. Днес с един познат са отворили съединителя и лагера шуми. Сменили го и са проверили маслото в скоростната кутия. долели са 700 мл. Но при все всички тези ремонти, след затварянето., все още се чува същия шум. Имат съмнение, че може саморегулиращото се жило, да държи под напрежение лагера на съединителя и той постоянно да опира, а не само при натиснат съединител и за това да е утрепало и стария лагер, но това не обяснява защо след ремонта на съединителя предния път, не се чу този шум веднага.
Събирам идеи къде може да е проблема!

Потребителски аватар
polski-grizach
Автомобил:
Двигател:

Re: Странен проблем със съединител или скоростна кутия на GOLF 3

Мнениеот polski-grizach » Нед 11 мар 2012 9:42

А проверихте ли демферната част на феродовия диск?Много от съединителите дават този дефект.Разбива се демфера и когато мотора работи на място се чува такъв шум.

Потребителски аватар
vr0558at
Автомобил: Audi A4 B5
Двигател: AJM

Мнениеот vr0558at » Нед 11 мар 2012 16:48

А с какъв мотор е голфа може и лагерите на първичния вал на кутията да са заминали.

Потребителски аватар
eXecuteRz
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 8v 2e

Мнениеот eXecuteRz » Нед 11 мар 2012 23:14

колеги аз имам същия проблем... и ми казаха, че било от аксялния лагер, но това не било проблем... майстора каза, ще си караш колата, ще я продадеш и все още нищо няма да и има.... но честно казано дори да е така шума е дразнещ, ако имате реални идеи или подобни проблеми споделете как се оправя това

п.с: знаем за най-добрата възможност и тя е смяна на скоростна кутия, но все пак... :)

volvofen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот volvofen » Пон 12 мар 2012 13:17

През уикенда са отворили колата да видят какво и има! Мотора е ABU 1.6 dm^3. Оказа се, че лагера на съединителя се е разшумял както вече писах! Сменили са го и шума е останал! След това се разрових в темите и открих, че този проблем може да се появява от разбит иглен лагер на 5-та предавка! И познайте, когато отвориха скоростната кутия се оказа, че въпросния иглен лагер е заминал! Идните дни ще го сменят и ще видим какво ще се покаже колата!
Но остава един малък проблем! По незнайна причина, феродовият диск е силно износен от едната страна! Т.е. е боксувал! Чудех се дали това може да е от този лагер, или има проблем идващ от жилото! нямам представа и за това питам, дали саморегулиращото се жило трябва да оставя някакъв луфт или трябва да обира плътно луфта (както е в момента)? Някой да има идея? Все пак чисто нов диск ZAKC на 12 000 км. не би следвало да се е износил толкова силно!

Потребителски аватар
vr0558at
Автомобил: Audi A4 B5
Двигател: AJM

Мнениеот vr0558at » Пон 12 мар 2012 18:32

eXecuteRz написа:колеги аз имам същия проблем... и ми казаха, че било от аксялния лагер, но това не било проблем... майстора каза, ще си караш колата, ще я продадеш и все още нищо няма да и има.... но честно казано дори да е така шума е дразнещ, ако имате реални идеи или подобни проблеми споделете как се оправя това

п.с: знаем за най-добрата възможност и тя е смяна на скоростна кутия, но все пак... :)

Колегата е написал че аксиалния лагер е сменен и пак има шум. Според мен е разбит първичния вал на кутията както съм споменал в предния си пост.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”