Казус температура Г3 със снимка + Решението стр.2

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
freshk0
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABU 94

Казус температура Г3 със снимка + Решението стр.2

Мнениеот freshk0 » Пон 14 май 2012 10:24

Здравейте,

(Г3, Абу, 1,6 бензин/газ)
знам, че въпросът е дискутиран хиляди пъти, но просто искам да разбера при тези обстоятелства от кое да започна, температурен датчик, термостат и т.н.

В кое според Вас е най-логично да е проблема. В тези температури този месец повече от 80 градуса по табло не е вдигала дори и в трафик.

Изображение

Последна промяна от freshk0 на Пон 21 май 2012 9:56, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
swir4o
Автомобил: VW Passat Variant Pacific
Двигател: 1.8 ADZ

Re: Казус температура Г3 със снимка

Мнениеот swir4o » Пон 14 май 2012 10:30

Аз бих започнал от термостата. Сваляш го и почваш да го "вариш" във вода и мериш при колко градуса започва да отваря. Ако е наред- съобщаваш и нататък ще я мислим...
Предполагам обаче, че ще излезе термостата :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 14 май 2012 10:36

Аз бих започнал с датчика. Така по снимката си мисля, че той лъже таблото. Иначе термостатът се сваля лесно на тоя мотор, но е хубаво да се вземе нов о-пръстен, мисля, че има такъв под фланеца. :beer

Потребителски аватар
freshk0
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABU 94

Мнениеот freshk0 » Пон 14 май 2012 10:49

swir4o написа:Аз бих започнал от термостата. Сваляш го и почваш да го "вариш" във вода и мериш при колко градуса започва да отваря. Ако е наред- съобщаваш и нататък ще я мислим...
Предполагам обаче, че ще излезе термостата :)

Ако e термостатът, а всичко друго е наред защо пуска перката на 80градуса, които не отговарят на фабрично заложените стойности, тогава излиза че и температурния датчик за таблото се е прецакал и датчика на перката.

stefan4o написа:Аз бих започнал с датчика. Така по снимката си мисля, че той лъже таблото. Иначе термостатът се сваля лесно на тоя мотор, но е хубаво да се вземе нов о-пръстен, мисля, че има такъв под фланеца. :beer

ако е датчика и показва по-малки стойности не трябва ли стойностите градско и извънградско да са еднакви не(приблизително еднакви +/-).

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 14 май 2012 10:58

Стойностите на температурата могат да варират, което да не се отчита от стрелката или поне да не е видимо. Температурата ти няма как да закове точно на 90 градуса реални (някои табла на Мк3 обаче залепят стрелката на средата, а всъщност реално температурата играе в някакви граници +-3-4 градуса нагоре-надолу от 90). Това са аналогови уреди и точност до градус от тях няма как да се търси. При изправни датчици и охладителна система стрелката би следвало да стои по средата, в случай, че перката е с две степени. Ако е с една, която включва малко по-късно може да има леко преместване вдясно по скалата.
Според мен е датчик. Можеш да го провериш, нужен ти е само мултицет. Не зная дали при теб е комбиниран с 4 пина или имаш два отделни - за таблото и за компира. Отвори една аутодата, ако имаш инсталирана и там е обяснено с картинки на кои пинове се мери. Търси Coolant temperature sender.

Потребителски аватар
spirof
Автомобил: Audi A4 B5
Двигател: ADR 1998
Контакти:

Мнениеот spirof » Пон 14 май 2012 11:46

При положение че датчика е с жълт пръстен и четири пина е същия като на г3 абс мотор. Ще взема да се цитирам от една друга тема по въпроса.
"... Лесно се установява коx датчик е за компютъра и коx за показанието на таблото. Мери се напрежението. За компютъра е 5 волта. За таблото е 9,5-10 волта,не по малко. Ако приемем че датчика за включване на перката е сравнително точен при измерванията които направих на моя автомобил резултатите са следните. Първа степен се включва на 103-104 ома и се изключва на 116-117 ома. Имам два датчика от различни производители,отклонението им е около 1 ом.
Стрелката на таблото при 103-104 ома е малко след 90 градуса. При 116-117 ома е малко след 85 градуса. Наложи се да сменям термостат,след първия нямаше ефект и се зарових с показанията,оказа се че са си наред и сега след втората смяна с друг модел термостат нещата си дойдоха на място. Извънградско съпротивлението на датчика варира в интервала 117-122 ома. Градско стойностите са 103-4 до към 116-7. Гледано по стрелката на температурата от 85 градуса до 91-94 градуса."

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Пон 14 май 2012 12:12

ако е само термостат без датчик проблема то перката ще ти се включва на 90 или повече градуса показание на таблото защото температурата на водата или антифриза е решаваща за пускането на перката :) при мен като беше забил термостата седеше като при теб на първото бяло извънградско а на второто градско - само при супер задръствания отиваше стрелката на 90 градуса и се пускаше перката :) ако е забил на затворено положение знаеш какво става - прегрява . Така че при теб със сигурност има проблем с датчик след това вече ще съдиш по показанията и за термостата или направо както казва колегата като си почнал сваляш го и го готвиш на котлона :)

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пон 14 май 2012 17:20

И да го опечеш във фурната със ориз все тая махай го тоя термостат слагай нов и казвай какво се случва след това.Предполагам разхода ти се е вдигнал осезаемо ?Проблемите са ти поне 2 единия със сигурност е термостата,другия е или датчика за таблото или самото табло!

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Пон 14 май 2012 17:55

Според мен термостата няма вина.
Значи хем той е повреден и държи по-ниски температури и едновременно с това датчика на перката я включва на 80 градуса.По вероятно е грешно измерване на температурата- дали от датчик или от табло. Едно контролно мерене на температурата на антифриза в казанчето няма ли да покаже къде е ключа от бараката?

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 14 май 2012 17:59

Според мен, щом отваря термостата, и пуска перката, единственият проблем е в таблото, стрелката лъже, и показва неточни данни! Ако имаш време, и някой познат с голф, сменете таблата и вид дали ще има разлика!
Аз така смених всичко Едно по Едно, без таблото и пак си показва така! И сега карам така :screwy

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пон 14 май 2012 18:09

vladovelin написа:Според мен термостата няма вина.
Значи хем той е повреден и държи по-ниски температури и едновременно с това датчика на перката я включва на 80 градуса.По вероятно е грешно измерване на температурата- дали от датчик или от табло. Едно контролно мерене на температурата на антифриза в казанчето няма ли да покаже къде е ключа от бараката?

Аз пък казвам ,че има вина и ще ти кажа даже и защо.При условие ,че колата в движение тоест когато се обдухва много добре радиатора температурата пада и то с цели 10 градуса в сравнение с това когато колата се движи бавно означава точно това ,че големия кръг е постоянно отворен и антифриза минава от там постоянно.Би трябвало даже и ако колата работи на празен ход на место температурата да си отиди до 90 градуса и да се включи перката както си трябва!Нека колегата да каже как му е разхода на гориво откакто го има проблема и дали на място като работи се вдига температурата или не !

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Пон 14 май 2012 18:15

Ами не трябва само да се предполага - смени термостат, ако не е значи е датчик, ако не е значи е табло и най-накрая........лош контакт на буксата :kissy:

Колега правил ли си нещо преди да се появи проблема? Сваляно ли е табло, сменяно ли е с друга марка или някакви подобни манипулации. Иначе най-добре пробвай с друг датчик.
Аз преди години имах проблем с охладителната система - натрупваше котлен камък по датчика, като го почистя се включваше на колкото трябва, като се замърси и вдигаше до 110 градуса. А винаги е карано с антифриз, разреден в точна пропорция с дестилирана вода и т.н. Защо така се получи незнам, на който съм казал никой не ми е повярвал, хубаво че сам си го гледах проблема.

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Пон 14 май 2012 18:29

1 во пищете авторите след подадените мнения кое как е за да е феар плеи :lol: виж си долния маркуч дали е топал ако не термостат и обезвъздущаване :beer

Потребителски аватар
balamata
Автомобил: Renault Laguna
Двигател: F3P720

Мнениеот balamata » Пон 14 май 2012 19:00

[quote="freshk0"]Здравейте,

(Г3, Абу, 1,6 бензин/газ)
знам, че въпросът е дискутиран хиляди пъти, но просто искам да разбера при тези обстоятелства от кое да започна, температурен датчик, термостат и т.н.

В кое според Вас е най-логично да е проблема. В тези температури този месец повече от 80 градуса по табло не е вдигала дори и в трафик.
Ако си стоиш в Плевен,а не в София,както си посочил ми пиши да ти услужа с датчик и за перката и с температурен!

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 14 май 2012 22:04

stefan4o написа:Аз бих започнал с датчика. Така по снимката си мисля, че той лъже таблото. Иначе термостатът се сваля лесно на тоя мотор, но е хубаво да се вземе нов о-пръстен, мисля, че има такъв под фланеца. :beer

:да: :да: :да: :да: изключително чест,банален и лесен за проверка и корекция проблем!!!И най вероятно е това....закачеи я на VAG.COM и веднага ще се разбере...компютъра ще покаже реалния сигнал от датчика преди да се е трансформирал от уреда в таблото.Корекция с едно съпротивление от 5 до 10 Ом....

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”