Рециклиране на водна помпа "Оригинал" на МК3.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Рециклиране на водна помпа "Оригинал" на МК3.

Мнениеот pomeoo » Пет 21 сеп 2012 14:18

Здравейте колеги,
както се подразбира от заглавието, ме интересува къде в София може да се рециклира "Оригинална" водна помпа от Голф 3 1.4моно АБД.

Преди около 2 седмици, смених помпата с такава на HEPU, но ми се иска да си рециклирам моята оригинална, и разбира се това възможно ли е да стане?!?
Благодаря на отзовалите се.

:lol:

Потребителски аватар
maikalcho
Автомобил:
Двигател:

Re: Рециклиране на водна помпа "Оригинал" на МК3.

Мнениеот maikalcho » Пет 21 сеп 2012 19:01

В сервиз на VW :) Във Велико Търново там ги рециклират и дават 2 години гаранция .... цената е 50 % от новата цена :да:

Потребителски аватар
pomeoo
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Пет 21 сеп 2012 20:35

Трябва да попитам в "Порше София-Изток", дали техният сервиз може да рециклира водната помпа!

Някой друг колега да знае нещо по въпроса?
Оригинална водна помпа е 180лв. , ако трябва да я плащам на половина.... да си зема още една hepu... :lol:

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 21 сеп 2012 20:46

pomeoo написа: да си зема още една hepu... :lol:

Колега, ако искаш да ти подаря моята, оригинална е, не е протекла, смених я по-погрешка, имах един шум, мислех си че е от нея, но и с новата помпа пак го има, ако си навит пиши да се разберем!

Иначе рециклирането не си е работа, поне според мен! Има Италянски водни помпи, не казвам, че са хубави, но са 43 лева!

Потребителски аватар
pomeoo
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Пет 21 сеп 2012 20:54

my heart iS iCe написа:
pomeoo написа: да си зема още една hepu... :lol:

Колега, ако искаш да ти подаря моята, оригинална е, не е протекла, смених я по-погрешка, имах един шум, мислех си че е от нея, но и с новата помпа пак го има, ако си навит пиши да се разберем!

Иначе рециклирането не си е работа, поне според мен! Има Италянски водни помпи, не казвам, че са хубави, но са 43 лева!

Благодаря за предложението колега, моята също не е протекла, има лек шум от лагера....само това е видимо и слухово.
Като се има в предвид, че колата е на 125к по километраж....., и е още с Оригиналната си помпа !
Някой има ли представа, в какво се състой рециклирането на водна помпа? Освен лагера друго сменя ли се ?

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 21 сеп 2012 20:59

То и при мен шуми лагера и на двете помпи, поне така са ми казвали майсторите! :roll:
Сложих уж нова, помпа от А+ и пак си има шум, даже мисля, че се завиши!
Засега карам така, незнам колко помпи да сменям, и то работещи, да изчезне тоя шум!
А относно рециклирането, до колкото съм "Чувал" се сменя лагерчето, смисъл то е капсоловано и се разбива, капсоловката, и се сменят перките, ако са износени и това е! Друго няма какво да се рециклира, но според мен не си струва! Ти сам си преценяваш, това е моето мнение!

Потребителски аватар
maikalcho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maikalcho » Пет 21 сеп 2012 22:35

Интересното е , че за нова част или за рециклиране гаранцията си е 2 години. Един мои познат си рециклира маслената помпа и е доста доволен. Само, че тои е прекалено голям манияк. Но щом нова струва 180 значи 90 лв. ще ти струва. Аз на старата си джета исках да рециклирам ама като разбрах че струва двеста и кусур веднага кръгом и до наи близката мото техника. И както вика колегата и аз съм на същото мнение по-добре си купи нова :да:

Потребителски аватар
pomeoo
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Вто 25 сеп 2012 13:46

Някой информация за София и околността, на фирма предоставяща такава услуга ?

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пет 23 ное 2012 10:01

При мен има един много гаден шум между 1000 и 1100 оборота, само тогава, нещо между стръжене и жужене. Преди си мислех че е от ролката на ангренажа, но преди няколко дни я смених и това си остана. Направи ми впечатление че оста на водната помпа се върти малко трудно, като на заминал лагер, ама не знам, може да е така защото перката върти в антифриза. Има и лек луфт, сякаш в задния лагер (незнам дали има заден лагер тва чудо ама не мога да си обясня вал да лагерува само на едно място). Ама ще жуля така докато не блокира или протече, че като знам кви ментета продават сега :horror:

Потребителски аватар
pomeoo
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Съб 24 ное 2012 10:37

genov1 написа:При мен има един много гаден шум между 1000 и 1100 оборота, само тогава, нещо между стръжене и жужене. Преди си мислех че е от ролката на ангренажа, но преди няколко дни я смених и това си остана. Направи ми впечатление че оста на водната помпа се върти малко трудно, като на заминал лагер, ама не знам, може да е така защото перката върти в антифриза. Има и лек луфт, сякаш в задния лагер (незнам дали има заден лагер тва чудо ама не мога да си обясня вал да лагерува само на едно място). Ама ще жуля така докато не блокира или протече, че като знам кви ментета продават сега :horror:

Ако държиш на колата си, по-добре я смени, има доста качествени водни помпи, колкото по скъпа толкова по-добре.
Варянт също е да си купиш и оригинална от представитела VW, но трябва да върнеш старата, която трябва да е пак оригинална, цената на такава оригинална и някоя заместител хубава е около 100 лв. mhihi

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 24 ное 2012 21:32

Тука се намешаха много "водни помпи",на АБД-доколкото си спомням се върти от ангренажа?(или греша?),на РП и АБС-от работен пистов ремък...?Или ги греша с АБУ?
Ама да споделя за помпа на АБС-мотор,смених я след теч преди години,взех та я "разкъртих" на "атоми"(любопитен съм,много!)-и установих това,което много други са писали-Не се ремонтира!При1ината е в това,че оста на помпата е и "вътрешна гривна" на лагера,т.е.-някакъв вид лагер е всичко-заедно с оста,производител по щампа-SKF.
Сега си ползвам осчицата за дорник при избиване,отделно перка и такъв лагер не съм виждал да се продава,уплътнителният елемент(тип-челен)-може и да се намери...в специализирани магазини за уплътнения..Такива ми са спомените,не съм и опитвал да рециклирам,за 40-на лева-нов инпелер(фланеца с перката) и толкова.
С други думи:рециклиране=загубена кауза!

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пон 26 ное 2012 9:50

То сигурно им заминава лагера на тези помпи, кво друго да стане. Сигурно има някаква уплътненийце вътре, то се разяжда и айде
П.П на Рп-то е с трапецовиден ремък

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пон 26 ное 2012 10:35

Не само лагера,на оригинали има пластмасова перка-троши се на "солети",афтърмаркета са със метална(една лопатка по-малко,но по-масивна...).Много важно е,според мен,при смяната да се съблюдава за малка хлабина на перката към челото на "охлюва"-оттам смуче помпата,и при по-голяма хлабина(милиметър и повече..)-пада дебита.А как се постига-ами казват:чрез подбор на по-тънка гарнитура м/у фланеца и корпуса(охлюв).Ама откъде избор на гарнитурки.. :roll: ,помага понякога челното прешлайфане на корпуса-падат там едни "десети"...така правих навремето,ползвайки "лентов" шлайф.Всичко беше заради любопитството ми да измеря височините на новия и стария импелери-разлика 0.5 мм!Ако смятате ,че в сервиз някой ще се занимава с тези подробности...затова някои препоръчват помпа-комплект.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”