Голф 3 1.6 АФТ - Термо датчик на климатик.
-
Infernal_fire
- Автомобил:
- Двигател:
Голф 3 1.6 АФТ - Термо датчик на климатик.
Здр колеги искам да попитам става въпрос а Голф 3 1.6 АФТ 101 коня с оригинален климатик Валео, искам да попитам къде му е датчика за обледяване, при климатик ДАВИА има една тел която влиза в кожуха мисля че е на принципа на термо двойка, искам да попитам моя климатик Валео има ли такава тел понеже не го намирам или е лектронно целта на жицата е да спира компресора на климатика за да не става лед, целта ми е на духалките да духа 0 градуса
знам, че може би не е хубаво и т.н. но го искам.
Re: Термо датчик на климатик.
Aко е фабрично поставен компресора ти трябва да е Sanden.Valeo ти е вентилатора и няма такава екстра като при италианските Диавии.Искаш 0гр.ама няма чалъм.В най добрия случай 5гр и то при изправна клапа за топло и студено и да върти само въздуха в купето.
-
Infernal_fire
- Автомобил:
- Двигател:
да така е компресора така се казва и ми духа 4-5 градуса
мерси за отговора.
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Колега,за да "издуха" вятър с температура "0" градуса,означава изпарителя да е на доста под "нулата".Това е нежелан ефект при климатиците,за разлика от фризерите!Защо е така:ами защото както знаем от физиката,водата замръзва под "0",т.е.вътршното радиаторче(изпарителя на климатичната система) ще се обледени за кратко време от влагата във въздуха,ще намали пропускливостта си и ефекта..ще е "обратен".
За "телчицата',която споменаваш-това е осезателя на ТРВ(термо-регулиращ-вентил),анероиден механичен прибор.Неговата работа е да регулира едно микро-отворче,през което се "шприцва" втечнен фреон в изпарителя,на някои модели представлява плочка между тръбите,откъм моторната страна.Тези с "плочката" имам съмнението,че всъщност са с тъй-нареченият "капацитетен BYPASS" регулатор,т.е.при достигане на определено налягане(респективно-температура на изпарение..демек "студ") в изпарителя,правят "късо" м/у смукателна и нагнетателна тръба и по този начин се избягва преохлаждането-респективно обледеняването.
Ефекта,който искаш,може да се постигне чрез механично въздействие на двата описани регулиращи елемента,но как и колко-въпрос на доста емпирични опити(проба-грешка).Известен подобен "д(е)фект" се случва понякога,когато липсва част от фреона,тогава компресорът няма какво да "смуче" и наблюдавайки на манометри се получава изпарение под нулата.Ще речете-идеално!Хем ще иска по-малко фреон,хем по-студено!Да-ама не(както казва една известна личност)-това е измамно и ако се натовари с поток въздух-ядец..не става..
Не съм специалист по автоклиматици,но професионално се сблъсквам ежедневно с хладилни агрегати и смея да твърдя за известен опит..Това,смяна на хл. компресор,зареждане,фитри-дехидратори,запояване...прави се едва ли не ежедневно,което не ме прави все пак "тесен специалист".
За "телчицата',която споменаваш-това е осезателя на ТРВ(термо-регулиращ-вентил),анероиден механичен прибор.Неговата работа е да регулира едно микро-отворче,през което се "шприцва" втечнен фреон в изпарителя,на някои модели представлява плочка между тръбите,откъм моторната страна.Тези с "плочката" имам съмнението,че всъщност са с тъй-нареченият "капацитетен BYPASS" регулатор,т.е.при достигане на определено налягане(респективно-температура на изпарение..демек "студ") в изпарителя,правят "късо" м/у смукателна и нагнетателна тръба и по този начин се избягва преохлаждането-респективно обледеняването.
Ефекта,който искаш,може да се постигне чрез механично въздействие на двата описани регулиращи елемента,но как и колко-въпрос на доста емпирични опити(проба-грешка).Известен подобен "д(е)фект" се случва понякога,когато липсва част от фреона,тогава компресорът няма какво да "смуче" и наблюдавайки на манометри се получава изпарение под нулата.Ще речете-идеално!Хем ще иска по-малко фреон,хем по-студено!Да-ама не(както казва една известна личност)-това е измамно и ако се натовари с поток въздух-ядец..не става..
Не съм специалист по автоклиматици,но професионално се сблъсквам ежедневно с хладилни агрегати и смея да твърдя за известен опит..Това,смяна на хл. компресор,зареждане,фитри-дехидратори,запояване...прави се едва ли не ежедневно,което не ме прави все пак "тесен специалист".
-
Infernal_fire
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за изчепателния отговор но последно да попитам за моята система ми заредиха 650 грама фреон достатъчно ли е или да отида да ми допълнят още 100 може би 
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
emo-gar написа:За "телчицата',която споменаваш-това е осезателя на ТРВ(термо-регулиращ-вентил),анероиден механичен прибор.Неговата работа е да регулира едно микро-отворче,през което се "шприцва" втечнен фреон в изпарителя,на някои модели представлява плочка между тръбите,откъм моторната страна.Тези с "плочката" имам съмнението,че всъщност са с тъй-нареченият "капацитетен BYPASS" регулатор,т.е.при достигане на определено налягане(респективно-температура на изпарение..демек "студ") в изпарителя,правят "късо" м/у смукателна и нагнетателна тръба и по този начин се избягва преохлаждането-респективно обледеняването.
Това е точно така,ама не се използва при заводските климатици на VAG .Там се използва или капилярна тръбичка или ТРВ,което си е тип цяла плочка и няма външна телчица.ТРВ с телчица изпозлват японците при тяхните творения. В случая колегата говори за датчика за обледяване,който представлява пак една телчица,която накрая се свежда до електрически елемент - над някаква температура има връзка,под някаква температура няма връзка.При италианските елемента може да се регулира и така да се гласи прага на изключване на компресора,при заводските си е заводски нагласен и няма пипане (може да се хаква ест.). Принципно на системата и е невъзможно да вее 0 градуса на духалките,защото не е проектирана за такова нещо и както колегата обясни,ще береш ядове с обледяването на изпарителя.Общо взето датчиците на изпарителя се регулират на 2-3 градуса темп. на изпарителя да спират компресора (това е около 4-5-6 на духалката). При по-новите варианти на климатик и климатроник,електронен датчик следи темп. на изпарителя и няма такъв с телчица. При по-старите пък няма никакъв датчик,който да следи какво се случва и си замръзват на поразия (Голф 2 примерно заводски си няма такъв датчик въобще).

- plachkov
- Автомобил: шкода рапид 2019
- Двигател: 1000
Re: Голф 3 1.6 АФТ - Термо датчик на климатик.
Като отвориш предния капак има(би трябвало)табелка колко фреон ти събира климатика.Аз карах такъв и мисля,че беше около 800-850гр
- pe6kata
- VW експерт

- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
zfa159 написа:emo-gar написа:За "телчицата',която споменаваш-това е осезателя на ТРВ(термо-регулиращ-вентил),анероиден механичен прибор.Неговата работа е да регулира едно микро-отворче,през което се "шприцва" втечнен фреон в изпарителя,на някои модели представлява плочка между тръбите,откъм моторната страна.Тези с "плочката" имам съмнението,че всъщност са с тъй-нареченият "капацитетен BYPASS" регулатор,т.е.при достигане на определено налягане(респективно-температура на изпарение..демек "студ") в изпарителя,правят "късо" м/у смукателна и нагнетателна тръба и по този начин се избягва преохлаждането-респективно обледеняването.
Това е точно така,ама не се използва при заводските климатици на VAG .Там се използва или капилярна тръбичка или ТРВ,което си е тип цяла плочка и няма външна телчица.ТРВ с телчица изпозлват японците при тяхните творения. В случая колегата говори за датчика за обледяване,който представлява пак една телчица,която накрая се свежда до електрически елемент - над някаква температура има връзка,под някаква температура няма връзка.При италианските елемента може да се регулира и така да се гласи прага на изключване на компресора,при заводските си е заводски нагласен и няма пипане (може да се хаква ест.). Принципно на системата и е невъзможно да вее 0 градуса на духалките,защото не е проектирана за такова нещо и както колегата обясни,ще береш ядове с обледяването на изпарителя.Общо взето датчиците на изпарителя се регулират на 2-3 градуса темп. на изпарителя да спират компресора (това е около 4-5-6 на духалката). При по-новите варианти на климатик и климатроник,електронен датчик следи темп. на изпарителя и няма такъв с телчица. При по-старите пък няма никакъв датчик,който да следи какво се случва и си замръзват на поразия (Голф 2 примерно заводски си няма такъв датчик въобще).
датчика за обледеняването е едно, тази тръба за ТРВ-то е друго. Едното има отношение към налягането и пропускливостта на фреона от високо към ниско, докато другото мери Т на изпарителя и съответно управлява електрически работата на компресора (включва/изключва)
На японките трв-то може да се регулира. Има един винт в него, което е нещо много готино м/у другото
Стефчо, на диавиата доколкото те разбрах, има възможност да се регулира момента на сработване на термодатчкика за обледеняване, така ли?
Ако е така, съвсем скоро ще сглобя климатик с такова ТРВ с реглаж и датчик от Диавиа. Кондензатор от типа от БМВ 520 Е34 (последователен с две серпентини) и някой други събери чарк елементи за качване на машини, които нямат оригинално климатик. С компресор Харисън-делфи V5. Макар че има склонност към теч, е много корав, с такъв подкарах климатика на малък автобус и се справя много успешно
М/у другото диавията не е чак токкова лош, макар че във форума е доста оплюван. Донякъде бъркат с поставянето на по-малки кондензатори и има проблем с охлаждането, но не при всички марки е така.
Снощи правих вектра Б, нови филтър-дехидратор, кондензатор, ремонт компресор... всичко като по учебник
На напълно изправна система извадих -2градуса(минус) на духалките при работа на място на последна степен на вентилатора с включена рециркулация при 2000 оборота. При външна Т около 28 градуса. Това ми е рекордьора
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
На японките трв-то може да се регулира. Има един винт в него, което е нещо много готино м/у другото
оффтопик: това е нож с 2 остриета. Веднъж поставено на определена система, настройката на ТРВ не БИ следвало да се извършва, защото след като "прегрева" на изхода на изпарителя е установен,... примерно на 5K всякакви интервенции са излишни... реглажа само замзава проблеми от друго естество ...липси на газ, запушвания и то не винаги с успех....
- pe6kata
- VW експерт

- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
говорим за изваждане на максимума при изправна система. Не за корегиране на неизправности, ако въобще може да се корегират с ТРВ-то
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”