От скоро съм собственик споменатия голф, още от преди да я взема в паметта записва грешка от датчика на оборотите на коляновия вал но първата седмица това не го приемах за проблем. Последните няколко дни обаче се получава следния ефект: когато изгася колата нормално загряла на 90гр. и я запаля скоро след това (примерно до 30-тина минути) преди двигателя да е изтинал ПОНЯКОГА (50% от случаите) пали малко трудно трябва да повъртя 2-3 секунди докато запали и в случай, че е запалила трудно по време на движение придърпва и губи мощност. Придърпването е все едно аз си и грая с педала на газта и колата ускорява на тласъци без значение от оборотите на двигателя. При по-рязко подване на газ първо се замисля и после се усеща да тръгне.
Моя въпрос е дали получения ефект е заради датчика на оборотите или да търся проблема другаде? Днес се хванах да измеря съпротивлението на датчика. В Ауто-дата пише, че трябва да бъде 750-1000Ohm а при мен беше 3MOhm (3000 пъти по-голямо) явно, че датчика си е за смяна но дали трябва да искам от майсторите да прегледат и другите датчици?
Утре смятам да разкача куплунга на TPS-а за да измеря съпротивлението му защото смятам, че никой няма да си направи труда да го направи при условие, че няма записана грешка от него. Кои други датчици ще е добре да проверя?
Само да добавя, че сутрин колата пали без никакви проблеми и няма аномалии в поведението на двигателя. Проблема се изявява главно след палене при топъл двигател.
Голф 4 1.6 AKL придърпва има грешка от датчика на оборотите
- izzo_
- Автомобил: VW Jetta 5 FSI
- Двигател: BVY 2006 150hp
- Контакти:
Re: Голф 4 1.6 AKL придърпва има грешка от датчика на оборотите
Колега и аз съм с Голф 4 1.6 AKL, и имах същия проблем - губи мощност, не ускорява както трябва и придърпва, много често ми гаснеше на светофарите. Имаше и още нещо специфично, което забелязах. Пробвах се да вдигна повече обороти и се оказа, че на която и да е скорост не мога да вдигна повече от 5200 оборота. Просто заковава там и толкова. И всички тези проблеми се появяваха както ти казваш при загряване на двигателя. На студен двигател нямах проблеми. Вчера я закачих на диагностика и ми показа грешка в датчика за оборотите. Явно затова ми е изгасвала от време на време. Също така се установи, че колата губи мощност и придърпва поради не добрата работа на ламбда сондата. Смених двете неща и още като излязох от сервиза, повъртях малко градско за да вдигне на 90 градуса и я тествах. Нямаше придъпрване, ускорява си без проблеми и вече не спира на 5200 оборота. Явно наистина проблема е бил в ламбда сондата.
Колко ми струваше всичко това:
Ламбда сонда - 238лв
Датчик за оборотите - 38лв
Труд - 30лв
Общо - 306лв
Колко ми струваше всичко това:
Ламбда сонда - 238лв
Датчик за оборотите - 38лв
Труд - 30лв
Общо - 306лв
-
Flatmo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
При мен проблема се оправи само със смянат на датчика на оборотите. Ламбдата все още не съм я бутал. Известно време карах така и нямах проблеми но сега се появи нов проблем. Когато ускорявам придърпва, като закова на някакви обороти и скорост се оправя, ако подам още газ първо придърпва и после наема. Дори на място като форсирам двигателя ако подам по-рязко газ първо се "задавя" и после се форсира. Купих си кабел за диагностика продължава да се записва грешка от ламбдата 00537 Upper limit, което означавало бедна смес общо взето и има огромен брой неща които трябва да проверя - дали смуче въздух след MAF-а, дали има добро налягане на горивото, дали няма запушена дюза и все пак дали ми работи ламбдата. С вагкома гледам, че в реално време от ламбдата има показание 0,02-0,74V постоянно мърда и се изменя, което според мен значи че работи все още. Не ми се дават 160лв. за друга само за да пробвам. MAF-а в реално време измерва 86-92mg/rpm а до колкото съм чел трябва да е над 100... започвам масова смяна на гарнитурки и уплътнения по всмукателната система.
- izzo_
- Автомобил: VW Jetta 5 FSI
- Двигател: BVY 2006 150hp
- Контакти:
И моята ламбда сонда работеше, но работеше бавно, тоест на времедиаграмата на по големи интервали качва и сваля напрежението. Не знам обаче с VAG-COM-a дали има опция, с която можеш да видиш времедиаграмата на ламбда-та ?! 
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
Flatmo прочети поста на kickd0wn в тази тема относно същата грешка от ламбдата:
viewtopic.php?t=114692
viewtopic.php?t=114692
-
Flatmo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Купил съм ги вече, в неделя ще се захващам за отвертките. Някой да е срещал снимков материал как се сваля колектора?
-
Flatmo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Днес смених гарнитурките. Имаше ефект но не се оправи напълно. Пуснах една адаптация на дросела и нещата заспаха. На място се форсира доста добре. Утре като я изкарам от гаржа ще разбера дали наистина е така.
- hitman0013
- Автомобил: GOLF 4
- Двигател:
при мен тия тласъци са същите обаче колата точно като загрее и почва да върви на автопилот с постоянна скорост.А на свободна оборотите отиват 2000-3000-4000 и колата си реве по светофарите.Загася ли е в такова състояние-от 2 до 10 минути няма палене.Нещо да посъветвате????
- hitman0013
- Двигател:
а и като махна клема на акумулатора за 8-10 часа, после не ми прави тоя номер няколко дни
- 6669
- Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
- Двигател: AHF 1999
А на този АКЛ мотор, чистите ли му дроселовата клапа ? Че от там има проблеми с играенето и държането на високи обороти, както и гаснене по светофари.
- Каспър
hitman0013 написа:а и като махна клема на акумулатора за 8-10 часа, после не ми прави тоя номер няколко дни
Не ти прави номера около 200-300км. докато компа адаптира клапата след махането на акумулатора. След това адаптираната и добре работеща вече клапа си загубва настройките и се почва танца на оборотите, така до следващата адаптация. Пробваш с почистване на клапата, ако не стане мислиш за нова.
- hitman0013
- Двигател:
значи не са ламбда сонда и датчик за оборотите, ами е дроселовата клапа така ли?
- Каспър
Направи една диагностика в читав сервиз и ще разбереш. Аз залагам на дросел, в 95% при тези мотори той е виновен.
-
Flatmo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
При мен нещата се оправиха отново карам "редовен" автомобил. Процедурата за адаптация е тази от сайта на Ross Tech.
-
Flatmo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колеги нов проблем, когато колата е студена нямам никакви грижи върви си прекрасно с VAGCOM-а се закачих и в реално време дросела отчита 103mg/rpm въздух. Когато колата загрее показанието става 92-96mg/rpm и при подаване на газ първо се чуди какво става, пърпори малко и след това тръгва. Много е неприятно защото понякога я угасям при маневри а още по-неприятно е като трябва да изпреваря някого на пътя... Продължава да ми се записва грешка 537 от ламбдата, сигурно ще я сменям в скоро време.
Има една мембрана на всмукателния колектор, която върти едни клапи и променя "къси - дълги тръби" така ми го обясниха. Може ли някой да обясни как точно трябва да действа тази клапа защото при мен май винаги е в едно положение?
Има една мембрана на всмукателния колектор, която върти едни клапи и променя "къси - дълги тръби" така ми го обясниха. Може ли някой да обясни как точно трябва да действа тази клапа защото при мен май винаги е в едно положение?
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”