Цялостно освежаване и почистване на парното

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Цялостно освежаване и почистване на парното

Мнениеот simo » Пон 09 юли 2012 6:46

Покрай освежаването на салона ми щукна да почистя и решетките на парното. Свалих ги и като видях прахоляка във въздуховодите, реших да измия всичко - от радиаторчето на парното до решетките в купето. Искам малко съвети:

1. Радиаторчето работи добре, мисля да го чистя само отвън (отгоре). Мога ли да стигна до там без да го свалям? Махнах винтовете на моторчето откъм двигателя, а после как да го измъкна?
Вече си отговорих ;)
2. Искам да сваля и измия и голямата пластмасова кутия под моторчето (тази, която е вътре в салона, нз как се казва). Вече г/д съм стигнал до нея под таблото. После?
И на това си отговорих ;)

Решетките вече съм ги свалил (здрави!) и изчистил; мисля да изрежа на клапите един мн плътен дунапрен и така.
Клапите на входа ще ги мисля, когато стигна до тях...

На финала най-отпред ще сложа един филтър от фритюрник (или нещо подобно от прахосмукачка) и мисля да понамаля прахоляка отвън, ха дано. Това поне няма да е трудно, парчето е с размери 33х30 см и е елементарно за слагане :)
(то съм намислил и да обвия въздуховодите с депрон и отгоре да нахлузя тънък найлонов плик да държи депрона, ама да не продължавам, че съвсем ще ми се смеете за престараването :lol:)

Опа - колата е тази от гаража, ама не вярвам да има мн разлики с Г2 ;)

Последна промяна от simo на Нед 22 юли 2012 12:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Re: Цялостно освежаване и почистване на парното

Мнениеот dushanov » Пон 09 юли 2012 16:19

Колега, супер си се захванал. Много уважавам педантите! Само да се посъветвам, клапите на парното просто ги изчисти и ги облепи с термоустойчива лента. Не се занимавай с найлони, дунапрени...! :beer

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Пет 20 юли 2012 0:23

Абее колегата каза да не се занимавам, ама аз вече се бях подготвил за играчката, че даже взех и фотото :Mr Green Fun
Въоръжих се с много търпение и внимание: дъртата пластмаса си е деликатна работа!
Разглобяването и мръсотията (нормална за 20+ години употреба) нямат снимки, сори.
И така:

I. Сваляне на духалките с клапите от таблото:
1. В долната част на духалката има кръстато винтче. Бутнах решетката докрай в посока нагоре и - с отвертката през нея.
2. Идва ред на акушерството mhihi. Бутнах решетката докрай надолу, бръкнах отвътре над духалката и внимателно напипах двете зъбчета в горната й част (намират се почти в ъглите на корпуса). Ако не стане от раз, духалката се натиска навътре, за да може зъбчето да се освободи от таблото. Щом мръдне, натискаме внимателно, докато зъбчето премине отвора и издърпваме. Същото е и с другия ъгъл.

II. Киснене, миене, съхнене...

III. Сглобяване на духалките и смяна на дунапрените:
1. Изчистих всичко:
Изображение

2. Две доста плътни дунапренчета от детски обувки ми свършиха идеална работа ;). Наложих върху клапата, напипах издадената част и изрязах по нея, доколкото е възможно (добре е в изрязания отвор да няма ъгли, защото при разтягането дунапренчето тръгва да се къса оттам) Резултатът е нещо такова:
Изображение

3. Натъпках дунапренчето в клапата, ама хуубавичката, важно е! Може с ножичката, може с нож за мазане, но наистина трябва да се натъпче, преди да се изрязва отвън.
Изображение

4. Внимателно оформих стърчащата част - при добре натъпкано дунапренче оставих периферия 2-3-4 мм, останалото е за боклука.
Изображение

5. Затворени, подновените клапи на духалките изглеждат горе-долу така:
Изображение Изображение

6. При сглобяването на страничните духалки има тънък момент - "щоричките" имат горна и долна страна, трябва да се внимава (а не да се напъва mhihi). При вглеждане разликата ще се види на снимката, надявам се ;)
Изображение

7. С централната духалка падна повече играчка - дунапренчето свърши и там тъпках Депрон 3 мм. Важно - високата температура го нагъва!; при мен на централната духалка няма нагряване - там влиза въздух само отвън, без да минава през радиаторчето (и затова ми е важно клапата да се затваря добре, че през зимата е scare).

Изображение Изображение

Резултат:
Изображение
(на снимката се виждат малки пролуки, но материалът е доста натъпкан и след няколко часа се отпуска, т.е. всичко си идва на местата ;))
:да:

Това е засега, всички клапи и духалки по таблото са изчистени и уплътнени (мисля, че вече са като нови ;)).
Следва уплътняване на снадките на въздуховодите (термоустойчиво тиксо, нали?!?), увиване на целите въздуховоди и кутията на парното с изолация. Харесах си една черна в Бриколаж - 9 мм дебелина, изглежда плътна, еластична е, ролката е широка около метър, цената е 14 лв/м. Дали е шумо- или топлоизолация, все едно :Mr Green Fun Нз дали ще има смисъл, просто искам кат'ше е - да е!

ПП: Някой скоро да си е купувал вата за фритюрник? В Бриколаж няма, в Практикер е с мн малък размер... (а парчето трябва да е поне 30х33 см, баси :roll:)
Някакви идеи къде в Западна София има такава вата?!

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Нед 22 юли 2012 13:54

Колеги, ъпвам си темата, защото ударих на камък :shock

Виждам, че в тия жеги пак е станала актуална смяната на това прословуто радиаторче mhihi
И четох темите, но никъде не виждам отговор на моя въпрос, а именно:
когато се сменя радиаторчето на парното, откъде отваряте охладителната система, за да изтече почти всичката течност в нея?
И после как става обезвъздушаването?

Сори за ламерските въпроси, но просто не знам отговорите.

:roll:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”