Трудна първа скорост на Golf 3
- htx
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AXR 2002
Трудна първа скорост на Golf 3
Откакто започнах да я карам тази кола (преди година и половина) забелязах, че първа скорост влиза доста по-трудно, отколкото на други коли, но бързо й свикнах и спря да ми прави впечатление. Но наскоро започна да става толкова трудно, че предпочитам на светофари да тръгвам на втора скорост, отколкото половин минута да ръгам, докато влезне. Ясно ми е, че маслото на скоростната кутия е за смяна (не е сменяно от над 10 години
: ), но дали след смяна първа скорост ще се оправи - все пак проблемът е само там и освен хъркане от време на време при втора, нямам проблеми с останалите скорости?
Re: Трудна първа скорост на Golf 3
Вдигни кожения "маншон" на скоростния лост и виж пластмасовите елементи на механизма да не са се нещо ... разместили или изпочупили. Ако всичко си изглежда ОК (все пак ще се опиташ да включиш 1-ва и ще видиш опира ли някъде, не опира ли), ще трябва да се погледне и отпред какво става по онези каренца при кутията.
- predat0r
- Автомобил: Mercedes-Benz W203
- Двигател: C270CDI
да използвам и аз темата имам много луфт на лоста между 1 ва предавка и нулевата предавка можели нещо да се направи
- ceci4
- Автомобил: VW Golf V TDI 16V
- Двигател: BKD 2004
predat0r написа:да използвам и аз темата имам много луфт на лоста между 1 ва предавка и нулевата предавка можели нещо да се направи
Ще се опитам да ти помогна на лични, че темата е чужда.
-
Cvetomir-Panchev
- Автомобил:
- Двигател:
и аз да се вклуча и при мен влизат трудно но всичките скорости и то влизат до едно положение и на края по трудно.Чудя се да ли като се сменят тези малките като щанги които са над скоросната кутия трябва ли да им се прави някакъв пеглаж.Голф 1.8/90 92г.ABS motor
htx написа:Откакто започнах да я карам тази кола (преди година и половина) забелязах, че първа скорост влиза доста по-трудно, отколкото на други коли, но бързо й свикнах и спря да ми прави впечатление.
Aз колега я карах така 2 години.
Провери си оранжевия тампон на скоростната кутия.През него минава пръта дето идва от механизма в купето.Моя го нямаше никакъв и симптомите бяха абсолютно същите.Отпред има една цанга дето зацепва механизъма на лостовата система с пръта.Там е голяма играчка докато ги докараш да влизат всичките но не е трудно.Ще ти трябва и канал.Поздрави 
- htx
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AXR 2002
Bioside написа:htx написа:Откакто започнах да я карам тази кола (преди година и половина) забелязах, че първа скорост влиза доста по-трудно, отколкото на други коли, но бързо й свикнах и спря да ми прави впечатление.
Aз колега я карах така 2 години.Провери си оранжевия тампон на скоростната кутия.През него минава пръта дето идва от механизма в купето.Моя го нямаше никакъв и симптомите бяха абсолютно същите.Отпред има една цанга дето зацепва механизъма на лостовата система с пръта.Там е голяма играчка докато ги докараш да влизат всичките но не е трудно.Ще ти трябва и канал.Поздрави
Колега, можеш ли да дадеш още инфо, за предпочитане с илюстрации, понеже грам не разбирам от скоростни кутии?
-
Cvetomir-Panchev
- Автомобил:
- Двигател:
днес и на мен ми се откачи една щангА и лоста зАпочна да обикаля като празен и открих че щанга около 10-15см с фиксирана дължинА и двА охлува в двата края беше се откачилА,защото трудно се вкл.скоростите и незнам какво дА сменя.
- mitko85
- Автомобил: E91
- Двигател: M47
Има доста изписани теми по въпроса. Сменят се всички втулки и щанги по лостовата система - ремонтен комплект с втулчиците, в който е и въпросния оранжев тампон, щангичките, 2 или 3 бяха, топката под скоростния лост и избирача с ябълката. Всички тея неща са не повече от 30-35 лева, зависи откъде ги купуваш. Работата е пипкава, но мисля че всеки невързан в ръцете може да се справи. Няма да си познаеш скоростния лост и забравяш за проблема за доста време напред.
-
Cvetomir-Panchev
- Автомобил:
- Двигател:
трябва ли нещо дА се регулира после
-
Cvetomir-Panchev
- Автомобил:
- Двигател:
а трябва ли нА канал дА се сменят
- mitko85
- Автомобил: E91
- Двигател: M47
Възможно е да трябва да се регулира, на канал само за топката под лоста, понеже се сваля генерацията.
И аз имах същия проблем. Това е един гумен тампон или втулка както го наричат , който е връзката на скоростите псредством едно коляно на което се намира тази втулка. Вижда се с просто око поне при мен така беше. Аз я смених с един маркуч, като махнах старото и сложих на негово място маркуча изработен с същия диаметър. Даже не ползвах и инструменти иска малко въображение , сега скоростите влизат като нови с малкото пръстче. Нищо не се регулира нищо не се маха просто сложих на негово място уширението с маркуч.
-
Cvetomir-Panchev
- Автомобил:
- Двигател:
и при мен имА сложен мАркуч но скоростите влизат трудно
Cvetomir-Panchev написа:и при мен имА сложен мАркуч но скоростите влизат трудно
трябва да го изработиш по мярка. за целта ще ти са нужни лепило и една вътрешна гума от колело , за да може с нея да коригираш диаметрите , за да няма луфтове. а при тебе проблема може да е скоростния лост.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”