температура на масло голф 3 2е

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
basata-user
Автомобил: pasat b5
Двигател: 1.8T AEB
Контакти:

температура на масло голф 3 2е

Мнениеот basata-user » Пет 01 юни 2012 20:57

колеги каква температура на маслото държат вашите 2е мотори :| днес на магистралата при темепратура на водата 90 г по показания на таблото с чисто нов датчик на тройника :) температурата на маслото варираше между 96-100 градуса при скорост между 80-120км/ч
температурата на водата извън градско седи на 90 г но градско качва до 105-110 може ли да е от не отварящ термостат :|

Потребителски аватар
lino__
Автомобил:
Двигател:

Re: температура на масло голф 3 2е

Мнениеот lino__ » Съб 02 юни 2012 23:31

Нормална е тази температура за маслото.

Последна промяна от lino__ на Нед 03 юни 2012 7:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Нед 03 юни 2012 0:23

96-100 градуса при скорост между 80-120км/ч, тука нямаш яд.
За водата е малко на кантар: виж топли се цялата пита на радиатора, перки тръгват ли отпред и двете и т.н.
Пардон, две с ремък са ако има климатик. :talk:

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Нед 03 юни 2012 1:05

зависи и на колко километра ти е маслото - на мен в града ми държи 98-100, а извънградско 92-94 :) има значение и на какво караш аз съм на газ, а да и на магистрала температурата на водата ми пада на 75-80 термостата бачка без отказване, перката ми се включва веднага щом стрелката се опита да подмине 90 градуса което не значи че температурата на водата в този момент е малко над 90 :) има доста теми за това как датчиците се произвеждат така че да няма отклонение на стрелката при промяна на водата в малки граници за да не се шашка водача а най сигурния начин както пише в тези теми е котлона и мериш :)

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 03 юни 2012 6:43

мериш температурата на водата с термометър боцнат някъде по питата горе примерно,110 градуса на водата не е добре...

Потребителски аватар
basata-user
Контакти:

Мнениеот basata-user » Нед 03 юни 2012 9:00

при 90 градуса тръгва само парва степен завърти и спира като отиде кам 100-110 не включва 2 степен :| като пусна климатика 2-ра степен работи :|
предишния мотор беше 1.8 аам сега е с 2е радиатора е с две перки защото има климатик заводски дали не му е малак този радиатор и затова да загрява така :|

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 03 юни 2012 9:15

Първа степен трябва да му стига,за да охлади и въобще не трябва да стига тези градуси при тези външни условия.Ако му е малък радиатора,трябва да се държи по следния начин - тръгва 1-ва и върти,върти,върти,после без 1-ва да е спряла,тръгва втора.Предвид,че 1-ва спира,значи радиатора се охлажда,а двигателя не и явно не постъпва достатъчно топла вода към радиатора - термостат. Смени си термостата с оригинален,понеже евтините са въпрос на шанс,аз сменях 3-4 при мен и чак 5-тия работеше както трябва.Прежалваш едни 70лв за оригинален и забравяш за проблемите с термостата.
Радиатора на ААМ и 2Е с климатик,е напълно един и същи,голям :)
:beer

Потребителски аватар
basata-user
Контакти:

Мнениеот basata-user » Нед 03 юни 2012 9:27

има и вероятност водната помпа да е сдала багажа защото е малко шумна :| тия дни я вкарвам в бокса мерси за бързите отговори

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 03 юни 2012 20:45

точно за цената на термостата не съм съгласен с колегата зфа,зимата се начетох на постове как марковите термостати от по 40 до 60лв държат висока темп.И за да не си изневеря ще се почетвъртя.По-лесно се сменя дефектен термостат от 14лв.,отколкото дефектен такъв от 70.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 03 юни 2012 21:17

Аз говоря за оригинален термостат от Порше ,не за "скъп" ,понеже и Бер за 13лв,го продават на места за 55,ама си е същото менте,което не става за нищо :) .Има една единствена причина оригиналния термостат да държи по-висока температура и тя е, че таблата не мерят вярно. Евтините термостати обикновено отварят по-рано,защото са неточни и тогава температурата на таблото заковава 90 градуса, реално е няма и 80 и всички са доволни,понеже колата видиш ли работи чудесно.Като се сложи обаче нормалния термостат,който работи като хората,нещата се променят - температурата се движи в диапазон 88-95 градуса (на 95 тръгва 1-ва степен на охлаждането) и таблото започва да мери примерно 100 градуса и всички викат "олеле,термостата не отваря на време scare " .Хванете един точен термометър и си поиграйте да видите колко грешно мерят таблата :)
Оригиналния термостат е нещо велико - колата загрява почти 2 пъти по-бързо дори зимата и си кове температурата точно,къ6дето и е мястото (какво показва таблото,не го приемам въобще за аргумент,че термостата видиш ли не е читав :) ).

Потребителски аватар
basata-user
Контакти:

Мнениеот basata-user » Нед 03 юни 2012 22:02

ми да взема да меря температурата колко реално градуса е и колко показва на таблото за да видя дали няма разлики :| термостата е Бер

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 03 юни 2012 22:08

не искам да влизам в спор с теб,но да слагаме таблата под един общ знаменател,а термостатите под друг-не така.Да,прав си че има разлика между скъп и оригинален.И до там.
Не може по данни моя мотор да отваря на 85гр.а,на оригиналния термостаТ да пише 87.И понеже не трябва да са общи приказки,ще говоря с факти.
Слагам термостат за 14лв,даже не погледнах марката му.По табло колата държи 90гр,перката се включва на 92-3.Значи таблото си показва вярно,термостата също бачка коректно.95 градуса съм държал зимата на дълго в големите студове,но обяснението е логично.
В този ред на мисли ако допуснем,че може да случим на некоректен термостат,аз лично ще съм по-доволен да отваря по-рано,от колкото да ми държи по-висока температура и да го мисля и следя постоянно.И не знам как ще прежаля примерно още едни 70 лв,като за тея пари ще купя 5 термостата... или пък как ще се примиря да карам на 100 градуса,щото видиш ли съм дал толкова пари...

пп.Това за меренето ти го писах още вчера/към автора/

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 03 юни 2012 23:05

Ами и аз не искам да спорим,само си коментираме,нищо лично не влагам в това,споделям си мнението,което имам на базата на това,което съм видял и знам :) .Когато термостата отваря по-рано,обиконовено не отваря до край,а спира по средата (доста характерно за тези,неоригиналните,без оглед на цената им).Тогава всичко е чудесно,понеже си караш,както ти описваш и колата държи примерно макс. 90 градуса, обаче един хубав ден натоварваш колата по-сериозно и навън е 45 градуса и започва да грее като бойлер,защото термостата се е отворил още на 80 градуса,ама примерно до средата и повече не иска,дори на температури от сорта на 100-110,това им е проблемът,че просто не се движат както трябва и спират когато и където си искат :) .
Да, ти смяташ, че за 70лв би сменил 5 евтини термостата, ама ако си сложиш цена за труд в сервиз за 5 броя термостат по 14лв + 5 броя смени,спрямо един брой термостат за 70лв и един брой смяна,нещата добиват съвсем друг смисъл.Ок, ти ще кажеш, че сам ще си го смениш 5 пъти, добре, ще се съглася, ама времето, което хабиш, ако го обърнеш във финансова сметка, пак ще е същото, защото времето, което си се трудил, струва някакви пари все пак.
За таблата е дълга и сложна тема - те са толкова архаични,че при -20 и при +20 градуса,заради температурните коефициенти на прибора,който показва температурата,таблото показва с поне 10 градуса разлика,така че там няма как да говорим за точност за което и да е табло, защото дори да мери перфектно в даден момент от време, то при промяна на околната температура на таблото с 30 градуса (примерно колата загрее,пуснал си парното на 6 и в таблото е станало 55 градуса, заради крушките и цялата електроника,дето топли вътре), ще показва вече друга стойност, различна от реалната. Този датчик е там, за да показва горе-долу какво се случва и дали си на 90 градуса +/-10 грдуса или на 110 +/- 10 градуса, никой не е искал от него да бъде точен и да, Ханс определено доста добре е справил - никак не е точен mhihi .
Лично аз препоръчвам на хората да си слагат само оригинални термостати,защото съм сменял няколко пъти по 3-4 евтини на един и същи човек в разстояние от 1 седмица (на мен си също съм сменял 3 броя,чак 4-тия заработи горе-долу като хората).Причината е,че нито един човек (от поне 50 човека) не се е върнал да каже "новия ми оригинален термостат не работи добре и колата прегря или колата не иска да загрее" .Всичките казват,че колата си загрява доста по-бързо от преди и лятно и зимно време и стрелката никога не се мърда по-ниско от 85-90 и не минава над 100 (а преди е седяла на 70 или пък на 110,според зависи).Аз съм такъв човек,че една марка,издъни ли се дори с една единствена бройка,спирам да работя с нея,защото не знам дали няма да стане масово явление (някой преместил завода някъде и омазали марката).Съответно нямаше да седя да хваля тези термостати,защото определено не харесвам Порше и определено не искам да ги хваля и да ги изхранваме,ама с ръка на сърцето мога да кажа,че термостатите им наистина си вършат работата,както трябва :bowdown

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 04 юни 2012 5:39

отиваме от крайност в крайност....не е казано,че точно 5 пъти ще се сменя.Аз го смених веднъж.Няма и да коментирам кво значи "оригинален"за 20 годишна кола.Просто по моята логика да дадеш 10% от стойноста на автомобила си/твоя в случая/за термостат е прекалено..
Но всеки си решава за себе си,далече съм от мисълта да правя пропаганда на китайските части :D :beer

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 04 юни 2012 20:29

Оригинален значи да има щампите BBT / BTO VW / Audi и да е от Порше :) .Няма значение,че колата е на 20 години,термостата,за който говорим,се използва в някои двигатели на Голф 2,Голф 3,Голф 4,някои двигатели на Пасат В2,В3,В4,В5,В5,5,В6,Шаран,Туран и т.н. и никога не съм попадал на такъв, който да е по-дърт от 2009-та година (т.е. иде реч да е "пресен" ).
Иначе ясно - за 20 годишна кола,обикновено можеш да си купиш оригинална част на поне 15,защото не се правят от много време и седенето я е износило достатъчно,ама в случая с термостата,той се прави до ден днешен,защото се използва в доста по-нови коли и се "харчи" mhihi
За стойността на колата е относително и според възможностите, човек си преценява какво да си купи.Има Голф 3-ки за по 20 000лв, както и Пасат-и за по 25-30 000лв на 20 години и си зависи от собственика.Аз само споделям опит кое как работи и кое бих използвал аз,като всеки сам си преценява какво му е по джоба и какво иска да си купи.Аз се прецаках собственоръчно - 4 смени на термостати от по 15-20лв (BEHR,Vernet,Wahler и т.н.) и накрая последния евтин проработи горе-долу прилично и го търкалям 3-та година (не,че пак не е за смяна,понеже извън града ще от нов съм си на 75-80 градуса,ама пак върши някаква работа,по-добре е от предните 3 :) ).Съответно при следващата смяна е ясно - ще взема оригинален и ще забравя за проблемите с термостата.Същото важи и за някои мои клиенти - слагаме нов,който са взели от някъде, работи 2-3 седмици и умре,сменяме го пак с друг евтин,изкара няколко дни и пак умре, накрая им омръзва и си взимат оригинален,ама вече са си платили 2-3 смени и 2-3 термостата и финансово са се прецакали.След такъв горчив опит,нямам как да не защитавам оригиналните термостати и да не храня евтините :) .Същата схема е особено болезнена за 2.5 TDI, примерно, защото термостата седи зад ангренажа и ако си представиш един Пасат В5 с 2.5 ТДИ, как разглобяваш дори само 2 пъти всичко,за да смениш дефектното менте,ще се застреляш ритуално (поне 100-150лв е труда да се разглоби тази предница и да се махне ангренажа на V6-ка...).Иначе ми е ясно, че 70лв за термостат са ужасно много пари, защото някои хора изкарват толкова пари за цяла седмица...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”