Здравейте колеги
извинявам се че повтарям подобни теми, но с търсачката не намерих отговор на моя проблем.
извинете ако кажа някоя глупост - нов съм във форума и освен това съм млад шофьор (книжка от една година, собствена кола от 8 месеца)
Карам Голф3 1,8МИ. От около 2 месеца (горе долу като се затопли времето) лампата за ръчната спирачка започна да светва по време на движение без да има някакви забележими причини за това. При запалване на колата, лампата си свети, докато съм на ръчна, после като сваля ръчната, гасне и всичко е ок. Ако обаче карам малко по дълго време (повече от 12-13 километра градско - спирам само по светофари и кръстовища) лампата почва да свети. Ако загася колата и пак я запаля, лампата не свети, но след малко пак започва. Ако оставя колата да си почине няколко часа, после пак си карам без лампата да светне, освен ако не карам дълго. Откакто започна този проблем не съм имал никакви проблеми, нито педала ми е потъвал, всичко беше ок и един приятел каза да не се притеснявам, а като имам време да ида на майстор...аз доста отложих ходенето на майстор, но преди няколко дена педала започна да потъва - спирачките работеха, но трябваше да натисна докрай педала за да почнат да хващат.
Отидох при моя майстор (на когото имам доверие), отворихме казанчето за спирачната течност - беше празно! Предишния собственик на колата беше казал да не го гледам и че всичко е ок и да не го мисля, но преди следващия преглед на колата да ми го провери майстор. Течност доляхме, но се оказа че пак потъва педала. Дигнаха колата погледнаха я - оказа се че на едната задна гума има теч - било се пукнало някакво цилиндърче (така разбрах). Смениха го, доляха течност, обезвъздушиха. Всичко беше ок и лампата не светеше (това става вчера), карах доста време без проблеми.
Днес сутринта паля и тръгвам по работа и по едно време пак почна да свети лампата! Днес доста време обикалях с колата и не ми направи впечатление за проблем със спирачките, а и течноста май е в нормата. Обаче тази лампа ще ме вкара в лудницата!
Някакви идеи?
Възможно ли е датчика нещо да не е ок. И всъщност тази лампа (на ръчната спирачка) какво точно индикира и при какви ситуации? Аз знам че показва кога е задействана ръчната спирачка, а от форума (и от майстора си) разбрах че светва и когато спирачната течност падне под някакво ниво. Има ли нещо което не знам?
Извинете за дългия пост...
Голф3 - Светеща лампа за ръчна спирачка
-
master_gamgee
- Автомобил:
- Двигател:
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Голф3 - Светеща лампа за ръчна спирачка
Правилно ти е казаял майстора - индикира за опъната ръчна, за ниво в казанчето и... за още нещо!
Ама преди да ти кажа 'още нещото' ти кажи имаш ли ABS на спирачките, че да не те шашкам излишно
Ама преди да ти кажа 'още нещото' ти кажи имаш ли ABS на спирачките, че да не те шашкам излишно
-
master_gamgee
- Автомобил:
- Двигател:
Имам ABS, обаче за него има отделна лампа, която светва в началото като си прави проверки и после гасне.
Има обаче още едно нещо, не го написах по горе, защото мисля че няма връзка, ама сега ще го напиша за всеки случай. Предишния собственик на колата ми каза че имало някакъв проблем с един или повече датчици на ABS-а ама не било голям проблем, на него не му създавало ядове при каране. През зимата забелязах следното - пробвах няколко пъти засилен върху лед да набия рязко спирачки и нищо не ставаше (тоест колата се пързаляше, вместо както е редно да усещам ритане в педала от задействане на ABS-а). В същото време няколко пъти (рядко) се е случвало ABS-а да се задейства без изобщо да се пързалям - случвало се е при влажно време, движа се бавно, на втора скорост и натискам леко спирачката като вземам завой и тогава се получава ритане в педала. Според моя майстор е възможно някой датчик да е изгорял и някой пишман майстор да го е шунтирал за да лъже компютъра че всичко е ок, но това е само предположение, трябва сериозен преглед на цялата система.
Има обаче още едно нещо, не го написах по горе, защото мисля че няма връзка, ама сега ще го напиша за всеки случай. Предишния собственик на колата ми каза че имало някакъв проблем с един или повече датчици на ABS-а ама не било голям проблем, на него не му създавало ядове при каране. През зимата забелязах следното - пробвах няколко пъти засилен върху лед да набия рязко спирачки и нищо не ставаше (тоест колата се пързаляше, вместо както е редно да усещам ритане в педала от задействане на ABS-а). В същото време няколко пъти (рядко) се е случвало ABS-а да се задейства без изобщо да се пързалям - случвало се е при влажно време, движа се бавно, на втора скорост и натискам леко спирачката като вземам завой и тогава се получава ритане в педала. Според моя майстор е възможно някой датчик да е изгорял и някой пишман майстор да го е шунтирал за да лъже компютъра че всичко е ок, но това е само предположение, трябва сериозен преглед на цялата система.
- radotom
- Модератор

master_gamgee написа:Имам ABS, обаче ...
Е така и предположих!
Айде почвай да се притесняваш!
'Още нещото', което индикира тази лампа е по-сериозен проблем в АБС-а.
Предполагам - колата е от ранните години на Г3 - '93-'94 година?
В такъв случай ще си със същия АБС като мен...
Това чудо на немската 'умност' няма конвенционалния вакуумен сервоусилвател, а ефекта на усилване на спирачното усилие се генерира чрез помпа, създаваща високо налягане на спирачната течност в системата.
Системата има 2 датчика за налягане - Работно налягане (по далечни спомени - 170 бара) и Аварийно налягане - 140 бара. (не съм сигурен в стойностите, но това са порядъците)
Когато в системата не може да бъде достигнато аварийното налягане - светва тази лампа за ръчната.
Според много колеги във форума лампата светва и заради прекъснал повече от 1 АБС-колесен датчик, но не мога да го потвърдя или отхвърля - не съм си правил експеримента.
Във всеки случай това, което ти се случва на теб - се случва и на мен.
Ако карам с включен климатик градско в големите жеги - температурата под капака се вдига много яко. В резултат малките частици вода, попаднали в спирачната течност завират, създава се 'въздушен джоб' и налягането в системата пада под критичното.
Спираш, гасиш, вдигаш капака, дзвериш се 10 минути какво става и като видиш, че всичко изглежда ОК - затваряш, палиш и тръгваш... И лампата не свети, защото през това време течноста се е охладила
Временно решение за няколко месеца е смяна на спирачната течност.
След това, обаче, тя отново поема влага (силно хигроскопична е) и в следващата жега градско пак светва
Възможни решения - освен смяната на течността (това задължително се прави на 2 години) - монтиране на 'топлинен щит' пред АБС-помпата или по-добрия и кардинален вариант - монтаж на АБС-система от кола след '96год
Относно претракването на педала в завой - мдам! И него съм го ял!
viewtopic.php?f=11&t=50868&hilit=%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89
А иначе светне ли ти лампата за ръчната поради проблем с АБС-а - задължително трябва да светне и самата лампа на АБС-а.
Ако не го прави - значи някой 'майстор' я е закачил към друга индикация - Айербаг или нещо подобно.
За да го провериш вдигни капака, изключи някой от датчиците от буксата и дай на контакт.
Ако не загасне лампата - значи си е наред.
Загасне ли, обаче - 'лекувана' е

-
master_gamgee
- Автомобил:
- Двигател:
въх!
Значи колата ми е производство юли,1997 година (пише го в официалните документи), така че сигурно имам от по-новия ABS
Подозирам обаче че това което обясняваш (за летните жеги и загряването) е възможно и при мен, макар че не винаги карам на климатик - когато не е прекалено горещо, съм на отворен прозорец, но тогава пак се случват ядовете с лампата, а и като отворя капака да проверявам масло, антифриз и т.н. вътре е ужасна жега (след като съм спрял преди малко). Имам обаче един въпрос - спирачната система нали е затворена (доколкото разбирам), как тогава в нея попадат капчици вода?
А и аз споменах че онзи ден казанчето на практика беше празно, следователно спирачната течност е кажи речи сменена, макар че сигурно е имало от старата в тръбите (покрай пробите, оправяне на теча и обезвъздушаване, сме изляли в казанчето около половин литър спирачна течност, не знам много ли е, малко ли е...)
Относно лампите - аз не съм спец и не мога да кажа кое какво е, ама по принцип има една лампа отстрани на таблото (в момента не мога да пусна снимки) и на нея пише (фабрично) ABS и Airbag - точно тази лампа светва в началото като запалиш колата и после гасне. Да не би на моя модел тя да е за проблеми с ABS-а? Имай предвид, че аз като новобранец много се шашкам от детайли, така че винаги гледам внимателно всички контролни уреди и лампи по таблото - тази лампа никога не съм я виждал да свети (освен краткото светване като запалиш колата), а лампата на ръчната започна да свети в движение преди около 2 месеца, преди това не.
Значи колата ми е производство юли,1997 година (пише го в официалните документи), така че сигурно имам от по-новия ABS
Подозирам обаче че това което обясняваш (за летните жеги и загряването) е възможно и при мен, макар че не винаги карам на климатик - когато не е прекалено горещо, съм на отворен прозорец, но тогава пак се случват ядовете с лампата, а и като отворя капака да проверявам масло, антифриз и т.н. вътре е ужасна жега (след като съм спрял преди малко). Имам обаче един въпрос - спирачната система нали е затворена (доколкото разбирам), как тогава в нея попадат капчици вода?
А и аз споменах че онзи ден казанчето на практика беше празно, следователно спирачната течност е кажи речи сменена, макар че сигурно е имало от старата в тръбите (покрай пробите, оправяне на теча и обезвъздушаване, сме изляли в казанчето около половин литър спирачна течност, не знам много ли е, малко ли е...)
Относно лампите - аз не съм спец и не мога да кажа кое какво е, ама по принцип има една лампа отстрани на таблото (в момента не мога да пусна снимки) и на нея пише (фабрично) ABS и Airbag - точно тази лампа светва в началото като запалиш колата и после гасне. Да не би на моя модел тя да е за проблеми с ABS-а? Имай предвид, че аз като новобранец много се шашкам от детайли, така че винаги гледам внимателно всички контролни уреди и лампи по таблото - тази лампа никога не съм я виждал да свети (освен краткото светване като запалиш колата), а лампата на ръчната започна да свети в движение преди около 2 месеца, преди това не.
-
master_gamgee
- Автомобил:
- Двигател:
Преди около 2 часа излязох от къщи...лампата изобщо не изгасна след като свалих ръчната (не е бутона на ръчната, гледах). Спирачките обаче действаха нормално.
Преди малко отново карах, но преди да тръгна, отворих казанчето със спирачната течност - не е мръднало, нивото е ок. Лампата обаче пак не изгасна след като свалих ръчната (факт - днес е топличко, а и като отворих капака беше голяма жега вътре, въпреки че колата си почиваше около 2 часа).
Забелязах обаче друго нещо. В предния си пост не съм дал правилна информация относно лампата на ABS-а. Фактически на таблото където е скоростомера и останалите лампи няма лампа за ABS (или поне не знам). Най-вляво на таблото (до ключа за фаровете) се намира нещо като капачка, на която не са написани, а са нарисувани ABS и Airbag. Обаче сега забелязах че при запалване светва една червена лампичка под Airbag, а под ABS не светва нищо (ако въобще има такава лампа, не знам). Май се потвърждават подозренията ми че някой е излъгал (по китайския начин) компютъра че ABS-а е ок, а всъщност не е ок...
Преди малко отново карах, но преди да тръгна, отворих казанчето със спирачната течност - не е мръднало, нивото е ок. Лампата обаче пак не изгасна след като свалих ръчната (факт - днес е топличко, а и като отворих капака беше голяма жега вътре, въпреки че колата си почиваше около 2 часа).
Забелязах обаче друго нещо. В предния си пост не съм дал правилна информация относно лампата на ABS-а. Фактически на таблото където е скоростомера и останалите лампи няма лампа за ABS (или поне не знам). Най-вляво на таблото (до ключа за фаровете) се намира нещо като капачка, на която не са написани, а са нарисувани ABS и Airbag. Обаче сега забелязах че при запалване светва една червена лампичка под Airbag, а под ABS не светва нищо (ако въобще има такава лампа, не знам). Май се потвърждават подозренията ми че някой е излъгал (по китайския начин) компютъра че ABS-а е ок, а всъщност не е ок...
- radotom
- Модератор

master_gamgee написа:... Обаче сега забелязах че при запалване светва една червена лампичка под Airbag, а под ABS не светва нищо (ако въобще има такава лампа, не знам). Май се потвърждават подозренията ми че някой е излъгал (по китайския начин) компютъра че ABS-а е ок, а всъщност не е ок...
Не по китайския, а направо по занзибарския метод!
Там лампичките трябва да са 2. по отделно за айрбега и за АБС-а
Някой просто й е дръпнал куплунгчето и е решил проблема!
Хубавото в цялата игра е, че си с истински АБС, дето даже и спира, а и спокойно се чете с диагностичен софтуер.
Отиваш някой да ти закачи колата на диагностика и ще знаеш къде-какво се случва.
Накарай го да ти запише грешките, които дава, след това ги изтрийте и се поразходете с колата с включена диагностика. По този начин може да проследите показанията на всеки един от датчиците в реален режим.
А течността я смени изцяло!
Източвайте през пробките, докато от всяко колело не текне нова, чиста течност!

-
master_gamgee
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря, колега. Успокоих се донякъде...предполагам че ABS-а мога да го оправя по-нататък (като наближи зимата), тъй като засега малко съм фалирал, заради други ремонти. А течността ще я сменя, както казваш, само че ще накарам майстора - предпочитам да правя само това от което разбирам. Само че наличието на стара течност може ли да е причина за светенето на лампата (при доливането, обезвъздушихме системата). И при положение че имам отделна лампа за ABS (и уж имам от хубавия ABS
), дали и лампата за ръчната трябва да сигнализира или проблема е друг?
- radotom
- Модератор

Това диагностиката ще каже 
Вече много колеги имат диагностичен софтуер - VAG-COM-а е достъпен ценово.
Виж поогледай къде са Варненските сбирки - може да минеш и само с 2-3 бири с цаца
Вече много колеги имат диагностичен софтуер - VAG-COM-а е достъпен ценово.
Виж поогледай къде са Варненските сбирки - може да минеш и само с 2-3 бири с цаца

-
master_gamgee
- Автомобил:
- Двигател:
аха, ясно
мерси
мерси
-
master_gamgee
- Автомобил:
- Двигател:
Днес човърках малко колата и забелязах нещо интересно, което не съм го виждал в другите подобни теми с моя проблем, така че ще го споделя - може да е полезно за някого.
Пропуснах да отбележа че по образование съм електронен техник, а и имам опит с ремонт и поддръжка на електронна апаратура (макар че се занимавам предимно с аудиоапаратура), така че знам какво правя що се отнася до жици и електроника, въпреки че имам слаба представа от ел инсталацията на колата.
Та, реших да видя какво има под капачето на което са нарисувани ABS-а и Airbag-а. Направих няколко снимки, ама в момента не мога да ги сваля от телефона, но и обясненията ми ще са достатъчни. Значи има един малък блок, към който посредством куплунг е свързан един сноп жици (май около 6, не си направих труда да ги броя). Вътре в блока има една малка платка с няколко електронни елемента и две лампички, запоени към платката. При мен едната лампичка (тази за ABS-а) е счупена (това явно е по-напредничав метод от занзибарския, за който колегата radotom предположи, хахаха
). При запалване на колата, към тази лампичка постоянно има напрежение, което означава че сигнализира за проблем с ABS-а (както и се предполага). Забелязах обаче че като се размърда куплунга, лампата на ръчната изгасва, вместо да свети постоянно както напоследък (през това време ръчната спирачка е свалена).
Имам сериозни подозрения че цялата брада е дошла от тази "модифицирана" платка и лошата връзка с куплунга (влияеща се и от вибрациите по време на движение, а проблема с теча в спирачната система е просто нещо възникнало допълнително, на което не съм обърнал внимание, заради и без това постоянно светещата лампа на ръчната.
Иначе проблема с ABS-а си остава (ще го оправям по-нататък). Засега ще сменя сигнализиращия блок (ще видя дали може да се намери и на какви пари) и предполагам че лампичката на ABS-а ще ми свети постоянно докато не оправя самия ABS.
Междувременно понаместих куплунга (поне така предполагам) и ще го оставя малко да виси навън с платката, за да не се влияе много от вибрациите. Ще видим като покарам какво ще се случи и ще го споделя.
Пропуснах да отбележа че по образование съм електронен техник, а и имам опит с ремонт и поддръжка на електронна апаратура (макар че се занимавам предимно с аудиоапаратура), така че знам какво правя що се отнася до жици и електроника, въпреки че имам слаба представа от ел инсталацията на колата.
Та, реших да видя какво има под капачето на което са нарисувани ABS-а и Airbag-а. Направих няколко снимки, ама в момента не мога да ги сваля от телефона, но и обясненията ми ще са достатъчни. Значи има един малък блок, към който посредством куплунг е свързан един сноп жици (май около 6, не си направих труда да ги броя). Вътре в блока има една малка платка с няколко електронни елемента и две лампички, запоени към платката. При мен едната лампичка (тази за ABS-а) е счупена (това явно е по-напредничав метод от занзибарския, за който колегата radotom предположи, хахаха
Имам сериозни подозрения че цялата брада е дошла от тази "модифицирана" платка и лошата връзка с куплунга (влияеща се и от вибрациите по време на движение, а проблема с теча в спирачната система е просто нещо възникнало допълнително, на което не съм обърнал внимание, заради и без това постоянно светещата лампа на ръчната.
Иначе проблема с ABS-а си остава (ще го оправям по-нататък). Засега ще сменя сигнализиращия блок (ще видя дали може да се намери и на какви пари) и предполагам че лампичката на ABS-а ще ми свети постоянно докато не оправя самия ABS.
Междувременно понаместих куплунга (поне така предполагам) и ще го оставя малко да виси навън с платката, за да не се влияе много от вибрациите. Ще видим като покарам какво ще се случи и ще го споделя.
-
master_gamgee
- Автомобил:
- Двигател:
ЪРГХ!
въпросния мизерен блок струва около 320(!!!) кинта, иначе без него май всичко е ок.
Май ше го побългарявам с една нова крушка, ама първо да видим диагностиката какво ще каже...
въпросния мизерен блок струва около 320(!!!) кинта, иначе без него май всичко е ок.
Май ше го побългарявам с една нова крушка, ама първо да видим диагностиката какво ще каже...
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”