Въпрос за част Голф 3 АЕК мотор-мнение след почистването

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Въпрос за част Голф 3 АЕК мотор-мнение след почистването

Мнениеот Gencho87 » Вто 02 авг 2011 18:05

Здравейте колеги,
Извинете ме за тъпия въпрос, но все пак искам да съм сигурен.
А именно каква е тази част от мотора на колата: http://prikachi.com/images/165/3641165e.jpg . Понеже колата понякога ми прави проблем с паленето я закарах на диагностика и човека ми каза, че тази част - клапан за празния ход на мотора, не била наред. Човека ми каза да го сваля, да го изчистя и ще изкара още време, но ми се струва по-удачно да го сменя направо с ново, но за тази цел трябва да знам как се казва. Също така някой има ли представа какви пари струва?

Благодаря предварително :)

Последна промяна от Gencho87 на Сря 03 авг 2011 18:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Speedy86
Автомобил: Audi A4 1.8 20V
Двигател: ADR 1996

Re: Въпрос за част и цената й Голф 3 АЕК мотор

Мнениеот Speedy86 » Вто 02 авг 2011 18:09

Това е моторче за празен ход на двигатела,нарича се още стъпково моторче,за цена немога да кажа ;)

Потребителски аватар
volodya iliev
Автомобил: Passat B5 Tiguan MK2
Двигател: APT 2000 4MOTION DFGA 2017 4MOTIO

Мнениеот volodya iliev » Вто 02 авг 2011 19:07

Здравей колега въпросната част се нарича електромагнитен клапан за стабилизиране на оборотите на празен ход.Почистването на самият клапан никак не е лоша идея,както ти е споменал маистора при които си закарал колата за диагностика.Самият маистор,които ти направи диагностиката и постанови,че именно в електромагнитният клапан ти е проблема откачи ли му буксата с жиците,която влиза в него и премери ли съпротивлнието на намотката на самият клапан за да види дали всичко е в норми и тогава да ти каже на 100%,че проблема е в него.Оригиналният номер на самата част е 037 906 457 Е цената на това нещо като чисто ново и оригинално според програмата,която имам е 219.89 евро без ддс или иначе казано струва приблизително 527лв. български пари.Това е което мога да ти дам като информация надявам се да съм ти бил полезен и успех в разрешаването на проблема.

Потребителски аватар
Gencho87

Мнениеот Gencho87 » Вто 02 авг 2011 19:24

уаууу 500 пари :shock май ще си го почистя, иначе човека му откачи буксата пробва да пали с него и без него, после от компа през програмата по някакъв начин го активира и почна да щрака, остави го така за около минута и след това като завъртя ключа колата си запали нормално, преди "раздвижването" я запали я не от първия път. След тая процедура си палеше нормално около седмица и после пак почна с номерата.

ПС. Ако може малко разяснения:
1. През този клапан само въздух ли минава?
2. Как се отваря, след като се свали?
3. По какъв начин да го почистя - с промивка с определен препарат или с избърсване, защото идея си нямам как изглежда като се разглоби?
4. Ако се промива при поставянето трябва ли да е абсолютно сух?
За друго не се сещам ако някой има опит с това моля да даде съвет.

Потребителски аватар
Gencho87

Мнениеот Gencho87 » Сря 03 авг 2011 18:40

Колеги,
Още съм с мръсотията под ноктите след почистването на клапана/моторчето, но искам да питам нещо.
Изкарах го, почистих го с кореселин, докато излезе чист и видях, в една тема, че един колега каза, че пуска една две капки масло. Както и да е де сложих го, запали си нормално, но по различен начин от преди :shock Значи като завъртя пали, дига до към 1600 оборота, пада на 1300 някъде, после вдига на 1400, падат леко на 1350 и пак се вдигат на 1400, после постепенно около минута си падат на 800 си се поддържат на 850. Мисля, че това е нормално, защото съм гледал клипче в ютуб и един мерцедес СЛ запали по подобен начин, но все пак преди като запаля вдигаше малко до към 1300 и си падаха, разликата е, че сега се форсира леко при запалването два пъти и после падат, искам да попитам дали и при вас е така :hmmmm

за стойностите на оборотите говоря с тези числа, защото си пуснах електронния оборотомер, за да съм сигурен :Mr Green Fun

Иначе си си пали на всяко завъртане на ключа не както преди почистването: я запали я не, пък на топъл двигател почти е сигурно, че няма да запали сама, без да подам малко/повечко газ.

ПП. Забелязах, че като съм в менюто на борд. компа стрелката за горивото ми играе както си поиска, но това е друга тема и все пак някой ако му се е случвало или знае защо е така, да каже на какво се дължи.

Потребителски аватар
theerazor
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за част Голф 3 АЕК мотор-мнение след почистването

Мнениеот theerazor » Вто 10 юли 2012 22:52

Здравей колега нормално е в начало да се вдигат оборотите. Аз също имам проблем с това, моторче един път го чистиха майстори, но след 1,5години пак се прецака сега като тръгна и ако не дам повече гас колата гасне.
Някои знае ли дали се отваря това чудо и с какво се чисти или само се пръска? С WD 40 става ли, моля някои ако го е чистил да пусне снимки. :banghead: :bowdown
ПС: на снимката която си дал, там където имаш една връзка директна с друг странен маркуч, трябва да имаш пластмасов филтър, и маркучите да минават през него той пази моторчето от гнязта, ще имаш винаги проблеми ако не намериш такова.
Изображение

Потребителски аватар
Gencho87

Мнениеот Gencho87 » Сря 11 юли 2012 11:14

theerazor написа:...
ПС: на снимката която си дал, там където имаш една връзка директна с друг странен маркуч, трябва да имаш пластмасов филтър, и маркучите да минават през него той пази моторчето от гнязта, ще имаш винаги проблеми ако не намериш такова.
Изображение

По принцип въздуха, който минава през тоя филтър /при мен маркуч/ вече е минал през моторчето и отива към колектора, така че няма какво да пази моторчето.
Иначе не съм чувал някой да го е отварял за чистене.

Потребителски аватар
theerazor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theerazor » Сря 11 юли 2012 13:43

Дано да стане с пръскане, ще пробвам с кореселин и WD 40, друго не ми остава :oops:
Стъпково моторче, ново такова е едно от най-скъпите :( 196лв..
http://www.spectromatic.net/object.php?id=2089
Изображение

Потребителски аватар
Gencho87

Мнениеот Gencho87 » Чет 12 юли 2012 8:10

196 много тънко :Mr Green Fun аз като проверявах ми казаха за Бошовско оригинално към 400. Иначе аз съм го чистил с коресилин, бутил-ацитат и спрей за карбуратори, обаче винаги излизат по малко мръсотийки. Последния път му пръснал съвсем малко моторно масло, защото друг път след чистене ми правеше проблеми като задържа високи обороти на ПХ, реших че съм го пресушил и от лекото смазване насам нямам проблеми.
ПС.По принцип имам проблем с паленето, мислех че е от стъпковото, но той се дължи на кабела на датчика на хол или на бобината /според майстора, каза да си намеря част за проба и ако се наложи да си купувам ново/ тепърва ще търся, понеже на ВАГ-КОМ не вади проблем. death

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 12 юли 2012 8:18

ето ТАКОВА си купих. колата я запалих преди ден, но се държи съвсем нормално...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”