голф 3 1.6ГТ 101 Качва ли се разхода след махане на катализа

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
martincho
Автомобил: VW Golf MK3 1.6GT
Двигател: AEK 1996

голф 3 1.6ГТ 101 Качва ли се разхода след махане на катализа

Мнениеот martincho » Сря 27 юни 2012 22:47

Здравейте колеги карам голф 3 1.6ГТ 101 кончета, със зимни гуми го карам сега през лятото, махнат е катализатора и няма резонансно гърне вместо катализатора, та въпроса ми е - може ли от това, че няма резонансно гърне и е със зимни гуми , да ми дава по-висок разход и ако е възможно с колко се качва разхода в литри ?

apolon
Автомобил: BORA 1.6 16V
Двигател: AUS 2000

Re: Качва ли се разхода от:

Мнениеот apolon » Сря 27 юни 2012 22:55

Зимните гуми могат да ти качат разхода с около 0.5/100,но по-лошото е че до зимата вече ще са се износили.Карането през лятото със зимни си е чисто прахосничество.Що се отнася до премахнатите катализатор и гърнета-това не качва разхода само малко отпушва колата откъм вървеж.

Потребителски аватар
martincho

Мнениеот martincho » Сря 27 юни 2012 22:59

apolon написа:Зимните гуми могат да ти качат разхода с около 0.5/100,но по-лошото е че до зимата вече ще са се износили.Карането през лятото със зимни си е чисто прахосничество.Що се отнася до премахнатите катализатор и гърнета-това не качва разхода само малко отпушва колата откъм вървеж.

Благодаря много за отговора, питах за резонансното гърне, защото ми казаха, че ако няма резонансно гърне ми дава по-голям разход и при моя забелязах такова нещо дава ми 10 разход а на един приятел му дава 8 но моя е АЕК а неговия някакъв друг беше може от различните мотори да е различен разхода.

Потребителски аватар
Stoqnov_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stoqnov_ » Чет 28 юни 2012 0:11

Колега, в никакъв случай не бих бил категоричен, все пак от богатият си опит съм установил, че българите сме най-твърдоглавата нация, с която съм имал вземане-даване,,, та- някога замислял ли си се защо ще се слагат лятото летни гуми?
Еми- поне тва е просто- за да има колата максимално сцепление с пътя и не на последно място- да спира възможно най-добре. Ти със зимните гуми си като камикадзе, ако се наложи да спираш екстремно, както се е налагало на не един и двама, в това забързано ежедневие и с тея малоумни понякога пешеходци, които просто изскачат на платното- и ако не спреш, си подсъдим най-вероятно...
А за резонатора- по презумция- тази "джаджа" трябва да уеднаквява налягането на отработените газове, както би било при наличието на катализатор. Всяка промяна се отразява на работата на мотора. Вероятно е и да има разлика в работата на двигателя, което значи- че от там пък със сигурност ще има разлика в разхода на гориво, тъй като той е пряко съпоставим с моментната форма на двг-то. Разлика в разхода на гориво има дори и при различна марка и вискозитет на ползваното двигателно масло, макар и малка. Та, това вече е относително, но със сигурност за да се ползва максимума от възможностите на мотора и да е оптимален разхода, трябва да се придържаш към определените, заложени от завода-производител параметри на изпускателната система.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 28 юни 2012 6:21

Колега, колко такива теми ще пускаш?
Твоя приятел със златния голф дето му горял 8 бензин в София... не знам, не съм бил там :Mr Green Fun 10 е нормален разход за този мотор градско, не търси под вола теле maikomila

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Re: голф 3 1.6ГТ 101 Качва ли се разхода след махане на катализа

Мнениеот muns61 » Чет 28 юни 2012 6:38

8/100 бензин в Сф - може, ама без да се влиза по малки улички, без задръствания и с грамотен водач. И мотор ABD 1.4, технически перфектен.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 28 юни 2012 6:38

Да, ама освен това и пуснат климатик имало :lol:

Потребителски аватар
martincho

Мнениеот martincho » Чет 28 юни 2012 7:23

Stoqnov_ написа:Колега, в никакъв случай не бих бил категоричен, все пак от богатият си опит съм установил, че българите сме най-твърдоглавата нация, с която съм имал вземане-даване,,, та- някога замислял ли си се защо ще се слагат лятото летни гуми?
Еми- поне тва е просто- за да има колата максимално сцепление с пътя и не на последно място- да спира възможно най-добре. Ти със зимните гуми си като камикадзе, ако се наложи да спираш екстремно, както се е налагало на не един и двама, в това забързано ежедневие и с тея малоумни понякога пешеходци, които просто изскачат на платното- и ако не спреш, си подсъдим най-вероятно...
А за резонатора- по презумция- тази "джаджа" трябва да уеднаквява налягането на отработените газове, както би било при наличието на катализатор. Всяка промяна се отразява на работата на мотора. Вероятно е и да има разлика в работата на двигателя, което значи- че от там пък със сигурност ще има разлика в разхода на гориво, тъй като той е пряко съпоставим с моментната форма на двг-то. Разлика в разхода на гориво има дори и при различна марка и вискозитет на ползваното двигателно масло, макар и малка. Та, това вече е относително, но със сигурност за да се ползва максимума от възможностите на мотора и да е оптимален разхода, трябва да се придържаш към определените, заложени от завода-производител параметри на изпускателната система.

Евала пич, мерси много, навсякъде ако обясняваха като теб нямаше да има недоразбрали хора никъде, още веднъж благодаря!

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Чет 28 юни 2012 9:35

Възможно е и да има разлика. На аек-а сондата е бучната в катализатора, а сега като си с права тръба може и да не мери правилно. Това беше и причината като махах моя катализатор да сложа резонатор вместо права тръба, или поне така ми каза майстора - "По-добре резонатор, че може да се шашка сондата иначе...", а той нямаше файда да ме лъже, за да ми вземе примерно повече пари за резонатора, щото уговорката беше аз му оставям катализатора а той да оправя каквото трябва без да плащам...

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Чет 28 юни 2012 11:07

глупости ,въобще не се шашка сондата стига да е изправна разбира се,и няма шанс да ти вдигне разхода от това ,че си изтърбушил катализатора! heavy metal zork

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 28 юни 2012 11:19

:да: Коректната работа на сондата зависи от работната температура и плътността на изпускателната система. Дали има, или няма катализатор или гърне, не я интересува.

Потребителски аватар
emanuil90
Автомобил:
Двигател:

Re: голф 3 1.6ГТ 101 Качва ли се разхода след махане на ката

Мнениеот emanuil90 » Съб 18 май 2013 8:27

колеги на мен моя АЕК ми дава 13 градско на гас при нормално каране а при ненормално каране ми дава 16/100 и не мога да го оправа и тва си е много се дразна ходих каде ли не на газаджия и кво прават ми го и е като скопен кон немога 1 стръмно да изкача като ми го направят да харчи малко и също така имам измъчване на двигатела и него не го знам ок какво е стигне ли 3000 оборота и краи чак към 4400 дръпва яко иначе в 3000 оборота като влезе и става яко муден трябва ми малко инфо ако някои знае

Потребителски аватар
megatone
Автомобил: Golf 3 1.8 ABS
Двигател:
Контакти:

Мнениеот megatone » Съб 18 май 2013 15:24

Stoqnov_ написа:та- някога замислял ли си се защо ще се слагат лятото летни гуми?
Еми- поне тва е просто- за да има колата максимално сцепление с пътя и не на последно място- да спира възможно най-добре. Ти със зимните гуми си като камикадзе, ако се наложи да спираш екстремно
Защо смяташ, че със зимните гуми се спира трудно през лятото?
:c010

Потребителски аватар
teosz
Автомобил: VW Golf IV Variant
Двигател: 1.9 TDI-ATD

Мнениеот teosz » Съб 18 май 2013 15:36

На мен ми гори около 12 градско,иначе извън града 8 с климатик.

Потребителски аватар
YordanGergov
Автомобил: Golf III
Двигател: AEE

Мнениеот YordanGergov » Съб 18 май 2013 15:46

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=144970
Тук има отговори на тоя въпрос
От личен опит - със зимни си въртях гуми на първа докато аз реша. С летните явно мощността на колата ми рязко падна, че вече нещо ми е доста по трудно :screwy

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”