Здравейте колеги,
лагера на хидравличната помпа стърже на умряло, иначе волана си ми се върти леко.
Ясно, че е за ремонт, но сега нямам време да се занимавам, а колата ми трябва всекидневно, а не ми се иска да я карам така. Искам да попитам дали ще е проблем (освен тежкия волан), ако просто откача ремъка на помпата и карам така известно време, или ако сваля помпата да си я ремонтирам, източа маслото и карам така ? Питам за да знам ако карам без масло, да не ми се прецака нещо рейката ?
Шофиране с откачена хидравлика ?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Шофиране с откачена хидравлика ?
Аааайде, па ти!
За 2 часа работа е + още 2 часа да стегне лепилото на шайбата
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=topics&keywords=%2B%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82++%2B%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0++%2B%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0++&sf=titleonly
viewtopic.php?f=6&t=265372&start=0&hilit=%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0
viewtopic.php?f=6&t=189985&start=0&hilit=%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0
За 2 часа работа е + още 2 часа да стегне лепилото на шайбата
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=topics&keywords=%2B%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82++%2B%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0++%2B%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0++&sf=titleonly
viewtopic.php?f=6&t=265372&start=0&hilit=%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0
viewtopic.php?f=6&t=189985&start=0&hilit=%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0
- jordancho
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: AGZ 1999
За теб са 2 часа, защото си го правил, но аз не съм се занимавал с хидравликата до сега,
нито знам какви части ще ми трябват, нито от къде точно да ги купия, така че като я разглобя
може да ми отнеме 2-3 часа, а може и 2-3 дни да я ремонтирам.
А на майстори не ми се ходи, едно че досте неща сам съм си правил, мисля, че и с помпата ще се оправя,
а и излишни пари за раздаване нямам.
Та за това питам, дали ще е проблем за рейката, ако карам без масло в системата ?
нито знам какви части ще ми трябват, нито от къде точно да ги купия, така че като я разглобя
може да ми отнеме 2-3 часа, а може и 2-3 дни да я ремонтирам.
А на майстори не ми се ходи, едно че досте неща сам съм си правил, мисля, че и с помпата ще се оправя,
а и излишни пари за раздаване нямам.
Та за това питам, дали ще е проблем за рейката, ако карам без масло в системата ?
- instantaccess
- Автомобил:
- Двигател:
Лично аз смятам, че ще е проблем. За кратко прибиране става, ама така както го казваш не е добър вариант.
- radotom
- Модератор
jordancho написа:За теб са 2 часа, защото си го правил, но аз не съм се занимавал с хидравликата до сега,
Ееее... така, де, ама преди да го пробвам - и аз не го бях правил!

И всъщност ми отне 2 дни, защото не знаех, че шайбата е подсигурена чрез залепване за оста.
Ако знаех - тогава щях да си подготвя и лепилото.
Относно частите - лагерчето е написано в една от темите - 6203.
Силно препоръчвам да е едностранно-капсулован.
Трябва да се внимава със семеринга, защото не открих такъв за хидравлики и ако и твоята помпа не тече - може да се ползва стария.
Ако смъкнеш помпата и намериш кой да ми я донесе, заедно с читаво лагерче, сменям го и ти я пращам обратно

А най-добре да свършим работата двамата, тъкмо да видиш.
Ама не ме карай да се завирам под колата да свалям помпи - мързи ме!

- jordancho
Благодаря за предложението, с радост бих се възползвал от него, но за съжаление сега съм в София, и не се очертава скоро да си идвам към Пловдив.
Радвам се, че още има хора които са готови да помагат, но в случая ще трябва да се оправям сам, но ако се сблъскам с проблем при разглобяването или сглобяването ще питам
Радвам се, че още има хора които са готови да помагат, но в случая ще трябва да се оправям сам, но ако се сблъскам с проблем при разглобяването или сглобяването ще питам

- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
вземи 2 пробки и затапи отворите на хидравличната рейка - за да може поне да въртиш волана първо източи маслото
ще ти трябва нов ремък да върти водната помпа - как ще го опъваш обаче?
набави си частите и си осигури голямо менгеме - помпата се обслужва за 1 ден
ще ти трябва нов ремък да върти водната помпа - как ще го опъваш обаче?
набави си частите и си осигури голямо менгеме - помпата се обслужва за 1 ден
- radotom
- Модератор
parno написа:набави си частите и си осигури голямо менгеме - помпата се обслужва за 1 ден
Съгласен, ако приемем, че правиш пълно обслужване, с подмяна на лопатки и шлайф на повърхноста.
За смяна на лагер толкова време не е нужно

Е, ако не смятаме и монтаж/демонтаж и чакане на лепилото, де! Тогава да!
п.п. Менгеме и чук винаги си трябват!

-
- Автомобил:
- Двигател:
Банда, а в такива случаи какво лепило ползвате? Почнах да мисля дали да не позачистя след време, живот и здраве, моята помпа...Профилактично, че смених маслото преди 2 месеца, но чак толкава разлика няма откъм олекване на волана.
- radotom
- Модератор
Ето това, от ляво
Дясното е осигурител за резби.
'Вюрт' също съм ползвал - май са им по-читави продуктите
Дясното е осигурител за резби.
'Вюрт' също съм ползвал - май са им по-читави продуктите
- jordancho
И ето че днес се случи неизбежното, тази сутрин като запалих, помпата беше тотално блокирала, ремъка свиреше яко, поизчаках 20-30 секунди да се раздвижи, но това така и не се случи, а и ремъка започна да пуши, така че искам не искам го откачих и отидох на работа без хидравлика.
Утре ще я свалям да я разглобявам.
Ако имате някакви съвети, относно демонтажа, отделянето на ролката (щом е залепена) или самото разглобяване и последващо сглобяване, слушам ви.
Иначе помпата ми е читава, няма течове, волана си се върти равномерно и сравнително леко. Просто преди 2 седмици започна да прискърцва нещо, реших че са лагерите на алтернатора (смених ги, заедно с тях и ремъците), но прискърцването си остана, и докато се усетя от къде идва започна направо да ручи на моменти и така до днес.
Утре ще я свалям да я разглобявам.
Ако имате някакви съвети, относно демонтажа, отделянето на ролката (щом е залепена) или самото разглобяване и последващо сглобяване, слушам ви.
Иначе помпата ми е читава, няма течове, волана си се върти равномерно и сравнително леко. Просто преди 2 седмици започна да прискърцва нещо, реших че са лагерите на алтернатора (смених ги, заедно с тях и ремъците), но прискърцването си остана, и докато се усетя от къде идва започна направо да ручи на моменти и така до днес.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
не разбрах за къде ви е това лепило ,че толкова сте заритали за него?
радо - брой го един ден - защото помпата не се мята сама от колата на менгемето

- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
parno написа:не разбрах за къде ви е това лепило ,че толкова сте заритали за него?
Относно лепилото и аз мисля,че не е необходимо.Колега,преди да разхвърляш помпата звънни до Хубата,че продавача нещо е болен и ако не отвори в понеделник да не останеш без части!
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
И аз не съм ползвал лепило, на доста марки коли помпите са еднакви, различават се шайбите и маркучите. Главината влиза с доста голям натяг на вала, нагрявам я и така влиза по-лесно, но трябва веднага да се охлади, за да не прецака лагерчето.
По-интересно е свалянето на шайбата...
По-интересно е свалянето на шайбата...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Преди време след смяна на водна помпа си научих урока със свалянето на ролката, явно болтовете се развиват докато помпата е със закачен ремък, че иначе тоя вал ходи го застопори без да се надере.
Благодаря за инфото с лепилата!
Благодаря за инфото с лепилата!
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”