Г3 скоростен лост, неприятен луфт
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Г3 скоростен лост, неприятен луфт
Колеги, имам един неприятен проблем, който не е от значение, но нервира. Както знаем на всички Г3 се получава неприятен луфт на скоростния лост напред-назад с по няколко сантиметра след определени километри. Моята така я взех и ми писна от това вече, та да питам мога ли да си го оправя сам или трябва да ходя н амайстор. По форумите пише за няква ябълка вътре, но нз за какво става въпрос. Моля з асъвети. Мерси 

- peleto861022
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Г3 скоростен лост, неприятен луфт
пич свали си там коженото маншонче на лоста и ще видиш на лоста един болт с вътрешен шестостен на главата тоест за имбусен клуч ( някои му викат лимбус други шестограм ) отхлабваш го и го забърташ наляво на дясно докато се обере хода . значи като включиш на 1-ва трябва да има 1-2 мм хлабина м/у палеца на скоростния лост и конзолата . абе ти трябва да си пробваш индивидуално при всеки е различно . дано да съм ти помогнал с моя съвет .пробвай дано се оправи ако ли не гледаш нещо по лостовата система .
- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
Ако ти е от този тип с многото лостове е възможно да е от един тампон.Преди 20-тина дена на един светофар падна и моя и се видях в чудо...
...3-5см. луфт.
По магазините се продават с лоста (20см.лост!),но безпроблемно се вади само "ябълката" и се поставя на стария, за 2 мин. без много главоболия...около 12-15 лв. е, ако искаш инфо за магазина пиши ми Л.С.

..ограденото в червено с самия тампон (ябълка)
http://picbg.net/u/14372/29174/333540.jpg

По магазините се продават с лоста (20см.лост!),но безпроблемно се вади само "ябълката" и се поставя на стария, за 2 мин. без много главоболия...около 12-15 лв. е, ако искаш инфо за магазина пиши ми Л.С.

..ограденото в червено с самия тампон (ябълка)

http://picbg.net/u/14372/29174/333540.jpg
- gepy_m
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BXE 2007 1 9 TDI
И при мене беше паднала тази "ябълка",отидох до магазина за авточасти и си я купих,води се някакъв ремонтен комплект 10-11 лв. струваше.Сам едвали ще можеш да я смениш по добре отиди на сервиз с повдигач защото работата е малко пипкава 

- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
gepy_m написа:И при мене беше паднала тази "ябълка",отидох до магазина за авточасти и си я купих,води се някакъв ремонтен комплект 10-11 лв. струваше.Сам едвали ще можеш да я смениш по добре отиди на сервиз с повдигач защото работата е малко пипкава
Oткача се 2-те жлебчета, който държат тежестта.След което самите лостове се разместват и се осигурява достъп до мястото, на който се поставя новия тампон..

Колеги, тк не съм много запознат
, но имам проблем, който може да е свързан - да питам: възможно ли е точно от тази ябълка да тресе скоростнияt лост при шофиране или е от тампоните на двигателя (четох и подобни теми)?

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Да тресе заради ябълката- по-скоро ще се клати (ще има луфт)
Тресенето по-върви да е от тампони

- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
radotom написа:Да тресе заради ябълката- по-скоро ще се клати (ще има луфт)

-
- Автомобил:
- Двигател:
GTspecial написа:gepy_m написа:И при мене беше паднала тази "ябълка",отидох до магазина за авточасти и си я купих,води се някакъв ремонтен комплект 10-11 лв. струваше.Сам едвали ще можеш да я смениш по добре отиди на сервиз с повдигач защото работата е малко пипкава
Oткача се 2-те жлебчета, който държат тежестта.След което самите лостове се разместват и се осигурява достъп до мястото, на който се поставя новия тампон..Не е нужно да се сменя целия лост!..
Колегата още не е потвърдил,че това е неговата лостова система,но ако е тя-една гайка има за отвиване,една загерка/шплент за махане и няколко минути да се усети как се вади жИлязото,нищо друго не се разкача,барабар с мисленето-30 минути му давам.Иначе чаркалака успешно може да се "ъпгрейдне " с парче подходящ гумен маркуч нанизан в/у металните(всъщност това е своеобразна пластмасова шлицева втулка) шлици(на мястото на топката).Това е проблема обикновено-когато има "надлъжен" луфт на лоста
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
radotom написа:Да тресе заради ябълката- по-скоро ще се клати (ще има луфт)
Добре де, при мен не бих могъл да определя дали тресе или се клати или и двете.
Мисля, че тампоните на двг. са ми ОК.
При минаване по нерамности лоста просто играе хоризонтално, без значение дали съм на предавка или не, съответно е тая ябълка, така ли?
- golf3gtivr6
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил:
- Двигател:
да не би да са гумичките по селектора
. Просто предположение

Здравейте.
Аз имам същия проблем. Колата ми е Голф 3, 1996, 75 кс, моноинжекция. Появи се такъв луфт, но не зная какво трябва да сменя.. Има някакво уплатнение/тампон около тази бяла ябълка на снимката или тази ябълка трябва да влезе по някакъв начин в назъбената ръждясала дупка? Някой може ли да ми каже точно коя част трябва да купя и сменя (ако може и някакъв номер на част или нещо такова, защото в момента съм в Женева и всички освен мен говорят Френски) и ако е възможно как се сменя. Искат ми прекалено много пари, а до колкото разбирам не е толкова сложно да се смени.
http://i33.tinypic.com/s4malh.jpg
http://i35.tinypic.com/2wgun1v.jpg
http://i36.tinypic.com/fda6nm.jpg
Благодаря!
Аз имам същия проблем. Колата ми е Голф 3, 1996, 75 кс, моноинжекция. Появи се такъв луфт, но не зная какво трябва да сменя.. Има някакво уплатнение/тампон около тази бяла ябълка на снимката или тази ябълка трябва да влезе по някакъв начин в назъбената ръждясала дупка? Някой може ли да ми каже точно коя част трябва да купя и сменя (ако може и някакъв номер на част или нещо такова, защото в момента съм в Женева и всички освен мен говорят Френски) и ако е възможно как се сменя. Искат ми прекалено много пари, а до колкото разбирам не е толкова сложно да се смени.
http://i33.tinypic.com/s4malh.jpg
http://i35.tinypic.com/2wgun1v.jpg
http://i36.tinypic.com/fda6nm.jpg
Благодаря!
Здравейте отново.
Намерих друга тема, в която казват как се сменя.
viewtopic.php?f=5&t=198908
Ако продължа да карам с този луфт може ли да стане нещо? Например да се извади тая топка и да не мога да превключвам скоростите или просто ще си имам този дразнещ луфт и нищо лошо не може да стане?
Намерих друга тема, в която казват как се сменя.
viewtopic.php?f=5&t=198908
Ако продължа да карам с този луфт може ли да стане нещо? Например да се извади тая топка и да не мога да превключвам скоростите или просто ще си имам този дразнещ луфт и нищо лошо не може да стане?
- golf3gtivr6
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил:
- Двигател:
карам така 3 години и още не съм измъкнал топката , просто е неприатен нищо повече (некомфортно)
- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
При мен от няколко месеца лоста се заклещваше, когато колата е паркирана на 1-ва или задна предавка и независимо колко натисках съединителя, неискаше да премине на свободна. Изключвах със сила.
Явно нещо по лостовата система се е разбутало. От няколко седмици обаче се появи въпросният луф 4-5см напред-назад, а забиването на лоста поне от тогава не съм го забелязал. Възможно ли е да съм смачкал тампона от натискане и съответно как да проверя? Става въпрос за G3 1.6 AFT
Явно нещо по лостовата система се е разбутало. От няколко седмици обаче се появи въпросният луф 4-5см напред-назад, а забиването на лоста поне от тогава не съм го забелязал. Възможно ли е да съм смачкал тампона от натискане и съответно как да проверя? Става въпрос за G3 1.6 AFT
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”