Сваляне вентилатора на парното на Голф 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
I_P_P
Автомобил:
Двигател:

Сваляне вентилатора на парното на Голф 3

Мнениеот I_P_P » Съб 14 апр 2012 13:40

Здравейте колеги,
Въпросът ми е малко любителски, даже май прекалено любителски, като прочетох как някои успяват да свалят дори цялата вентилационна система на колите си, но аз нямам достатъчно опит, а и подходящи условия за подобни радикални начинания. Но все пак се налага да сваля поне вентилатора на парното и да го прегледам. Колата ми е Голф 3, 1.6 (ако това има значение), без климатроник, а само с климатик. Преди няколко месеца, както си работеше, вентилаторът изведнъж започна да пърпори и му се намалиха оборотите. Подозирам, че се е отлепило някое голямо парче дунапрен от клапите и се е заклещило някъде около перката, защото от решетките на вентилацията често излизат малки парченца изгорял дунапрен. Оттогава избягвам да го пускам на по-високи обороти, за да не вземе да изгори електромоторът (добре че почти не карам през зимата), но все пак трябва да го оправя. Въпросът ми е трудно ли се сваля въпросния вентилатор, има ли опасност нещо да повредя от незнание и дали мога да го направя на улицата, без да търся гараж. Ще бъда благодарен за всякаква информация и съвети. Приятен ден.

Потребителски аватар
neiki4a
Автомобил: polo 6n1
Двигател: 1.4 16V
Контакти:

Re: Сваляне вентилатора на парното на Голф 3

Мнениеот neiki4a » Съб 14 апр 2012 18:17

под нишата на жабката има една кора махаш я и ще видиш вентилатора на болчета май се държеше 3 или 4 ако ли не може да се завърта на някоя страна забравил съм вече но май беше на болчета

raikkonen
Автомобил: Vw Golf 3
Двигател: ABF

Мнениеот raikkonen » Съб 14 апр 2012 18:47

Завърта се обратно на часовниковата стрелка.

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Нед 15 апр 2012 4:25

Два модела са вентилаторите на Г3,както са ти писали колегите.Като свалиш кората под жабката и изолацията отдолу-държи се на няколко щипки,които се развиват като леко се придърпват надолу ще разбереш с кой модел си.Не е от дунапрен проблема.Четки или нагорял колектор я правят тази мизерия.Не е трудно и можеш да го направиш на улицата, без да търсиш гараж.Имай впредвид че самия вентилатор не може да се прехвърли от планката която излиза със завъртане на Г-образната планка ,която е с 4 болтчета :screwy Единия е с 3 тампона а другия с 4.Немска им работа.Почисти колектора със финна шкурка.Аз така го закрепих моя и все още работи.Четките са под ъгъл и се износват на една страна.Това да не те подвежда че са за боклука макар че масово Италианките идват със сменени четки,като на мястото на оригиналните слагат от стартер изцяло медни и колектора естественно е пътник.Поздрави :beer

I_P_P
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот I_P_P » Нед 15 апр 2012 10:13

Благодаря за подробната информация. Да минат празниците, дано и времето малко да се постопли, ще го измъкна, да видя какъв номер ми е сготвил. Ако има нещо по-необичайно, ще пиша във форума. Поздрави на всички! :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”