Bora 1.6 AKL как може да се провери дали е заминал тампона на двигателя

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Bora 1.6 AKL как може да се провери дали е заминал тампона на двигателя

Мнениеот ivanovkbg » Вто 28 юни 2016 7:42

Здравейте, колеги.
Имам един въпрос. Как мога да разбера, че е заминал някой от тампоните на двигателя? Колата е Bora 1.6AKL. Питам, защото вчера, при вдигнат капак и леко побутване на колата(без да е дръпната ръчната) се вижда как мотора се примърдва. Всъщност направо си се мести.
И още един въпрос.
При движение по неравности се чува глухо тропане, ако е от значение и се усещат някакви вибрации във волана. Възможно ли е това тропане да е от заминали тампони на макферсона, защото моите са за смяна :bishop, но от прословутата DUU кутия не останаха финанси за тях :icon_sad ?

apolon
Автомобил: BORA 1.6 16V
Двигател: AUS 2000

Re: Bora 1.6 AKL как може да се провери дали е заминал тампона на двигателя

Мнениеот apolon » Вто 28 юни 2016 19:04

Тампоните на окачването на силовия агрегат са 3 като и 3-те са различни.Страничните с течение на времето се слягат от тежеста на мотора и това води до мандахерцането му(на двигателя) в коша.Общата стойност на три качествени тампона е около 280-300лв.Смяната само на един от тях си е пари на вятъра,т.е. сменят се заедно.Износването им обикновено води до затруднено превключване на скорстите.То обаче нема как да предизвика вибрации във волана.Т.е. ако нямаш проблеми със скоростния лост-смямата на тампоните може да се отложи до събирането на нужния финансов ресурс за качествен ремонт.Евтините тампони-ден до пладне.
:beer

Потребителски аватар
dalgia-73
Автомобил: VW Touran
Двигател: BKC

Мнениеот dalgia-73 » Вто 28 юни 2016 19:09

Разклати мотора на ръка без да е запален.Аз така открих че единият тампон е скъсан.А относно тропането и на мен ми прихлопваше при малка неравност отдясно доста агресивно понякога и си мислех че е тампон.Оказа се разбит лагер.Интересното е че не се чуваше никакво виене.Само хлопане и вибрация във волана.

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Вто 28 юни 2016 20:57

Ако се опитам да разклатя мотора на ръка не мърда, но когато бутам цялата кола, когато е на скорост, тогава се клади. Не знам дали това е нормално. Иначе зимно време, когато е студена тя си тресе, тогава се вижда как мотора мърда. Ясно е, че има тампони точно да обират вибрациите и може би има някаква допистима норма на мърдане. Самият мотор, бутайки него, не мога да го помръдна.
Проблем с превключването на скоростите нямам.

apolon
Автомобил: BORA 1.6 16V

Мнениеот apolon » Сря 29 юни 2016 5:34

Самият мотор, бутайки него, не мога да го помръдна.

Значи тампоните са ОК!

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Сря 29 юни 2016 8:51

Сега пробвах пак да го разклатя. Има едно леко клатене, но нищо сериозно, според мен. Съвсем леко помръдвам мотора. Иначе да питам, при каране на скорост и рязко пускане на газта нормално ли е да блъска? Блъска един път, в момента на пусканена газта.

barutchiev
Автомобил: VW BORA

Re: RE: Re: Bora 1.6 AKL как може да се провери дали е заминал тампона на двигателя

Мнениеот barutchiev » Сря 29 юни 2016 9:40

Хмммм,а при рязко отпускане на газта,скоростния лост "лашка" ли? Погледни в какво състояние ти е тампона известен като "кокала"

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Сря 29 юни 2016 9:41

Ми да помръдва се скоростния лост. Въпросът е, че понякога го прави, а друг път не. Къде се намира този тампон колега и как изглежда?

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Сря 29 юни 2016 11:13

Тампона е между двигателя и скоростната кутия и изглежда като кокал :)

barutchiev
Автомобил: VW BORA

Re: RE: Re: Bora 1.6 AKL как може да се провери дали е заминал тампона на двигателя

Мнениеот barutchiev » Сря 29 юни 2016 11:19

ivanovkbg написа:Ми да помръдва се скоростния лост. Въпросът е, че понякога го прави, а друг път не. Къде се намира този тампон колега и как изглежда?

Изображение

Имах същите проблеми и след смяната му -всичко заспа. Сложих уж качествен- "лемфьордер". Незнам колко ще издържи,но ефекта е огромен. Преди това тресеше при превключване целият лост(особенно между 1 и 2 ра).Усещаше се и рязко придърпване(все едно пускаш рязко съединителя)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”