Golf 4, 1.6 AKL - Налягане на загряло масло

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
baryma
Автомобил:
Двигател:

Golf 4, 1.6 AKL - Налягане на загряло масло

Мнениеот baryma » Сря 29 авг 2012 18:27

Здравейте, колеги! След като прегледах доста теми и проблеми подобни на моя, но така и не видях някой да го е разрешил, се реших и аз да пиша, дано някой помогне. Проблемът е следния: при много добре загрят двигател, при обороти над 4000 светва лампата на маслото и зумера писука няколко пъти, след което остава само да мига лампата. Измерваме налягане: 1,5 бара при 800 оборота, натискаме газ до 4-5000 оборота а налягането не помръдва. Същото исмерване правихме и на студен двигател (току що запален) и на загрят, но преди да е карано дълго и преди да е светнала лампата и стойностите бяха като по книга. Лампата светва след каране на около 4000 (плюс) оборота 15-20 мин. Засега гадаем дали става проблем с клапан на маслена помпа при загрят двигател или някой лагер. Маслото и маслен филтър са сменени преди 800 км, същото ставаше и преди смяната, като масло и филтър бяха различни марки от сегашните. Клоним към клапан на маслена помпа поради непомръдването на стрелката на налягането дори и при рязко форсиране на двигателя, тъй като според майсторът ми ако освобождава налягане през ниакой лагер поне малко би трябвало да помръдне налягането при форсиране. Това е, постарах се да бъда максимално изчерпателен, ако някой се е сблъсквал със същия проблем и е намерил решение, моля помогете, ако не и съвет не отказвам!

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Golf 4, 1.6 AKL - Налягане на загряло масло

Мнениеот radotom » Сря 29 авг 2012 21:04

Е най-важното може би не каза :lol:
Какво е маслото и какъв вискозитетен клас?
Защото ако е М10Д - нормално!

Малко ме съмнява да е от байпасния клапан.
Ако беше той - щеше да отваря (и смъква налягането) и при не-толкова прегряло масло.

Потребителски аватар
radko86
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL ARL

Мнениеот radko86 » Сря 29 авг 2012 21:26

Имам 1 приятел с подобен проблем постоянно му святкаше лампата за маслото.Много видове масла смени и много майстори и накрая се оказа три пръста батак в картера :idea: Предишния собственик(италянец) :!:

hristopenov78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hristopenov78 » Сря 29 авг 2012 21:28

Клапана отваря на определено налягане а не на определена температура,ако е от клапан ще отваря и на студен мотор - просто няма логика да го прави само на топъл.Друг ще да е проблема.
Може да е менте масло което "изтънява" след каране и прегрее и стане на вода и губи налягане.

baryma
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот baryma » Сря 29 авг 2012 23:24

radotom написа:Е най-важното може би не каза :lol:
Какво е маслото и какъв вискозитетен клас?
Защото ако е М10Д - нормално!

Малко ме съмнява да е от байпасния клапан.
Ако беше той - щеше да отваря (и смъква налягането) и при не-толкова прегряло масло.

Маслото сега е GM 10W/40, а предното беше Castrol 10W/40

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”