Заден десен стъклоповдигач на Голф 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bulldozer
Автомобил:
Двигател:

Заден десен стъклоповдигач на Голф 3

Мнениеот bulldozer » Вто 25 дек 2012 21:10

Честита Коледа съфорумници !

Темата сигурно е дискутирана, използвах търсачката все пак, но да попитам.

Задното дясно стъкло ми се смъкна по незнайни причини - отключвам колата и всички прозорци се смъкнаха по малко. Трите се затвориха от копчетата, но въпросното задно дясно никога не е работело. Ако ме питате как така се смъкнаха при отключването - и аз нямам идея.
Както и да е.

Очевидно не мога да го вдигна от копчетата и разглобих кората и самото бутонче на вратата. Мерих, на едната двойка има напрежение 5 волта, на другата двойка на куплунга има напрежение 1.5 волта. Още от тук ми стана странно, измерих на лявата врата(тя работи) - там напреженията са 5 волта и 12.5 волта (от акумулатора директно предполагам).

Явно проблема е някъде тук.... но при заключване с централното другите стъкла се вдигнаха. Отключвам пак и хоп всички стъкла се смъкват, съответно онова блокиралото се смъква още малко. Заключвам, другите се вдигат - това НЕ.

И така разглобил кората оставих положението така, въпроса е дали мога ръчно да го вдигна. Някакси да елиминирам статора на електромотора ? Защото пробвам със сила - но не мога да го вдигна.

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Re: Заден десен стъклоповдигач на Голф 3

Мнениеот vladovelin » Сря 26 дек 2012 12:45

Колега, при мен този урок беше миналата година. След сваляне на стуклото не иска да се вдигне.
Причината беше счупени пластмасови втулки в пружините които подържат бронята на жилото.
Автоморга - 40лв - друг механизъм и това е.

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Сря 26 дек 2012 15:00

bulldozer написа:Честита Коледа съфорумници !
И така разглобил кората оставих положението така, въпроса е дали мога ръчно да го вдигна. Някакси да елиминирам статора на електромотора ? Защото пробвам със сила - но не мога да го вдигна.

Благодаря предварително.

Golf 3 Yahting GT написа:
Здрасти Колега,

Сваляш корите и осигуряваш достъп до ел. моторчето. Махаш електрониката към него и трябва да останат два извода за захранване на самото моторче. Пускаш 12V на тях и според полеритета или ще ги свали или ще се опита да ги вдигне, ако е второто сменяш полеритета и си готов.
Пробвал съм този вариант, захранвах моторчето с батерията на винтовера и нямаше ядове.

Само да те предупредя, че трябва да си бърз с тази операция понеже крайни изключватели са изключени от играта на механизма.

Поздрави и Честита Коледа!

bulldozer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bulldozer » Сря 26 дек 2012 20:53

Колеги, понеже трябваше да пътувам и не ми се искаше да слагам найлони/картони и т.н, махнах целия механизъм и с една летва и 2 винта и айде, майната му на ел.-а, така и така никой не го ползва отзад.
Преди това пробвах да подам 12 волта на моторчето, но не го бях разглобил, а нацелвах по контактите от буксата, ама йок, не иска да се вдигне, писна ми и развих проклетата машина и до там.

Весели празници ! :)

Потребителски аватар
tot_1425
Автомобил: GOLF 3
Двигател: ABD 1994

Мнениеот tot_1425 » Съб 29 дек 2012 0:49

vladovelin[quote]Причината беше счупени пластмасови втулки в пружините които подържат бронята на жилото.[quote]ИзображениеЕй тия пластмасови зелени тръбички е..ват пейзажа.Като остарее пластмасата започва да се троши,пружините не могат да обтегнат достатъчно жилото и то се оплита по ролката и се закъсва.Според мен спасението е в замяната на пластмасовите с метални тръбички-бронз,алуминий или стомана-грес доволно и газ :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”