Казус с охладителната система

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Казус с охладителната система

Мнениеот javor_bg » Чет 15 мар 2012 14:30

Здравейте, колеги ! Става въпрос за Ибиза АЕХ 1997ма година с климатик. Преди няколко дни в движение при паркиране се сцепва дълга пластмасова тръба на охладителната система по дължина. Сцепването е доста дълго. Ще кача снимки. Самата пластмасова тръба се вижда как се е понадула и деформирала при сцепването. Водната помпа също се оказва протекла при смяната. Колата не е загрявала и е била с нормална температура. Карана е само с червен антифриз концентрат и през няколко месеца е доливано по малко червен антифриз концентрат. Антифриза не го знам що за стока е и дали не е менте. Скоро в последните няколко седмици температури от сорта на -21 градуса не е имало, но преди това имаше. Засега симптоми за гарнитура няма. Парно има, включва перка, държи нормална температура и не "одървя" маркучите. Възможно ли е от предишните студове поради менте антифриз да е позамръзнала тази дълга тръба и да се е получило раздуването и чак сега да се е проявило ? Спукването е станало след 30 мин каране на колата в загряло състояние. Водната помпа се оказа и тя протекла и е сменена и е с метална турбина. Тръбата е спукана точно по долния шев и пукнатината е по шева около 25 см. Термостата също беше заминал. Предполагам, че става въпрос за замръзване през края на януари, когато беше -21 градуса навън и чак сега е избило.

Сменихме пластмасовата дълга тръба с някакви разклонения, термостат , корпус на термостат, водна помпа и датчик за температурата с 4 извода, закачен на разклоненията на тръбата. Всичко е ок дотук, обаче вчера колата взе да загрява повече от обикновеното и то доста повече. Не отиваше в червеното. Като загрее маркучите се втвърдяват. Включва двете перки все пак на тази доста по-висока температура. Пускам парното на макс - парно има и след няколко минути температурата пада. Температурата започва да се качва много над средата след малко повече време каране - 5-6 км. Пускам климатика - перките и двете въртят. Направи ми впечатление, че като пипам маркуча, който излиза от сменения термостат НЕ Е ТОПЪЛ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НИТО ПЪК РАДИАТОРА. Възможно ли е майстора да е сменил стария термостат с такъв менте или да има някакво парче, заседнало в термостата, което да му пречи да се отваря много ? Благодаря за отговорите !

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Казус с охладителната система

Мнениеот javor_bg » Чет 15 мар 2012 14:45

Пропуснах да спомена, че след като температурата падне маркучите омекват !

Потребителски аватар
alex_7656
Автомобил: Golf IV
Двигател: AUM

Мнениеот alex_7656 » Пет 16 мар 2012 12:43

Ми най-вероятно, щом маркуща на термостата не е топъл или направо горещ, има проблем.Ако има парно, вероятно не е въздух в системата.Но термостата, ако не отвори или не отвори достатъчно, няма как колата да не прегрява.Според мен, търси причината там!

Pencp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pencp » Пет 16 мар 2012 14:18

Турбините на този тип водни помпи ,масово са пластмасови...!Провери ли ,дали турбината не е сцепена?!
Поздарви!

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот javor_bg » Пет 16 мар 2012 16:59

Колега, помпата е чисто нова. Аз лично съм патил с пластмасова турбина счупена, но тогава нямаше и парно !

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот javor_bg » Пет 16 мар 2012 21:43

Да не чуе дявола, но развръзката е един happy end ! Е причината се оказа в дефектен нов термостат ! Сега и перки си включват навреме и маркуча след термостата се затопля !

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”