Никаква ръчна след смяна на накладки на барабани на Golf 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
htx
Автомобил: Golf 4
Двигател: AXR 2002

Никаква ръчна след смяна на накладки на барабани на Golf 3

Мнениеот htx » Съб 05 май 2012 21:34

Вчера смених накладките на барабаните ми и просто ръчната спирачка отказа. Закачих го жилото там, където трябва и т.н., след това натегнах ръчната до КРАЯ (от вътре в колата) и лови съвсем леко чак на последния зъб. Това ми се струва доста странно при положение, че със старите накладки, които бяха доста по-тънки от новите, ръчната блокираше задните гуми, дори когато е на четвърт натегната (пак от вътре). Има ли някакъв начин за регулиране на ръчната спирачка от самите барабани, понеже изобщо не ми се скъсява жилото?

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Никаква ръчна след смяна на накладки на барабани на Golf 3

Мнениеот Iezekil » Съб 05 май 2012 21:38

има,повечето модели е саморегулираща,зъбни механизми и прочие.На някоии от по-старите има едни ексцентрици като при руските коли,един болт от вътрешната страна който като го въртиш избутва с ексцентрик накладката по-близо до барабана.Като сменя накладките да забеляза да има зъбчета на самото лостче на ръчната в горния край??

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 06 май 2012 6:31

Когато сглобяваш, разхлабваш максимално жилата на ръчната. Обираш луфта на накладките с клинчето, дето го тегли пружинката - ако трябва, през отвора за болт в барабана се бърка с отвертка и са помага на пружинката. Така осигуряваш максимален ход на лостчето, на което се закачва жилото на ръчната.
Хайде отначало и питай, ако има нещо.

Cvetomir-Panchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cvetomir-Panchev » Нед 06 май 2012 9:05

може като си разхлабил жилата да натиснеш крачната спирачка няколко пъти и след това да реголираш жилата,но тази процедура само при сложен барабан.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 06 май 2012 9:58

След интервенцията по задните барабани,първото нещо след сглобяването е да "скочиш" няколко пъти на педал-спирачка,при това жилото на ръчната да е охлабено(предполагам, че е охлабено още при демонтажа на барабана,така е редно,нищо че може да се прескочи това действие).Предполагам,че барабана е свален след като е "бутната" "рибката"-на снимката в горните мнения се вижда ясно за кой елемент иде реч.
Та целта на действието е да се обере луфта до барабана,автоматично-даже обикновено се чува изщракването от пропадането на клинчето.Следва натягане на ръчните жила,така че на 4-зъб да се движат трудно колелата на ръка,на 7-ми да е заковала.След манипулацията идва момент на "припасване'-обикновено едно 100-200 км.
По подразбиране-барабаните са в номинален диаметър и не е омаслено.Всичко това е "изпитано/изпатено" на собствени коли,помня още първия опит-ръчната в "небето", жилата натегнати докрай,ефект-"0"!

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Нед 06 май 2012 11:51

Колега, дори без отново да сваляш барабана, през произволен отвор на болт за стягане на джантите, с островърхи клещи, издърпай надолу колкото е въжможно, посоченото по-горе клинче. Гарантирам, че ръчната ще е по-натегната, отколкото преди смяната на накладките. Така постъпих преди 2 седмици, когато си регулирах ръчната. Ако трудно се вижда клинчето, използвай фенерче. Абе накратко, опъвай надолу клинчето и си готов.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 06 май 2012 13:23

При обирането на луфта между накладките и барабана ръчната трябва да е максимално охлабена - лоста, на който е закачено жилото, да е в максимално външно положение. Колкото е по=навън, толкова по-голям ход на накладките има при еднакъв ход на лоста в купето.

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Нед 06 май 2012 19:47

TiL написа:Добре де... няма ли ръчната да се саморегулира един вид. Оставяш е хлабава, помпиш спирачките, пружината издърпва клинцхето и после(след няколко километра каране или па на място помпене на спирачките) си натягаш ръчната. Не съм го пробвал, но ми се струва, че ще стане номера и без да се отваря барабана, без да се сваля гумата. Няма ли да стане номера?

Може и да стане, така си мислех и аз, но при мен не се получи.
Както казах по-горе, опънах клинчето надолу през отвор на барабана (за болт на джантата). За целта може да се ползват тънки метални клечки, куки, островърхи клещи и т.н. Колкото по-вече се опъне клинчето, толкова по се натяга ръчната спирачка.
Причината клинчето трудно да пада надолу, при помпане на крачната спирачка, е че външната горна пружина е много по слаба от вътрешната горна пружина (колега виж по-горе снимката). Така клинчето силно е притиснато между предната накладка и междунакладковата планка. Едва при много голямо разстояние се опъва външната пружина, и тогава клинчето се освобождава. В практиката това става трудно, т.е. с помпане трудно ще се освободи клинчето...

Потребителски аватар
htx

Мнениеот htx » Нед 06 май 2012 22:17

Cvetomir-Panchev написа:може като си разхлабил жилата да натиснеш крачната спирачка няколко пъти и след това да реголираш жилата,но тази процедура само при сложен барабан.

Да го беше казал това на баща ми, който погрешка натисна спирачката, преди да сложа единият барабан - спирачните цилиндърчета направо хвръкнаха като тапи... facepalm и как обичам да обезвъздушавам...

Иначе след като ги разглобих двата барабана, поразмърдах клинчетата, затворих барабаните, няколко пъти скочих АВАРИЙНО на спирачките, при запалена кола и пак ги разглобих - клинчетата бяха доста повече паднали отпреди. Сега ръчната съм я затегнал на една трета от резбата при жилата в купето и бих казал, че с доста мъка се качва на шестия-седмия зъб. Утре ще си поиграя още малко, докато не стане перфектно и така. Мерси за отзовалите се. :)

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пон 07 май 2012 8:18

често срещана грешка е да обърнеш клинчето обратно. то е симетрично по форма и единствената разлика в монтажа идва от една пъпка, която трябва винаги да е откъм колата (навътре), а не откъм накладката.
ако го сложиш с пъпката към накладката (тя е ограничител да не изпадне клинчето при много износена накладка) пъпката се заглавя в дупките по накладката и спита дотам. ефекта е липса на саморегулиране и симптомите, описани от автора. :idea:

Потребителски аватар
htx

Мнениеот htx » Съб 12 май 2012 22:28

След като покарах малко, ръчната пак изчезна и най-накрая ми стана ясно къде е проблема - проверих и видях, че клинчето за саморегулиране, което по принцип трябва да е леко назъбено, беше станало гладко като бебешко дупе. От това следва, че при натискане на спирачката, вертикалната пружина го тегли надолу, а при освобождаване, при въздействието на изключително по-силните пружини, се подхлъзва нагоре и пак разхлабва спирачката. Оттам няма ръчна спирачка, а крачната става по-неефективна. Купих пълен комплект части за барабани от представителство (без накладките, естествено), понеже половината пружини бяха клеясали и това е крайният резултат (качвам го и като образец за хората, понеже има малки разлики със снимката на колегата по-горе):
Прикачени файлове
IMG_20120512_220928.jpg
барабан на Golf 3 1Y 1992 год.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 12 май 2012 22:55

да,малките разлики са,че твоята снимка е на ляво колело,а неговата на дясно.Иначе браво за труда,можеше да споменеш и цената на комплекта като стимул за всички с проблемна ръчна.

Потребителски аватар
htx

Мнениеот htx » Съб 12 май 2012 23:18

Iezekil написа:да,малките разлики са,че твоята снимка е на ляво колело,а неговата на дясно.Иначе браво за труда,можеше да споменеш и цената на комплекта като стимул за всички с проблемна ръчна.

Цената на комплекта за двата барабана е 50 лева, като задължително им казвате да ви ги поръчат частите поотделно, понеже комплекта по принцип включва накладки и струва около 280 лева.
Разликата между моите барабани и тези на колегата е разтварящата планка. Обърни внимание на различното местоположение на едната (по-близката) пружина.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 12 май 2012 23:53

има малки разлики в челюстите,а колкото до планката неговата е изкривена по незнайни причини в края,където е хванал пружината.Цената е интересна,особено това,че накладките излизат 230лв.ако съм разбрал правилно?

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 13 май 2012 22:37

Тази "опорна" планка от първата снимка е много "особена",днес си смених задните накладки и моите са като на втората снимка.Има и износени зъбчета на клинчето-да има известен проблем със съответното колело,но на същото и барабана е "тръгнал".Аз лично съм хванал "цаката" и свалям комплект челюстите заедно с всички пружини закачени,после качвам с леки напъни пак всичко в комплект,най голям зор изисква закачането на яката пружина при опорната планка,но с едни клещи-човки става от втория опит-все пак всичко ми е на земята и е по удобно.
Иначе "рибката' е трудно да се обърне със чепа навън,няма начин да не опре в ръба на накладката и прави впечатление....е,хора всякакви,някои НЕвпечатлителни :Mr Green Fun .
В резюме:накладките на барабаните издържат 200к км.та и отгоре!Тези които свалих си бяха "редовни"-Паджит,ама заминаха в боклука-бяха с доста "жълти" стружки и твърди.Пък и защо да ми седят нови на склад,няма да има скоро на какво да ги сложа :twisted: .Пък е повод да прегресирам задни лагери(40к км.),имаше и малко луфтче в повече.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”