Голф 4 - Въпрос за гуми

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
rexxx
Автомобил: Golf 4 1.6 101k.
Двигател:

Голф 4 - Въпрос за гуми

Мнениеот rexxx » Съб 07 апр 2012 1:20

Здравейте колеги ! Имам 1 въпрос относно зимни гуми.Разбрах че зимата не е подходящо да се кара с ал. джанти и ще взема железни и искам да знам след като летните гуми са ми 16-ки и джантите са ми голям цол трябва ли зимните гуми да са ми същия размер с такъв голям цолаж на железните джанти за да паснат на местата на 16-ките или няма проблем какви ще сложа?Защото все пак малките размери гуми са по евтини. :wink:
Голф 4 .Гумите са 205/55 R16

Потребителски аватар
aliyatin.com
Автомобил: HONDA CR-V
Двигател: 2008

Re: Въпрос за гуми

Мнениеот aliyatin.com » Съб 07 апр 2012 6:50

Аз карам с такъв размер летни!Зимните ми са железни джанти с гуми-195 65 15.И аз за това ги купих заради по тънката цена на 15-ките.А и по-добре се държат в сняг! :да:

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Съб 07 апр 2012 6:53

Не,не трябва.
Вземаш 195/65/15 ,дават ти го като размер преди този който ползваш в момента.
Е и 15-ки джанти ще ти трябват... :)

rexxx
Двигател:

Мнениеот rexxx » Съб 07 апр 2012 17:14

Благодаря колеги :)

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Съб 07 апр 2012 18:19

Няма смисъл да си даваш парите. Аз вече 6-та година карам с алуминиевите джанти и зима и лято и няма никакъв проблем. Ако имаш повече кинта си купи 4 летни и 4 зимни гуми, ако нямаш - 2 летни и 2 зимни, и за години напред ще си обезпечен ;) Освен това и пари не пестиш с твоята идея, защото щеш-нещеш купуваш за другите джанти гуми и те стоят само за тях, не можеш да сменяш при необходимост. Аз с 2 летни и 2 зимни нови изкарах 4 години и още имат доста ресурс. Карам по 8 000 км на година - казвам за да си правиш твоята сметка.

Това за джантите е вярно разбира се, но ако навърташ над 15 000 км (според мен)и джантите са подложени на ежадневно голямо натоварване. Но за кризисните условия в България сега не смятам, че такава инвестиция е уместна.

Успех ;)

Потребителски аватар
aliyatin.com

Мнениеот aliyatin.com » Съб 07 апр 2012 20:32

Зимата си купих железните джанти4-те за 100лв +4 нови зимни гуми Ласа за 400лв.Общо 500лв с монтажа и баланса.Това за 15-ките.Сега преди 10 дена купих летни гуми Йокохама 4-броя за сумата-772лв с монтаж и баланс.С това преключваш ходенето по гумаджия.Гумите са балансирани и само ги сменяш когато дойде сезона.Избора си е твой!

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Съб 07 апр 2012 21:09

aliyatin.com написа:Зимата си купих железните джанти4-те за 100лв +4 нови зимни гуми Ласа за 400лв.Общо 500лв с монтажа и баланса.Това за 15-ките.Сега преди 10 дена купих летни гуми Йокохама 4-броя за сумата-772лв с монтаж и баланс.С това преключваш ходенето по гумаджия.Гумите са балансирани и само ги сменяш когато дойде сезона.Избора си е твой!

Тук грешиш...гумите се балансират преди всяко поставяне...помисли защо.

Потребителски аватар
aliyatin.com

Мнениеот aliyatin.com » Нед 08 апр 2012 10:48

joker написа:
aliyatin.com написа:Зимата си купих железните джанти4-те за 100лв +4 нови зимни гуми Ласа за 400лв.Общо 500лв с монтажа и баланса.Това за 15-ките.Сега преди 10 дена купих летни гуми Йокохама 4-броя за сумата-772лв с монтаж и баланс.С това преключваш ходенето по гумаджия.Гумите са балансирани и само ги сменяш когато дойде сезона.Избора си е твой!

Като стоят в гаража ще им падне баланса ли?

rexxx
Двигател:

Мнениеот rexxx » Сря 11 апр 2012 15:17

Цялата ми умисъл е като ги направиш джантите с гумите да не даваш всеки път по 30 кинта за смяна на гумаджията а да си ги смениш сам това е целта пак баланса може и с просто око да разбереш за дисбалансирана гума като си пуснеш на право шосе волана тя колата дърпа ако е много ако не не се притеснявай.Поне аз така си осещам колата миналия път бягаше на дясно а отдоло всичко ми бе чисто ново едно балансиране и стенд и колата спря да дърпа това е .

Потребителски аватар
DiMiTaR_k
Автомобил: VW Golf MK5
Двигател: R32 DSG

Мнениеот DiMiTaR_k » Сря 11 апр 2012 17:09

aliyatin.com написа:
joker написа:

Като стоят в гаража ще им падне баланса ли?

Няма да им падне баланса, но дори и малко - отклонение ще има, колкото и да не ти се вярва.Понеже се занимавам с гуми и мога да ти кажа, че моите зимни гуми преди слагане ги качвам на баланса и винаги има оклонение та дори и минимално, а гумите съм ги купувал чисто нови(Мишелин Алпин А3 195/65/15)и съм с железни джанти.

jackitos
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 4 - Въпрос за гуми

Мнениеот jackitos » Чет 12 апр 2012 18:40

Това за алуминиевите джанти си е малко мит и легенда :) В смисъл, че ако човек има и един комплект железни за през зимата само си спестява ходенето при гумаджията :) А иначе аз си задавам въпроса, моята Бора е на 11 г. и незнам си колко хиляди километра и е карана преди мене само с оригиналните алуминиеви джанти и сега като съм ходи при гумаджиите никой не е казва нищо лошо за джантите. Може би проблема се състои в това, че зимата ако караш с алуминиеви, може да им скапеш външния вид, ама това не е болка за умиране.
Иначе съм чувал, че едно време е имало някакви алуминиеви джанти за Лада, които зимата от студа се пукали и не издържали на напрежението или нещо там си :)
Но сега или може би от края на 90-те алуминиевите джанти се изработват по метода отливане с противоналягане (вакум), което позволява да имат по добри качества от стоманените. Не знам дали някой на запад си менка джантите зимата :)
http://www.castingarea.com/education/methods-2.htm
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=2058
http://nikolaijambol.blogspot.com/2010/10/blog-post_6374.html

Потребителски аватар
aliyatin.com

Мнениеот aliyatin.com » Чет 12 апр 2012 19:13

jackitos написа:Това за алуминиевите джанти си е малко мит и легенда :) В смисъл, че ако човек има и един комплект железни за през зимата само си спестява ходенето при гумаджията :) А иначе аз си задавам въпроса, моята Бора е на 11 г. и незнам си колко хиляди километра и е карана преди мене само с оригиналните алуминиеви джанти и сега като съм ходи при гумаджиите никой не е казва нищо лошо за джантите. Може би проблема се състои в това, че зимата ако караш с алуминиеви, може да им скапеш външния вид, ама това не е болка за умиране.
Иначе съм чувал, че едно време е имало някакви алуминиеви джанти за Лада, които зимата от студа се пукали и не издържали на напрежението или нещо там си :)
Но сега или може би от края на 90-те алуминиевите джанти се изработват по метода отливане с противоналягане (вакум), което позволява да имат по добри качества от стоманените. Не знам дали някой на запад си менка джантите зимата :)
http://www.castingarea.com/education/methods-2.htm
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=2058
http://nikolaijambol.blogspot.com/2010/10/blog-post_6374.html

Колега става въпрос че гумите 15цола са по евтини от 16-те!А не че летите джанти ще им стане нещо при смяна.А то във Варна какъв сняг имате че да разбереш разликата в широката гума-джанта и в по-тясната гума-джанта?

Потребителски аватар
radko86
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL ARL

Мнениеот radko86 » Чет 12 апр 2012 19:28

Аз си сменям гуми с джанти летни 205/55/16,зимни 195/65/15 има ги и като препоръчителни размери на капачката на резервоара

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Чет 12 апр 2012 20:00

Хайде пак да развенчаем два мита:
Мит 1:като балансираш един път гумите на джантите повече от баланс нужда няма...
Да,ама не :mrgreen: ...след един сезон каране,сътресения,дупки, износване,евентуално промяна в налягането....ами баланса отива по дяволите...за старите лади,които ги карахме с 80-90 км/ч това можеше и да не се усети...ама сега 120 км/ч не рядко срещана скорост....пробвайте накрая на сезона за баланса и ще се убедите сами.
Мит 2:Като си стоят на джантите гумите няма нужда от обслужване и спестяваш от демонтаж....ами пак НЕ!При металните джанти ръбът контактуващ с гумата постепенно корозира,изолацията се нарушава,гумата зпочва да изпуска въздух и....спасението е демонтаж и почистване на контактната повърност...тоест пак нищо не спестявааааааш...
Да не говорим,че все пак един демонтаж/монтаж позволява много добър оглед на гумата и дажнтата....
Шофьор съм от 1980 г....споделям собствен опит.

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Чет 12 апр 2012 21:26

joker написа:...

:да:

Пък и други си е сега, и зимата да караш с Уетите джанти вместо ръждивите железарки :lol: И все пак винаги бих отделил едни 80-100лв за още едни джанти,за да не се занимавам да ходя всеки път да давам по 30лв. за монтаж-демонтаж

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”