Вчера ми се случи много странен проблем. Въпроса е каква е причината?
Отидох в един сервиз за смяна на бензинов филтър след като видях че не съм го сменял от над 40 хил. км. Момчето ми смени филтъра с някакъв без никакви надписи по него. Запалих колата и тя изгасна веднага което е нормално при такава смяна. При второто завъртане запали по-трудно, което също е нормално според мен за да изкара въздуха. Изкарах колата от канала и се наложи пак да я изгася. След малко се качих за да си тръгвам и .... колата едвам запали. Пробвах няколко пъти (4-5) и всеки път запалваше с много въртене. Момчето видя това и реши да ми върне стария филтър. С него запали по-лесно и се разбрахме да не слагаме новия, защото ми се стори някакво яко менте. Тръгнах си и спрях пред къщи (след 700-800 м.). Пак пробвах и останах изненадан, че проблема пак го имаше. Колата палеше трудно и с доста повече въртене от нормалното. Като запалеше работеше нормално. Ядосах се и откачих акумулатора, въпреки че откакто имам колата (7+ години) никога не е правила грешки и никога не е отказвала да запали, а колата няма и газова. След малко реших да отида в съседния град и да си сменя филтъра със свестен в масларницата на А+, където съм го правил винаги. След закачането на акумулатора, запали малко по-лесно и тръгнах. Преди да изляза от града се наложи да спра още два пъти и колата вече запалваше без никакъв проблем. След 20 км. пред А+ преди да влезе на канала пак запали перфектно. Сменихме отново филтъра, този път със същия като стария и .... пак същия проблем. 4-5 пъти пали много тегаво. Момчето с маслата също му направи впечатление, че не трябва да е така и каза да покарам малко и ако има проблем да ида да видим какъв е проблема. Тръгнах си и след 300 м. спрях заради един магазин, после пак запали трудно, след ощен2 км. спрях на бензиностанция, заредих и тука вече запали перфектно. Прибрах се (20 км.) спрях пред къщи и пробвах, колкото пъти пробвах все нямаше проблем - палеше си както преди. За по-сигурно пак откачих акумулатора и след 30 мин. го закачих. Проблема повече не се появи. И днес също всичко си е ок. все едно нищо не е било. Въпроса е какво се обърка при смяната на филтрите? Сменял съм го 2-3 пъти и преди това така не е ставало. Всичко се изчистваше още с второто палене докато съм на канала. Замислих се за помпата, но да започне да прави така точно когато сменихме филтъра малко не ми се вярва. Освен това когато правеше проблема се заслушвах и нямаше странни звуци, чуваше се леко (при пълна тишина) само при подаване на контакта и спираше, както си беше и до сега. Между градовете я понастъпах повечко колата и нямаше никакъв проблем с динамиката. Да е останал въздух ... кое му е попречило да го извади веднага?
Странен проблем с палене
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Странен проблем с палене
Може момчето в първият сервиз да е объркал местоположението на филтъра, смисъл там има стрелки, къде излиза и от къде влиза бензина, но едва ли е от там проблема, може проблема да е от там, да е влязло боклуче в системата и да не идва достатъчно бензин. Поне така си го представям! А свещи сменяни ли са скоро? 
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”