Здравейте!
Скоро май ще се налага да вкарвам маника в сервиз, но реших да се допитам до вас.
Значи когато отпусна газта започва да се чува някакъв шум, по-точно някакво виене, не много силно, но се чува. Само да подчертая, че шума се чува само когато отпусна газта. Струва ми се, че шума се чува от предната лява страна, но може и да не е от там. Според мен е заминал лагера, но знам ли, чета, че може да се чува подобен шум и от гумите. Сега карам със зимни гуми, почти чисто нови.
Знам, че без да се види не може да се каже от къде точно идва този шум, но просто реших да се допитам до вас—та според вас от какво е?
И ако е лагер—какъв ще ми препоръчате да си купя?
Странно „виене“—лагери или нещо друго?
- zografski
- Автомобил: Golf IV V6 4Motion
- Двигател: AUE 2001
Re: Странно „виене“—лагери или нещо друго?
При мен на Полото се чуваше виене така като отпусна гаста и се оказа лагер на диференциала... дано не е и при теб това. Най добре бързо тичай да видиш какво е! Мен така ме остави колата на сред булевард, така че не пренебрегвай това виене, а бързо провери какво е!
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Ако е лагер на колело, виенето ще съществува по всяко време в движение (може да изчезва или да се засилва при завой, но незаивисмо от подаването на газ!). Ако си убеден, че изчезва като подадеш газ (а не се заглушава само), то едва ли е лагер на колело...
Обърни внимание на горния пост.
Обърни внимание на горния пост.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Да, виенето от колело не изчезва с отнемането на газта. При мен обаче виенето се появяваше при определена скорост - около 60 и се увеличаваше до 80, след това намаляваше. Най-лесно става като вдигнеш колата на крик и завъртиш всяка гума поотделно и се заслушаш. Аз вече три пъти откривам така от тоя гума вие. 

- ivanovkbg
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: BKP 2007 4Motion
Утре ще го закарам да го видят. А, ако е от лагер на диференциала знаете ли долу-горе к’ви пари са и какви въобще като марка ще ми препоръчате да избера?
Ако е лагер на диференциала не трябва ли този шум да се чува дори и когато колата не се движи?
Също така да попитам може ли да е и нещо от съединителя, тъй като забелязвам, че отделя доста горе? Говорих и разбрах, че доста често се случва съединителите при Голф да отделят горе?
Ако е лагер на диференциала не трябва ли този шум да се чува дори и когато колата не се движи?
Също така да попитам може ли да е и нещо от съединителя, тъй като забелязвам, че отделя доста горе? Говорих и разбрах, че доста често се случва съединителите при Голф да отделят горе?
- zografski
Не мисля, че проблема ти е от съединителя. А ако си намериш читава скоростна кутия 2ра ръка, по добре я смени цялата от колкото да я даваш на някой да ти сменя лагер на диференциала или поне аз така мисля. Така или иначе ако е това което си мисля няма да минеш със 100лв.: Ск. кутия 100-200лв, работа мин.100лв, масло за скоростите към 3л пълна синтетика (хубаво масло) е около 75лв. А ако ти свалят скоростите няма да е лошо да смениш и претискателния диск на съединителя (така или иначе ще ти вземат 100лв за сваляне и качване на ск.), ако има съмнения че скоро може да те предаде де иначе ако си го сменял скоро няма смисъл. А иначе ако решиш да сменяш лагер, пак няма да ти излезе евтино имай го в предвид.
- ivanovkbg
zografski написа:Не мисля, че проблема ти е от съединителя. А ако си намериш читава скоростна кутия 2ра ръка, по добре я смени цялата от колкото да я даваш на някой да ти сменя лагер на диференциала или поне аз така мисля. Така или иначе ако е това което си мисля няма да минеш със 100лв.: Ск. кутия 100-200лв, работа мин.100лв, масло за скоростите към 3л пълна синтетика (хубаво масло) е около 75лв. А ако ти свалят скоростите няма да е лошо да смениш и претискателния диск на съединителя (така или иначе ще ти вземат 100лв за сваляне и качване на ск.), ако има съмнения че скоро може да те предаде де иначе ако си го сменял скоро няма смисъл. А иначе ако решиш да сменяш лагер, пак няма да ти излезе евтино имай го в предвид.
По-късно ще изляза да я разкарам пак и ще се ослушам да видя дали само като отпусна газта се чува или винаги, но на мен ми се струва, че само когато е отпусната, пък знам ли, може и от мотора да не чуват виенето.
Благодаря Ви за съветите.
Тази седмица няма да мога да я закарам в сервиз, но към края на другата задължително ще я закарам...
А да, да питам.(Ще ме извинявате, ако въпросите ми са тъпи, ама това ми е първия сблъсък с автомобилите.) Та, може ли да вие по този начин, ако няма масло в скоростната кутия или то е по-малко? Също така забелязвам, че когато минавам през дупки се чува един странен звук, не много силен, все едно някъде някой болт е разхлабен и някакво желязо на него подскача, как да го обясня точно. Някой ми казват, че най-вероятно са тампоните на гарнето... Та може ли да имат връзка двете неща—това тракане и виенето?
Почти съм сигурен, че този проблем не е свързан с предницата, защото ако е разбита тя, ще се осети, а колата се държи и вози добре, от където си мисля, че това тракане е от другаде.
- zografski
Колега щом няма да я караш на сервиз тази седмица, ако питаш мен най-добре не я карай изобщо да не се наложи да я буташ впоследствие, а ако се окаже, че ти е малко маслото(на скоростната) което силно ме съмнява пак не е хубаво да я караш така! А колкото до 2рият ти въпрос лесно можеш да си отговориш сам ако качиш колата на стенд някъде или на канал, леко размърдай трабата и ще си проличи ако е тампон 
П.П. Айде успех и дано минеш тънко с ремонта, че си е**ло мамито

- ivanovkbg
zografski написа:Колега щом няма да я караш на сервиз тази седмица, ако питаш мен най-добре не я карай изобщо да не се наложи да я буташ впоследствие, а ако се окаже, че ти е малко маслото(на скоростната) което силно ме съмнява пак не е хубаво да я караш така! А колкото до 2рият ти въпрос лесно можеш да си отговориш сам ако качиш колата на стенд някъде или на канал, леко размърдай трабата и ще си проличи ако е тампон
Ся говорих с един съученик, баща му работи у един сервиз, след малко ще му я карам да я види.
Стискайте палци, дано не се окаже нещо голямо.
- ivanovkbg
Пускам направо ново мнение.
Сега се прибирам в сервиза. Ония докато я види и вика 1.4, скоростната кутия е заминала, приготви 300лв.. Е качи се, покара я и каза, че не е скоростната кутия, вика добре е. Предницата не е. Вика най-вероятно е от някой лагер на колелетата. Забелязахме едно, че при по-висока скорост това нещо не се чува, а само при по-ниска и то се чува едно все едно двигателя обира скоростта—все едно когато при по-висока скорост, включиш по-малка предавка как се усеща и чува как двигателя намаля, е така се чува само, че при по-ниска скорост.
Сега нямаше как да я дигне и ще ходя в събота да я дигнат, да видят маслото на ск. кутия и т.н..
Тоя вика на тия Голфове ск. кутии правят проблем, какво уплътнение имало отдолу и почвало да изпуска масло и така, докато се усетиш ск. кутия заминала. Тоя ми вика има ли масло, няма страшно. Ама каза, че нищо и няма и дано.
А, да. За това тракане дето казах, тоя вика това е накладките, имало някакви метални пластинки и те започвали така да тракат.
Това е за сега. Ще видим в събота като я дигнат какво ще стане.
Сега се прибирам в сервиза. Ония докато я види и вика 1.4, скоростната кутия е заминала, приготви 300лв.. Е качи се, покара я и каза, че не е скоростната кутия, вика добре е. Предницата не е. Вика най-вероятно е от някой лагер на колелетата. Забелязахме едно, че при по-висока скорост това нещо не се чува, а само при по-ниска и то се чува едно все едно двигателя обира скоростта—все едно когато при по-висока скорост, включиш по-малка предавка как се усеща и чува как двигателя намаля, е така се чува само, че при по-ниска скорост.
Сега нямаше как да я дигне и ще ходя в събота да я дигнат, да видят маслото на ск. кутия и т.н..
Тоя вика на тия Голфове ск. кутии правят проблем, какво уплътнение имало отдолу и почвало да изпуска масло и така, докато се усетиш ск. кутия заминала. Тоя ми вика има ли масло, няма страшно. Ама каза, че нищо и няма и дано.
А, да. За това тракане дето казах, тоя вика това е накладките, имало някакви метални пластинки и те започвали така да тракат.
Това е за сега. Ще видим в събота като я дигнат какво ще стане.
- ivanovkbg
i.e.i написа:Някоя крива гума?
Може и това да е. Не съм ги гледал, ама и тях ще ги видя. Тоя го напъва и вика, добре бе човек нищо не се чува. И после разбрахме, че при много ниска скорост се чува това и то нали ви казвам, не е точно виене.
Както казваш ти, колега, най-вероятно е от някоя гума, maybe?!
Така или иначе другата седмица ще сменям и гумите, ще ги огледаме тогава.
Сега в събота задължително ще ида да видят маслото на ск. кутия, да не направя някоя бела там.
Ще пиша пак

И изключително много Ви благодаря за отговорите, колеги

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Вдигаш двете предни колела във въздуха, как - твой проблем. Палиш, включваш пета и потегляш плавно. Ускоряваш над 100, натискаш съединителя, гасиш мотора и изключваш от скорост. Чува се съвсем ясно кой лагер вие, квичи, мели орехи. После вадиш бирата и черпиш помощника, който преслушва лагерите, или е в колата, докато ти ги слушаш.
Ако не пиете бира, прати ми я. Ще ти дам скайпа си.
- ivanovkbg
muns61 написа:Вдигаш двете предни колела във въздуха, как - твой проблем. Палиш, включваш пета и потегляш плавно. Ускоряваш над 100, натискаш съединителя, гасиш мотора и изключваш от скорост. Чува се съвсем ясно кой лагер вие, квичи, мели орехи. После вадиш бирата и черпиш помощника, който преслушва лагерите, или е в колата, докато ти ги слушаш.
Ще го направя тия дни.
Благодаря за съвета

Ако минаваш през Карнобат, обади се да почерпя

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”