:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Вентилация на картерните газове-предимства и недостатъци

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
kav4o
Автомобил: VW Golf MK2
Двигател: ABF 1988

Вентилация на картерните газове-предимства и недостатъци

Мнениеот kav4o » Нед 11 фев 2007 1:11

Като предимсво разбрах,че не се получава онази чудна жълтеникаква субстанция през есенно-зимния сезон дължаща се на конденза.За друго незнам-затова питам :gruebel :stll think: :078:

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 11 фев 2007 9:07

Колега на твоя мотор е вътрешна което е по добрият вариант ,на 1.3 е външна и зимата по някой път замръзва и мотора помята(хвърля маслото през семеринги ,гарнитури и през щеката).
Основната функция на отдушника на картера е да отвежда газовете които се събирет там за да не стане това дето съм го описал по горе. :D

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Нед 11 фев 2007 9:14

Има ли отрицателни последствия ако картерните газове не влизат при карбуратора/инжекциона ?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 11 фев 2007 13:43

Зависи какво имаш пред вид под "не влизат", колега.
Ако отрежиш тръбата за вентилация и я запушиш просто (както съм виждал на някои коли) ще се получи това, което е описал колегата по-горе. Виждал съм по тази причина коли да хвърлят масло през щеката.
Ако го оставиш отпушен обаче парите със сигурност ще ти цапат моторния отсек, а вероятно и по-бързо ще ти се губи маслото. За друго не се сещам, но пък и не съм се интересувал прекалено, та може и други последствия да има.

Потребителски аватар
koki_folza
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот koki_folza » Нед 11 фев 2007 14:21

Моята вентилация на картера съм я извел в атмосферата преди 2 години , а входа и към въздушния филтър съм запушил .
Предимства :
1 - не се цапа въздушния филтър ( цапането идва от поиздухан мотор или от свършило клапанче или как точно се нарича джаджата в кутията на въздушния филтър )
2 - липсва конденза в маслото получаващ се при работа на мотора на студено
3 - не се зацапват свещите ако смученето от картера е станало вече голямо ( при мен се цапаха )

Недостатъци :
1 - не се доизгарят бензиновите пари попаднали в картера ( надали загубата е тотална ) .
2 - екологични щети ( ако това въобще те интересува ) , тези щети ги нанасяш с изхвърлянето в атмосферата на бензинови и маслени пари , но на фона на комина в Кремиковци немисля че това има някакво значение .

В заключение искам да кажа , че ефекта от извеждането на картерната вентилация в атмосферата е голям . Опитай и помни че нищо негубиш , ако неси доволен може да върнеш всичко както преди .
Успех ! :drive

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Нед 11 фев 2007 23:21

Само дето май не винаги налягането в картера е положително.Тоест може да има момент да навлиза атмосферен въздух през тоз разрязан маркуч в картера а от там въздуха не се чисти.

Потребителски аватар
vwg3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwg3 » Нед 11 фев 2007 23:57

ех да му се невиди как го мразя като се появи това раздвояване по някоя тема - някой да каже аджеба има ли смисал да си извеждат в атмосферата или си е хубаво да си мажат моноинжекцията Тая тема съм я пускал мин. година - пак бяха едни размисли... :?: едни викат нямало конденз по капачката,което само по себе си е +,а други - да ама.....еди какво си! Ако трябва някой да чукне една анкетка :D аз лично не мога да дам конкретен отговор поради това че не съм сигурен ,но тук има хора претендиращи със знания и опит натрупан с практиката - нека се изкажат

ivo123
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivo123 » Пон 12 фев 2007 7:13

ако не бърка работата на мотора не я махай вентилацията.
Ако се е поздухал мотора ще имаш ядове /особено ако имаш газово - сместта се обеднява и колата не върви/, тогава можеш да изкараш маркуча, както на повечето руски автомобили си виси маркуча.
Мисля освен за екологията за мотора няма вреда.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”