Здравейте, колеги!
Случката е следната. Вчера се разтракаха повдигачите и не спряха да тракат дори и на топъл мотор. Отидох при майстора и той се колебаеше дали са повдигачите или дюзите. Препоръча ми да сменя маслото на първо време и ако не се оправи тогава ще го мислим. Скоро не бях сменял масло, та реших, че е време да го сменя. Смених ме го и още при първото палене, повдигачите утихнаха. Сега се качвам, паля и се разчукаха за 2-3 секунди и спряха и не си тракат. По-принцип знам, че е нормално на студен мотор да претракат за секунди, но дали е така?
Та нормално ли е при палене да претракат за 2-3 секунди?
Става дума за Голф 3, 1.4 с код на мотора AEX.
Тракане на повдигачи-Голф 3, 1.4 AEX
- Ickoov
- Автомобил: SUBARU Impreza 2.0 GX
- Двигател: EJ20 2001
Re: Тракане на повдигачи-Голф 3, 1.4 AEX
какво масо сложи? На колко хил. км е колата?
- ivanovkbg
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: BKP 2007 4Motion
Ickoov написа:какво масо сложи? На колко хил. км е колата?
Маслото е 10W40 Motul. Колата е на 202 500 километра.
- Ickoov
- Автомобил: SUBARU Impreza 2.0 GX
- Двигател: EJ20 2001
ivanovkbg написа:Ickoov написа:какво масо сложи? На колко хил. км е колата?
Маслото е добро, но на тези километри не е лошо и една добавка да му се сложи. А за претракването за 2-3 секунди сигурен ли си, че е от повдигачи?
- ivanovkbg
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: BKP 2007 4Motion
Ickoov написа:ivanovkbg написа:Ickoov написа:какво масо сложи? На колко хил. км е колата?
Маслото е добро, но на тези километри не е лошо и една добавка да му се сложи. А за претракването за 2-3 секунди сигурен ли си, че е от повдигачи?
Ем няма от какво друго да е, освен ако не е от дюзите, но майсторите ги гледаха и казаха, че не е от тях. А каква добавка да му сложа? От какво друго може да претраква?
То тези мотори по-принцип си тракат, ама вчера си беше доста силно, сега го няма тʼва тракане.
Последна промяна от ivanovkbg на Сря 27 фев 2013 13:14, променено общо 1 път.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Ако при първите 2-3 секунди от студеното палене се чуват - значи са пуловете, действително. При мен също се чуват. Ако караш с масло с вискозитет 15в40 например ще се чуват малко по-дълго време след палене, но на загрял мотор трябва да утихнат. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
В началото е нормално да чукат малко, докато се напълнят с масло. Трябваше преди да смениш маслото, да налееш добавка за промиване на двигателя и повдигачите, и да покараш с нея 200-300 километра. На старите коли в самите повдигачи се отлага нагар и масло, което става вътре гъсто като клей. Затова започват да тракат при студен двигател, защото трудно се пълнят с масло.
Друга причина може да е, смачкани, омекнали или счупени пружинки, или износени цилиндърчета на повдигачите. Също така запушени маслопроводи, или износена маслена помпа която не вдига достатъчно налягане първоначално.
Друга причина може да е, смачкани, омекнали или счупени пружинки, или износени цилиндърчета на повдигачите. Също така запушени маслопроводи, или износена маслена помпа която не вдига достатъчно налягане първоначално.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Колега, волумето на макс, да не се чуват и газ
Не се занимавай с добавки, покарай малко с новото масло и ще видиш, че съвсем ще изчезне тракането /особено ако се и стопли времето/. Моите тракаха като трактор преди да сменя маслото, сега съм с Q8 10W40. Не се чува че работи в момента.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”