Почукване на повдигачи след смяна на масло

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Почукване на повдигачи след смяна на масло

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 01 май 2012 17:46

Преди няколко дни си смених маслото на каляската.
Карах безпроблемно с Еврол на Аутоплюс последните 3 смени (24000км),обаче онзи ден смених минералката с полусинтетика на Мотул 10-40 и като запаля колата първите 2-3 секунди чукат много повдигачите.След това време спира да чука и няма никакви ядове.

Чудя се какво да направя..ще прежаля тия 60 лева дето дадох,майната им,ама си мисля,че веднъж като са изчукали все ще чукат даже и да върна минералката.
Вие какво мислите по въпроса.
Колко може да изкара така,някой ми казват да си карам така и че няма да има проблем,други ми викат да се готвя за отваряне на мотор :bishop

Не гори масло,не пуши..абе доволен бях до ония ден :banghead:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Почукване на повдигачи след смяна на масло

Мнениеот stefan4o » Вто 01 май 2012 17:49

Няма логика с 15В40 да не са чукали, а с 10в40 да чукат. Да не би да има проблем с масления филтър, предполагам си сменил и него?
И аз карам с 10в40, да ти кажа и при мен притракват за около 1-2 секунди при сутрешното палене, но после си утихват. Според мен е нормално докато се понапълнят да притракат за момент през първите секунди на първото палене. Не се вкарвай във филми :wink:

Потребителски аватар
Vidol Nikolov

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 01 май 2012 17:55

Никога не са чукали преди тази смяна, доста често сменям масло(може би на 4-5 месеца) и винаги се услушвам особенно в началото първите дни за някакви паразитни шумове.Да сменил съм и масленият филтър,даже някакъв уж на Бош купих ..уж по-скъп :?
Веднага след смяната не чукаше.
Всмисъл оставих старото масло хубаво да се изтече след което налях новото.Запалих колата.Лампата за маслото премигна 4-5 пъти след което угасна.Нищо ново под слънцето както се казва до следващата сутрин,когато изчукаха на другата сутрин като я запалих.

Потребителски аватар
nuri_3556
Автомобил: Golf 3+golf 4
Двигател: AEK 1995+AGU 250+
Контакти:

Мнениеот nuri_3556 » Вто 01 май 2012 17:57

че и мойте чукаха преди 1-2 години за 1-2 секунди незнайно от какво,но сега нямам ядове .не се притеснявай карай смело колега :beer

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Вто 01 май 2012 17:58

Какъв ремонт !!Не ги слушай!Мойта си трака като фуражомелка ,но мотора е в отлично здраве.Сега е топло и не би трябвало да трака.Даже и моята спря да се чува.Аз разбрах едно ,щом си доволен от дадено масло не го сменяй и си карай.Карай си и да не ти пука! :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 01 май 2012 18:00

Според мен нямаш повод за притеснение. Кофти е като чукат на загрял мотор. Щом се оправя за 3 секунди не се набутвай с излишни разходи за масло.
Другото, за което си мисля по пътя на логиката е разликата във вискозитета на студено при 15в40 и 10в40. Маслената помпа по принцип прави по-добро налягане при "по-гъсто" масло доколкото ми е известно. А когато моторът е студен 15в40 е по-гъсто от 10в40 (видима е разликата, ползвал съм и двете) и оттам логично е с първото да прави по-голямо налягане => маслото да достига една идея по-бързо до повдигача. Но това е плод на разсъждения, който не се базира на реален опит, не претендирам да е достоверен, но такава ми е логиката, ако е вярно това, което казваш. При загряло масло на 100 гр. да речем не би следвало да има разлика в работата на мотора, ако и двете масла отговарят на това, което пише на етикета им по директивите на SAE.

Последна промяна от stefan4o на Вто 01 май 2012 18:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vidol Nikolov

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 01 май 2012 18:04

Да на 3-тата секунда вече не чукат.Минах около 700км вече с това масло,ама ме е яд.Уж за по-хубаво го сложих,а то какво стана :?

Благодаря ви за отговорите,определено сега съм доста по-спокоен.
Заради форума няма да сменям марката :обичам ви

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Вто 01 май 2012 18:06

stefan4o написа:Според мен нямаш повод за притеснение. Кофти е като чукат на загрял мотор. Щом се оправя за 3 секунди не се набутвай с излишни разходи за масло.

Един авер си купи Б4 ката с чукащ повдигач и сигурно мина над 100 000 така.Чука си ама върви перфектно и няма никакви проблеми.И в момента продължава да си я кара!

Последна промяна от rokera671 на Вто 01 май 2012 18:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 01 май 2012 18:07

Е, то има колеги, дето карат с пищящи зумери по 2-3 години и казват, че са ОК, но докога? Докато затегне някъде насред път mhihi

Потребителски аватар
Vidol Nikolov

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 01 май 2012 18:14

stefan4o написа: Докато затегне някъде насред път mhihi

scare Не я казвай тая дума със 'З',че иЗтръпвам :talk: mhihi

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Вто 01 май 2012 18:35

Vidol Nikolov написа:
stefan4o написа: Докато затегне някъде насред път mhihi

scare Не я казвай тая дума със 'З',че иЗтръпвам :talk: mhihi

От повдигач да затегне!!?Пък и зумера може да писка от много работи.Аз ги смених повдигачите и пак си тракат.Повече не им обръщам внимание.Пък ако ме остави ,поне ще ми даде повод да я махна и да си взема друга.Ама пущината си вървиии!!И какви ли не филтри и слагах!!!Махле ,Бош .Филтрон!!!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 01 май 2012 19:00

Аз на ABD-то имах точно обратния случай. Зетя сипал Aral 15W40 и почна да работи като дизел (тракаше по 1-2 минути след палене), изляхме го на има няма 300km след смяната и сипах 10W40 Castrol Magnatec. Сега чат пат се обажда точно както при stefan4o ама за кола на 300 000+ километра е добре.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 01 май 2012 19:29

На моето АБД чука един повдигат и на студено и на топло, имам чувството че след 2 хил . оборота че ще провали капака на главата барабар с предпазителя за маслото на капачката! Колата се кара с 10 по 40 мобил и чаткането се чува горе в главата, не доло към картера! Но я карам така защото нямам нерви да се занимавам! Така че не и се коси много, тия милионници пак са издържали :lol:

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 01 май 2012 19:34

TiL написа:Хайде аз да предположа нещо, па ако излеза прав ще черпиш една студена :)

Колата ти преди с къс маслен филтър ли си е карал? А сега с дълъг маслен филтър ли е ?

Може ли да дадеш малко светлина за тия филтри, че ми предстои скоро смяна на масло+филтър+ремък+в.помпа ? Каква е разликата в двата модела - къс и дълъг?

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Вто 01 май 2012 19:42

stefan4o написа:
TiL написа:Хайде аз да предположа нещо, па ако излеза прав ще черпиш една студена :)

Колата ти преди с къс маслен филтър ли си е карал? А сега с дълъг маслен филтър ли е ?

Може ли да дадеш малко светлина за тия филтри, че ми предстои скоро смяна на масло+филтър+ремък+в.помпа ? Каква е разликата в двата модела - къс и дълъг?

И къси слагах и дълги!Важното е да отговаря на мотора ти и да не е някакво менте.Предната смяна бях с Алпин и малък филтър .Тракането си го имаше пак ,но и лампата мигаше няколко пъти докато изгасне.Сега съм с Вайко и голям филтър Бош.Лампата много рядко мига най много веднъж и мотора е по тих.То при мен и на загрял мотор цъка като часовник ама си знам ,че мотора е перфектен.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”