Голф 4 1.6 101к.с. съвет.
-
Dido6210
- Автомобил:
- Двигател:
Голф 4 1.6 101к.с. съвет.
Здравейте колеги, първо се извинявам темата ако не е в точния раздел. Решил съм в най - скоро време да сменя дизела с бензин. Спрял съм се на Голф 4 1.6 101 к.с. Искам хората с този мотор да споделят дали са доволни , как харчи, кой са му най-скъпите части, издържливи магарета ли са и какво трябва да гледам при покупката му. Знам , че от ТДИ на бензин ще има разлика в ускорението, но все пак кажете добре ли вървят, изтеглят ли при изпреварване. Ще съм много благодарен на всички отзовали се.
Re: Голф 4 1.6 101к.с. съвет.
Не би трябвало да има някаква кой знае каква разлика ,освен ако ТДИ-то не е 130-150 коня
-
maimynka089
- Автомобил:
- Двигател:
Взимай смело,карам БОРА с такъв мотор и е вече на 405 000 км.каква по-добра новина да ти дам,такси е и вижда голям тормоз,гори 10-11 гратско и 8-8.5 извън -газ разбира се.Подръшката е като на кола от началото на 90-те и все пак е VW. 

- chinadracon
- Автомобил: VW Golf MK4
- Двигател: AKL 1999
- Контакти:
Зависи за какви цели ти трябва колата преди всичко. Аз съм доволен от моя като цяло, двигателят не е проблемен и сравнително лесен за поддръжка. Слабото място по принцип тук е дросел-клапата, която след известен период от време се замърсява и трябва да се почиства, ако не искаш да я сменяш, което си е цифра в общи линии. Тук във форума е описано как се прави манипулацията. Иначе колата върви прилично, но определено няма да е за теб, ако си тип рейсър и искаш да се дърпаш с другите. Ускорението не е като TDI, все пак е атмосферен мотор, но е прилично. Разбира се, при пълно натоварване и 4-5 човека вътре вече се позадъхва на магистрала, 160-170 държи, но повече не очаквай от този мотор. Разхода е относителна работа, при спокойно каране извънградско може да го докараш и под 6/100, но разбирай скорост до 110 км/ч макс, нагоре почва да качва стабилно разхода. Градско зависи, средно между 8-10/100 го докарва. Казват, че е и добър мотор за газифициране, но лично аз съм балък
, както казват приятелите ми, и си предпочитам бензина. Това е,успех с покупката, ако си се ориентирал вече. 

- martinesto
- Автомобил:
- Двигател:
Напълно подкрепям мнението на колегата ''chinadracon''.Аз съм с този мотор и съм доста доволен от него,напук на всички негативни мнения за него и скоростната му кутия.Двигателят съм го тормозил при ненормално ниски температури от порядъка на -25 до -32 градуса(виж от каде съм
) и не ми е правил проблем като колата стои на открито.Oбслужването на ремък,ролка,термостат,задни накладки от стойностни марки ми излезе малко над 350 лв с труда.Като ускорение,малко е муден докато набере.Скоростите са дълги и му трябва малко време да се стресне,но при висока скорост над 100 км добре измъква.Ходих до София с четирима възрастни на климатик с средна скорост 120-130 км като разход на дълго ми даде 7,5-8л когато съм сам е около 6л/100 (без климатика),градско 1,2,3 предавка 8,5-9л/100 .
-
Dido6210
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря колеги, за бързата намеса, трябва ми кола която да ме кара от точ. А до точ. Б без да ми съсдава главоболия ( не че и сегашната не ме кара) обаче тая нафта много скочи и не съм драг рейсър и искам да мина на бензин/ газ. Да попитам , при тези Голфове имали някой мотор който се откроява като по добър и някой като по лош. Имам предвид буквите на мотора с кой букви е по добър. С прочитане на повече матерял взех да настръхвам с тия скорости, 1.8 125 к.с. по здрав ли е или и той има забележки освен високия данък.
- martinesto
- Автомобил:
- Двигател:
Лично не съм фен на газифицирането,особено ако двигателят е читав.Който квото ще да ми разправя тея газови и метанови инжекции са си трън в гащите.Като караш нормално за какво ти е по-мощен двигател? За мен 100 коня ми вършат идеална работа,като предимно я карам на градско.Каръл съм 1.8 125 к.с на голф 4,лично неусетих някаква много голяма разлика,но определено е по пъргав,но не и неква резачка както 1.8 150 с турбо.При последният двигател нещата стават вече доста по различни.Също добър варият е и 1.6 16 В 105 коня,определено ми е направил впечатление ,а и по нов от 1.6 8 клапана и 1.8. и с половин до 1 литър по икономичен от 1.6 което си е от значение. 
-
Dido6210
- Автомобил:
- Двигател:
martinesto написа:Лично не съм фен на газифицирането,особено ако двигателят е читав.Който квото ще да ми разправя тея газови и метанови инжекции са си трън в гащите.Като караш нормално за какво ти е по-мощен двигател? За мен 100 коня ми вършат идеална работа,като предимно я карам на градско.Каръл съм 1.8 125 к.с на голф 4,лично неусетих някаква много голяма разлика,но определено е по пъргав,но не и неква резачка както 1.8 150 с турбо.При последният двигател нещата стават вече доста по различни.Също добър варият е и 1.6 16 В 105 коня,определено ми е направил впечатление ,а и по нов от 1.6 8 клапана и 1.8. и с половин до 1 литър по икономичен от 1.6 което си е от значение.
Колега, всичко е до възможности. Няма какво да смятаме едното е под 1.2 за литър а др. е над 2.50.
Гледам 1.6 101 к.с. понеже данъка е по нисък, не искам и не очаквам колата да е самолет. Трябва ми да ме кара. Обаче тея скорости взеха да ме плашат. Ако трябва да взимам 16V по добре според мен да е 1.8 данака ще е един и същ. А кола с турбо не ми трябва имам си, знам , че е хубаво, но не искам да се цепя по сфетофарите. Искам лесен за подръжка автомобил.
- hitman0013
- Автомобил: GOLF 4
- Двигател:
Прост и лесен за ремонт двигател, нисък данък, не много висок разход, евтина поддръжка.
Досадни проблеми по дросел клапата, мененето на оборотите на празен ход, несигурна скоростна кутия но има възможност за ремонтен комплект болтове вместо нитове на кутията и вече забравяш проблема, течове от гарнитура на капака на двг.Проблемно, скапано централно заключване за модела.
Като гледам от къде си, ако там я караш, на нагорнище си е мъчна работа с тая кола.Абе балкански път с нея не е много приятен.
Досадни проблеми по дросел клапата, мененето на оборотите на празен ход, несигурна скоростна кутия но има възможност за ремонтен комплект болтове вместо нитове на кутията и вече забравяш проблема, течове от гарнитура на капака на двг.Проблемно, скапано централно заключване за модела.
Като гледам от къде си, ако там я караш, на нагорнище си е мъчна работа с тая кола.Абе балкански път с нея не е много приятен.
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
BsLek написа:Не би трябвало да има някаква кой знае каква разлика ,освен ако ТДИ-то не е 130-150 коня
Ама хич!!!Само дето дори и 90 к.с.ТДИ си е самолет в сравнение с 1.6 101 к.с.....Колегата е казал за баирите!
Ами возил съм се в 90 коня ,създава се усещането за някаква тяга но ми се струва че е изкуствено.Ако намериш 1.6 101 която със сигурност и е оправяна скоростната кутия с големите нитове е перфектно ,иначе си е малко рисково защото двама приятели са чупили скоростна кутия от 1.6 101 коня и 1,4 и определено не е приятно
-
Dido6210
- Автомобил:
- Двигател:
При 1.8 има ли го този проблем със скоростите или там са исчистени грешките.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Аз предлагам сега да се скараме дали дизел или бензин е по-яко.. или пък кой ще спечели състезанието в клас "куц кон до 101 к.с."
Към автора на темата - моторът е относително икономичен, относително прост и не е скъп за ремонт (в сравнение с другите мотори от това поколение). Друго предимство е, че е много масов - майсторите го познават, има части по моргите, има и много ресурси в нета. Като вървеж - всеки си знае дали му е достатъчно. Не очаквай чудеса... Ако редовно ще караш на дълъг път обмисли по-голям двигател, но за градско е перфектна.
Проблемите са ти ги написали - СК преди 07/2001, обороти на празен ход. Едното се лекува с болтове на дифа, а другото - с редовно чистене на дросела.
Имай предвид че ако е на много километри почва да яде масло.. внимавай като я купуваш.
Успех с покупката и прочети темите във форума - тоя въпрос е задаван много пъти.
Към автора на темата - моторът е относително икономичен, относително прост и не е скъп за ремонт (в сравнение с другите мотори от това поколение). Друго предимство е, че е много масов - майсторите го познават, има части по моргите, има и много ресурси в нета. Като вървеж - всеки си знае дали му е достатъчно. Не очаквай чудеса... Ако редовно ще караш на дълъг път обмисли по-голям двигател, но за градско е перфектна.
Проблемите са ти ги написали - СК преди 07/2001, обороти на празен ход. Едното се лекува с болтове на дифа, а другото - с редовно чистене на дросела.
Имай предвид че ако е на много километри почва да яде масло.. внимавай като я купуваш.
Успех с покупката и прочети темите във форума - тоя въпрос е задаван много пъти.
-
Dido6210
- Автомобил:
- Двигател:
След всичко исчетено , ще търся 1.8 в краен случай 1.6.
- shrekgroshi
- Автомобил: golf 4
- Двигател: 1.6 SR 1999
Това което колегите пишат за 1,6 мотор е абсолютно вярно.И аз имам и съм минал по мъките. Мъки мъки ама газта е 1,16лв
и при нормално каране разхода е приличен. Когато не ми достига мощност при изпреварване на тир примерно или гася климата или превключвам на бензин иначе е опасно не е като дизела.
Внимавай с тези 16 клапаните един колега си купи те са вече FS мотор но пък той се оплакваше че нещо по двигателя се потрошило и трябва да го сменя а при него ремъците са 2 броя.
Иначе Автомобилд пише че1,6 101 коня е един от най надеждните и изпитани двигатели на голф
Успех.
и при нормално каране разхода е приличен. Когато не ми достига мощност при изпреварване на тир примерно или гася климата или превключвам на бензин иначе е опасно не е като дизела.Внимавай с тези 16 клапаните един колега си купи те са вече FS мотор но пък той се оплакваше че нещо по двигателя се потрошило и трябва да го сменя а при него ремъците са 2 броя.
Иначе Автомобилд пише че1,6 101 коня е един от най надеждните и изпитани двигатели на голф
Успех.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”