Мога ли да сложа ABS на голф 3 1.6 ГТ

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
martincho
Автомобил: VW Golf MK3 1.6GT
Двигател: AEK 1996

Мога ли да сложа ABS на голф 3 1.6 ГТ

Мнениеот martincho » Сря 08 авг 2012 15:20

Мога ли да сложа ABS на голф 3 1.6 ГТ понеже няма ABS мога ли да му сложа и какви пари г/д ще ми излезе ?

Потребителски аватар
emo8821
Автомобил:
Двигател:

Re: Мога ли да сложа ABS на голф 3 1.6 ГТ

Мнениеот emo8821 » Сря 08 авг 2012 15:21

300лв може би

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Сря 08 авг 2012 15:23

Мислиш че ще спира по добре след това?

Потребителски аватар
qncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот qncho » Сря 08 авг 2012 18:31

Ха сега,накара го да се замисли.

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Сря 08 авг 2012 18:43

Не се набутвай. Модулите са сстари вече и не знаеш кога нещо ще изпляска. Със спирачките шега не бива.

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Сря 08 авг 2012 18:59

Стари,но пък здрави.Преди няколко години ми се напълни голфа с вода и компа на абс-а беше изцяло потопен във вода и досега не е създавал проблеми.

Потребителски аватар
w3sky
Автомобил: Golf 3
Двигател: AFT

Мнениеот w3sky » Сря 08 авг 2012 20:31

аз съм с голф 3ка 1.6и гт стоково съм с тях нямам проблеми и немога да се оплача (лично мое мнение) :да: ъп

Потребителски аватар
TheExorcist
Автомобил: Golf 3 94
Двигател: ABF

Мнениеот TheExorcist » Чет 09 авг 2012 8:02

6 коментара и нито един не е по темата... maikomila

viewtopic.php?f=52&t=156184

Потребителски аватар
martincho

Мнениеот martincho » Чет 09 авг 2012 11:46

push написа:Мислиш че ще спира по добре след това?

Мисля, че зимата на снега или пък като е валяло дъжд, ще спира много по-добре отколкото без АБС

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 09 авг 2012 14:52

Взимаш си комп и инсталация от кола след 95-та. Масово се говори, че старите преди 95-та не били добри.

Трябва да провериш дали имаш отвори на шенкелите за датчици.

Сменяш задните дискове с такива, които имат гривни за ABS.

На предните колела обаче не знам дали на дисковете или на главините бяха гривните и как може да се сложат.

Потребителски аватар
TheExorcist
Автомобил: Golf 3 94
Двигател: ABF

Мнениеот TheExorcist » Чет 09 авг 2012 19:12

martincho написа:

Мисля, че зимата на снега или пък като е валяло дъжд, ще спира много по-добре отколкото без АБС

Като цяло има минуси и плюсове АБС системата... казваха ми, че на лед НЕ СПИРА но не го вярвах...но се оказаха прави! Рита си педала, а колата НЕ СПИРА! Но пък от друга страна има моменти, когато е по-добре да имаш АБС на спирачките! Не веднъж съм имал ситуации, когато съм си казвал "Добре, че е тоя АБС, че иначе..." Днес също имах ситуация при, която ако не беше АБС-а, щях да се разправях със застрахователи! :beat_butt2

Потребителски аватар
Golf`mafia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golf`mafia » Чет 09 авг 2012 19:14

а извинявай ,че без ABS на лед колата спира :lol:

100% преимущество има особенно при хлъзгав терен

Потребителски аватар
martincho

Мнениеот martincho » Пет 10 авг 2012 8:30

TheExorcist написа:
martincho написа:

Като цяло има минуси и плюсове АБС системата... казваха ми, че на лед НЕ СПИРА но не го вярвах...но се оказаха прави! Рита си педала, а колата НЕ СПИРА! Но пък от друга страна има моменти, когато е по-добре да имаш АБС на спирачките! Не веднъж съм имал ситуации, когато съм си казвал "Добре, че е тоя АБС, че иначе..." Днес също имах ситуация при, която ако не беше АБС-а, щях да се разправях със застрахователи! :beat_butt2

Хахаха на лед не спира вика, е то на лед какво спира ? не съм чул до сега да са измислили система, която да спира и на лед, освен ако не си набие човек шипове по грайферите.

Потребителски аватар
Golf`mafia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golf`mafia » Пет 10 авг 2012 17:04

и другия момент е ,че държи колата в прав път а не да се въртиме като пумпали по ледовете на които не спираме :)

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 11 авг 2012 3:00

Golf`mafia написа:и другия момент е ,че държи колата в прав път а не да се въртиме като пумпали по ледовете на които не спираме :)

Имаме познал верния отговор :) Известно е,че при сух път,АБС системата увеличава спирачния път,но пък запазваш контрол над посоката на движение на автомобила,докато при блокиране на колелата,колата си хваща наклона на пътя (ако е с еднакви гуми и еднакво усилие на спирачките на двете предни колела).Идеята на АБС е точно това,да ти дава възможност да контролираш посоката на движение на колата при екстремно спиране,не да спираш по-бързо :) При мокра настилка и лед и сняг,е доста по-добре да го имаш,защото хем имаш контрол над движението на колата,хем се намалява спирачния път (струва ти се,че само рита педала,ама скоростта реално намалява,иначе си като шейна).
Монтажа на АБС модула - най-добре е да се ползва за донор същата кола,съответно Голф 3,като е добре да го вземеш от кола след 95-та година (преди това се монтира Teves MK4,който е по-гаден от по-новия вариант,ATE ITT MK20).
Съответно трябва да си вземеш :
-сервоусилвателя (твоят не става,защото захвата на твоята помпа към сервото е с две шпилки хоризонтално,на новата помпа са две,но вертикално).
-спирачна помпа (тя е само с два извода,твоята сега е с 4).Може ест. да се затапят два от 4-те и да стане работата,ама говорим за оригиналния вариант.
-модул + стойка,крепежни елементи,тръби от модула до помпата и ел. инсталация - при тази система модула си върви с компютъра и всичко си е в модула.Има няколко сигнала и захранвания и останалото са датчиците на колелата.
-датчици на колелата + гривни - тук е малко по-сложно.Ако колата отзад е с дискове (би трябвало,щом е ГТ ),имаш отвори на шенкелите за монтаж на датчиците.На дисковете се монтират само двете гривни и вече отзад си готов (не е нужно да си сменяш дисковете,само да им сложиш гривните отзад,като за целта се сваля диска от колата).При предните е малко по-връткаво,защото гривната е на главината и то отвътре.Съответно ако твоите шенкели имат отвори за датчици,няма да ги сменяш,ще ти се наложи да смениш само лагерите на главините и да монтираш на главините гривни (лагера няма как да го извадиш цял от шенкела,затова казвам,че ще ти се наложи да го смениш и него).Ако шенкелите ти няма отвори за датчици,ще трябва да смениш целия шенкел + главина,като ще си ги вземеш от колата донор (гледай да е със същия мотор,за да няма разлика в шарнира и в шлиците на карето,както и в броя болтове за гумата).
Общо взето е това,останалото е електрическо навръзване и механична работа. Трябва да се махне и кантара на задните колела,защото заводски ITT MK20 е предвиден да няма кантар (има се редукция на усилието към задните колела).
Ако пък намериш такъв ABS с EDS/EDL система,още по-добре,само че се намират много много рядко.
:beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”