Проблем с парното Vw golf 4 1.6 SR

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
janis_sto
Автомобил:
Двигател:

Проблем с парното Vw golf 4 1.6 SR

Мнениеот janis_sto » Пон 12 ное 2012 20:00

Здравейте,
имам проблем с парното на колата. Ще съм много благодарен, ако ми дадете насоки и предположения каква може да е причината. Проблемът е следния:парното понякога духа топло, понякога студено. Колата ми е с климатроник. Температурата на двигателя си е нормална / 90 градуса според стрелката на таблото/. Всичко си работи нормално, включва се и компресора, но не духа топло. След един или два дни започва да си духа топло нормално, както минали зими. Забелязах, че когато няма парно и изкачвам баир, то се появява, но не е толкова топло, колкото би трябвало да бъде.
Проверих нивото на антофриза и е между минимума и максимума. Колата е с газ и изпарителя е горещ, без обледеняване по него. Маркучите за парното от и към купето са топли. Когато работи на място отваря големия кръг и маркуча към радиатора става горещ.
Мисля си за запушване на радиаторчето на парното или за проблем с клапата за топъл и студен въздух. Но ме притеснява факта, че не духа студено постоянно, а понякога работи напълно нормално.
Ще съм благодарен, ако може някой да даде предположение или ако някой е имал сходен проблем!

Потребителски аватар
teddy
Автомобил: golf 4
Двигател:

Re: Проблем с парното Vw golf 4 1.6 SR

Мнениеот teddy » Пон 12 ное 2012 21:02

колега имаш проблем с климатроника или с настройката! включи на ECON и дай температурата на HI после нагласи силата на вентилатора по твое желание и виж какво ще се получи. :)

janis_sto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот janis_sto » Вто 13 ное 2012 9:21

Климатроника си е наред. Дори и на HI пак духа хладен въздух.
Днес сутринта го карах на 3000 оборота по южната дъга на околовръстното на София, след като беше загрял двигателя и тогава се появи горещ въздух. След това, на светофара на Симеоновско шосе чаках 5 минути, докато мина и започна пак студена струя. По Симеоновско шосе на 3000 оборота - горещ въздух, ако мина на по - висока предавка и пак става хладен.
Мисля си определено за запушване на радиатора на парното.

Потребителски аватар
Skruji
Автомобил: Golf 6 Variant
Двигател:

Мнениеот Skruji » Вто 13 ное 2012 12:46

Дали може да се окаже водна помпа? Щом на високи обороти има парно? Имаше някакъв проблем с водните помпи на този мотор, по специално в турбината, била пластмасова и превъртала около оста.
Сменял ли си водна помпа?

janis_sto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот janis_sto » Вто 13 ное 2012 13:14

Да, водната помпа я сменях миналото лято. От тогава съм минал не повече от 15000 км.
Макар че, тогава точно лопатките и бяха излезли от оста и не можеше да се обезвъздуши и пак нямаше парно. Има резон.

Потребителски аватар
Skruji
Автомобил: Golf 6 Variant
Двигател:

Мнениеот Skruji » Вто 13 ное 2012 14:41

Ако си сложил такава със пластмасови лопатки, вероятността да са превъртяли отново е голяма. Каква е помпата и къде си я слагал?

janis_sto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот janis_sto » Вто 13 ное 2012 16:44

Марката на водната помпа не я помня, но не е с пласмасова турбина.
В събота ще пробвам да промия системата и с препарат за отпушване ще покарам 50 км, за да видя дали ще има някакъв ефект / макар най-вероятно ефекта да е за кратко/. Но поне да се насоча дали е запушване или не. А как бих могъл да проверя дебита на водната помпа?

Yavor1984
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Yavor1984 » Пон 01 фев 2016 12:06

Здрасти Колега,

Аз съм със същия проблем. Над 1600 оборота ок и на празен ход духа студено. Маркучите към купето са топли но не горещи на празен ход. С ново водна помпа съм и промита система. Кажи ако излезе нещо :mhihi

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 01 фев 2016 12:12

Случва се понякога на коли с газова. :)

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пон 01 фев 2016 12:37

Някъде бях чел, че е от значение къде е монтиран изпарителя. Препоръчваше се да е ниско долу, тъй като, когато е нависоко, се появяват проблеми с парното. Аз съм със същия мотор и моят изпарител е много ниско долу - на нивото на решетките в бронята. Проблеми с парното няма - грее си супер.

Потребителски аватар
shadou2
Автомобил: VW Bora
Двигател: 1.6 SR

Мнениеот shadou2 » Вто 02 фев 2016 10:37

А възможно ли е да е заминало уплътнението на клапите, ония дунапрен? Аз нямам такъв проблем с боратат но се сещам на старото ауди беше така от едните духа топло от другите духа студено.

Потребителски аватар
hubavito
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот hubavito » Вто 02 фев 2016 11:17

Възможен проблем е проблем с клапите за топло студено или някъде откачен въздуховод.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”