Абее колегата каза да не се занимавам, ама аз вече се бях подготвил за играчката, че даже взех и фотото

Въоръжих се с много търпение и внимание: дъртата пластмаса си е деликатна работа!
Разглобяването и мръсотията (нормална за 20+ години употреба) нямат снимки, сори.
И така:
I. Сваляне на духалките с клапите от таблото:1. В долната част на духалката има кръстато винтче. Бутнах решетката докрай в посока нагоре и - с отвертката през нея.
2. Идва ред на акушерството

. Бутнах решетката докрай надолу, бръкнах отвътре над духалката и внимателно напипах двете зъбчета в горната й част (намират се почти в ъглите на корпуса). Ако не стане от раз, духалката се натиска навътре, за да може зъбчето да се освободи от таблото. Щом мръдне, натискаме
внимателно, докато зъбчето премине отвора и издърпваме. Същото е и с другия ъгъл.
II. Киснене, миене, съхнене...III. Сглобяване на духалките и смяна на дунапрените:1. Изчистих всичко:

2. Две
доста плътни дунапренчета от детски обувки ми свършиха идеална работа

. Наложих върху клапата, напипах издадената част и изрязах по нея, доколкото е възможно (добре е в изрязания отвор да няма ъгли, защото при разтягането дунапренчето тръгва да се къса оттам) Резултатът е нещо такова:

3. Натъпках дунапренчето в клапата,
ама хуубавичката, важно е! Може с ножичката, може с нож за мазане, но наистина трябва да се натъпче, преди да се изрязва отвън.

4. Внимателно оформих стърчащата част - при добре натъпкано дунапренче оставих периферия 2-3-4 мм, останалото е за боклука.

5. Затворени, подновените клапи на духалките изглеждат горе-долу така:

6. При сглобяването на страничните духалки има тънък момент - "щоричките" имат горна и долна страна, трябва да се внимава (а не да се напъва

). При вглеждане разликата ще се види на снимката, надявам се

7. С централната духалка падна повече играчка - дунапренчето свърши и там тъпках Депрон 3 мм. Важно -
високата температура го нагъва!; при мен на централната духалка няма нагряване - там влиза въздух само отвън, без да минава през радиаторчето (и затова ми е важно клапата да се затваря добре, че през зимата е

).

Резултат:

(на снимката се виждат малки пролуки, но материалът е доста натъпкан и след няколко часа се отпуска, т.е. всичко си идва на местата

)

Това е засега, всички клапи и духалки по таблото са изчистени и уплътнени (мисля, че вече са като нови

).
Следва уплътняване на снадките на въздуховодите (термоустойчиво тиксо, нали?!?), увиване на целите въздуховоди и кутията на парното с изолация. Харесах си една черна в Бриколаж - 9 мм дебелина, изглежда плътна, еластична е, ролката е широка около метър, цената е 14 лв/м. Дали е шумо- или топлоизолация, все едно

Нз дали ще има смисъл, просто
искам кат'ше е - да е!ПП: Някой скоро да си е купувал вата за фритюрник? В Бриколаж няма, в Практикер е с мн малък размер... (а парчето трябва да е поне 30х33 см, баси

)
Някакви идеи къде в Западна София има такава вата?!