Датчик на Хол или индукционен датчик?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Датчик на Хол или индукционен датчик?

Мнениеот lent » Сря 04 юли 2012 19:04

Има ли някой колега,който е наясно с инжекционните системи и по-точно с видовете датчици за обороти?Защото искам на колата да сложа ТАП,но трябва да съм сигурен какъв точно тип е датчика за обороти на коляновия вал - датчик на Хол или индукционен датчик?При двигател 1.6АЕЕ датчика е Хол и се намира в дистрибутора,нали?Обаче при мен ситуацията е малко по-различна - мотора не е VW,само че инжекционна та система е Siemens Simos 2P.С две думи - пълна инжекция без делко и кабели,запалителния модул се нанизва върху свещите.Датчика за обороти на коляновия вал е монтиран на корпуса на скоростната кутия в пространството над маховика.Маховика има фрезовани участъци от периферията си.Буксата на ел.инсталацията към датчика е с 3 пина.Имам подозрения,че датчика е индукционен,но не съм сигурен и затова реших да попитам тук.Ето снимка на двигателя за да се ориентирате грубо за какво става въпрос - http://www.google.bg/imgres?q=skoda+fel ... 0,s:0,i:67
Някой да има идеи?

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Re: Датчик на Хол или индукционен датчик?

Мнениеот vladovelin » Сря 04 юли 2012 19:16

Колега, за какви фрезовани участъци на маховика става дума ? Ако са зъбите в които зацепва стартера при палене, един индукционен датчик може да отчита оборотите на коляновия вал, но не може да управлява момента за подаване на искра към свещите.

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 04 юли 2012 19:31

Не са зъбите на венеца за завъртане от стартера,а това са едни издълбани канали в маховика през определено разтояние,датчика стои над тях.Чрез тях се подават импулси от посочения датчик при 6 и 60 градуса преди ГМТ.Този датчик е един и от него се взима информация за положението на коляновия вал и за оборотите му.Тази схема се прилага и при някои френски коли като Рено например,където този датчик е от индукционен тип.А при VW е широко разпространен принципа на датчика на Хол,защото повечето двигатели на VW са със дистрибутор на запалването и сигнала се взима оттам.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Сря 04 юли 2012 19:49

При индукционните датчици много точно се регулира въздушната междина датчика и въртящия се вал или маховик.При изменение на разстоянието датчика подава импулс.След като на маховика има специално направено фрезоване на повърхността възможно е да се използват индукционни датчици за управление на запалването.

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 04 юли 2012 20:57

И аз мисля,че е индукционен,но все пак не съм на 100% убеден.Иначе същата система за запалване се използва при VW Lupo 1.0 37kW - http://dc180.4shared.com/doc/CVF8X8Ce/preview.html

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 04 юли 2012 21:08

That said, they are magnetics and there have been cases of the sensors picking up metallic debris that causes them to malfunction. Therefore, you *might* want to remove and clean them if you are having strange starting or running issues. Here is an example of an engine speed sensor that had accumulated metal debris (the tip is magnetic)

http://12v.org/urs/engine_map/20986.phtml
Колега, защо си се хванал така за типа му? В смисъл това нещо бачка с потенциал: от нула волта до....който е мерил да каже, извинявам се, но не знам горния праг тук конкретно.

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 04 юли 2012 21:29

Защото има различни модели ТАП-ове.При едните електрониката е направена да взима сигнал от Хол датчик,а при другите - от индукционен датчик.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 04 юли 2012 21:33

Колега, това прави поредица импулси с амплитуда(размах), честота(1/периода) и коефициент на запълване. Може ли линк към това което си чел?
извинявам се, но става дума за нива. сензора може да бъде всякакъв.

Потребителски аватар
vasko__2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko__2 » Сря 04 юли 2012 23:33

Датчика е индуктивен. А Относно "ТАП"- звънкаш например на Румен от рено форума и ти казва точно какъв Тап е за теб и цена( с и без монтаж).0887405626 Румен

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”