Смяна антифриз на vw bora 1.6, 16 V 2002 г. кога ???

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
serjanta_78
Автомобил: VW BORA
Двигател: AZD
Контакти:

Смяна антифриз на vw bora 1.6, 16 V 2002 г. кога ???

Мнениеот serjanta_78 » Нед 31 мар 2013 16:44

Здравейте,
някой може ли да ми каже кога е желателно да сменя антифриза ,защото не мога да намеря по книжка опцията само знам че е G 12,знам ,че може и да не сменя но това ми звучи като за спирачната течност ,и тъй като си уважавам колата не смятам да карам по този мондарски манталитет .
Колата е vw bora 1.6, 16 V 2002 г.
Ако някой има компетентно мнение му благодаря .

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Смяна антифриз na VW кога ???

Мнениеот stefan4o » Нед 31 мар 2013 17:04

Ако не се лъжа го зоват лонг лайф т.е. с удължен пробег. Като време мисля се сменяваше на 5 години. Ако греша, ще помоля за корекция, но имам такъв спомен от прочетено в нета :gruebel

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Смяна антифриз на vw bora 1.6, 16 V 2002 г. кога ???

Мнениеот zfa159 » Нед 31 мар 2013 21:19

Сменяш го, когато я купиш. Предвид, че не знаеш какво е сипано вътре, източваш всичко,промиваш всичко с вода и си наливаш читав концентрат, подходящо разреден.За времето,през което се сменя - там вече е относително.Общо взето за 5 години все нещо от някъде ще прокапе и ще се наложи да се източва (или най-малкото ще и навъртиш 60 000 и ще се източва заради водната помпа на ангренажа).Реално погледнато след 2-3 години мисля,че не е зле да се промие пак и да се смени.

serjanta_78
Автомобил: VW BORA
Двигател: AZD
Контакти:

Мнениеот serjanta_78 » Нед 31 мар 2013 21:43

Когато купих колата миналата година и смених всичко водна помпа ,ангренажен рекък ,масло ,филтри ,а не се сетих да и сменя антифриза,
не съм сигурен G12 long life ли се води ?
Някой ако знае как се промива двигателя при смяна на антифриз. .
Благодаря на stefan4o за съвета ,
но ако някой може да ми каже където е сигурен за G12 ?
Откакто се прекарах с едни спирачни дискове TRW -изкривиха се ,впредвид ,че карам като пенсионер леко,вече гледам да пазарувам само оригинално дори малко по скъпо за да съм спокоен със смяната .Затова мисля и да не жаля пари само да става всичко както трябва .
Ако някой има компетенцията за антифриза ,съм му благодарен ?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 31 мар 2013 21:55

G12 е типа антифриз,сега вече има и по-нов G12+,като няма проблем да ползваш и такъв. Принципно е добре да се довериш на някоя марка, която е използвана от хората и са доволни - аз лично работя от години с Igat (уж немски) и нямам никакви забележки към него. Промиването става лесно - студен двигател,разкачаш каквото успееш по охладителната система (внимавай с маркучите към радиаторчето на парното и тези към водния радиатор,да не счупиш някой фланец,че ще се наиграеш.После един маркуч,вързан към някоя чешма и нататък се сещаш какво се случва - отвсякъде минаваш с маркуча.След това си навръзваш всичко,както си е било и сипваш 3 или 3.5 литра концентрат в системата (не разреден).После доливаш с вода. Идеята е,че когато миеш,термостата е затворен и остава вода в системата.Ако разредиш антифриза предварително,няма да можеш да налееш цялото количество (поне 2Л вода ще останат вътре след като измиеш).Затова наливаш концентрата и си доливаш с вода. Охладителната система е 6 или 6.5 литра да беше...не повече.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”