Привет колеги ...
За втори път ми се случва да пробие запалителен кабел. Първия път го открих като смених запалителните свещите(нямаше промяна), случайно видях прехвърчаща искра от единия кабел. Тогава се случи изведнъж след като заредих бензин и си помислих че е от калпаво гориво. Оборотите не бяха равномерни, постоянно ги менеше и тресеше двигателя, няма мощност. Временно го изолирах с тиксо "tesa".Смених кабелите и всичко си беше наред.
От една седмица се вслушвам в оборотите на двигателя, чувам някакво странно боботене и тресене на двигателя съвсем леко, което се предава и към купето. Днес погледнах как е положението и се оказа пак пробила изолация на запалителен кабел. Сигурно пак е същия но не си спомням на 100%. Кабела е най дългия от всичките, а преди няколко месеца беше се развила свещта и тракаше като дизел. Разликата от предния път е - стабилни обороти, загуба на мощност не усетих, пали нормално, само тресене на двигателя като първия път.
1.6 mi ABU е двигателя газ/бензин
SEAT Cordob 1.6 ABU - за втори път пробива запалителен кабел
- persiii11
- Автомобил: Vw Golf 4
- Двигател: AKL 1999
Re: Запалителни кабели
през ноща отвори капака на тъмно място и виж дали прескача искра вземи си хубави кабели на бош скъпички са но са много хубави !!
- bandii
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Голф3 1.6 ABU - за втори път пробива запалителен кабел
Кабела от който ме пере тока го прегледах днес, но не открих нарушена изолация. Само на едно място го усещам на 10см от лулата за свещта посока към делкото. Опитах се да го изолирам и за по сигурно минах с тиксо целия кабел. Имаше лека промяна, поне сега не боботи но все още ме пере тока на същото място. Отворих капачката на делкото да почистя
и гледам на палеца се е образувало нещо като корозия, също и на пъпките където подава тока. Почистих ги колкото можах, но след като запалих двигателя се чуваше едно църкане и оборотите падаха за секунда. Замислих се от къде може да е, приличаше много на реле но там релета няма. И стигнах до извода че от палеца до пъпката разстоянието е голямо и там е църкането. Значи и тях трябва да сменя, а възможно ли е поради това да ме пере тока макар че се съмнявам.Казвам го защото първия път като изолирах кабела с тиксо се оправи и обороти и мощност. А сега има лека промяна с изолирането на кабела.
и гледам на палеца се е образувало нещо като корозия, също и на пъпките където подава тока. Почистих ги колкото можах, но след като запалих двигателя се чуваше едно църкане и оборотите падаха за секунда. Замислих се от къде може да е, приличаше много на реле но там релета няма. И стигнах до извода че от палеца до пъпката разстоянието е голямо и там е църкането. Значи и тях трябва да сменя, а възможно ли е поради това да ме пере тока макар че се съмнявам.Казвам го защото първия път като изолирах кабела с тиксо се оправи и обороти и мощност. А сега има лека промяна с изолирането на кабела.
- persiii11
- Автомобил: Vw Golf 4
- Двигател: AKL 1999
Re: SEAT Cordob 1.6 ABU - за втори път пробива запалителен кабел
смени дистрибутурната капачка и палеца за да си сигурен
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Не че нещо ама на тези коли кабелите, палеца и дистрибуторната капачка са консуматив и се сменят, а не се ремонтират.
- bandii
- Автомобил:
- Двигател:
Вече не ме пере тока, смених кабела. Но усещам че пак не е наред нещо с тоците. Палеца се беше износил също местата където контактува, с една дума разстоянието се е увеличило. От там си мисля че няма хубаво подаване на тока. Ще ги сменя и ще пиша...
- bandii
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги,
купих си дистрибуторна капачка и палец на BERU. От всички които ми показаха на тази марка е 1 към 1 с тази която карам с-мата е BOSCH.
След смяната им ще имали някаква разлика в центровката, ще трябва ли адаптиране ? В момента има едно леко тресене в тихите обороти на двигателя всичко друго е в ред палене, обороти. Ако не се оправи значи си мисля за авариен режим - ако някой може да ми обясни какви са симптомите на аварийния режим че не знам. Колата се кара на газ/бензин.
купих си дистрибуторна капачка и палец на BERU. От всички които ми показаха на тази марка е 1 към 1 с тази която карам с-мата е BOSCH.
След смяната им ще имали някаква разлика в центровката, ще трябва ли адаптиране ? В момента има едно леко тресене в тихите обороти на двигателя всичко друго е в ред палене, обороти. Ако не се оправи значи си мисля за авариен режим - ако някой може да ми обясни какви са симптомите на аварийния режим че не знам. Колата се кара на газ/бензин.
- bandii
- Автомобил:
- Двигател:
При сменени дистрибуторна капачка и палец тресенето си остана, ще пробвам да сменя свещи и дано се оправи. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, или на по просветените, да попитам проблема електрически ли е или ? Като загрее двигателя малко се пооправя, иначе с вървежа нямам проблеми, само на тихите обороти тресе.
- H2O
- Автомобил:
- Двигател:
Когато автомобила е с АГУ не дават гаранция на кабели,когато ги купуваш нови!Свиквай с обстановката.
- bandii
- Автомобил:
- Двигател:
Възможно ли е да се тресе двигателя от бедна смес ? Гледах свещите всички са еднакви - и трите полюса са в бяло, а централния електрод освен че е станал на триъгълник няма полепи и нагар. Кара се основно на газ като се пали на бензин.
Май темата вече не за тука ...
Май темата вече не за тука ...
- overapac
- Автомобил:
- Двигател:
тия свещи,както ги описваш не са препоръчителни за газ,смени ги!!?! 

- bandii
- Автомобил:
- Двигател:
Свещите са сменени с NGK BUR6ET промяна не усетих.
Възможно ли е заради бедна смес ?
Възможно ли е заради бедна смес ?
-
free_hard
- Автомобил:
- Двигател:
Кабела смени ли? То по веригата остана май само бобина.
п.п. На един и същи цилиндър ли го прави или мени?
п.п. На един и същи цилиндър ли го прави или мени?
- bandii
- Автомобил:
- Двигател:
Не съм много наясно но ако беше от бубината не трябваше ли да го има и на високите обороти ?
-
free_hard
- Автомобил:
- Двигател:
Щом ти избива кабел и продължава със мизериите, а си сменил всичко останало, то май бобината остава единствената заподозряна за прекъсването и проблема със кабела. От бедна смес едва ли ще ти тресе чак, по-скоро ще забива муцуната.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”