Въпрос за съвместимост цилиндрови глави голф 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bobs
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за съвместимост цилиндрови глави голф 3

Мнениеот bobs » Чет 15 авг 2013 16:33

Здравейте колеги,
Пускам тази тема, защото се сблъсках с много интересен за мен проблем. До лятото на 2012г, карах Венто с 1.6 ABU мотор, който се беше налагало да отварям в началото на същата година, заради проблем който дойде от радиаторчето на парното (запушено до степен нищо да не минава през него) оттам прегря и всичко се прави както си му е реда - шлайф глава, напасване клапани, смяна гумички, нови гарнитури и т.н., до момента в който през лятото не ме изостави заради продухване между цилиндър и водна магистрала на блока. Смених мотора с 1.8, главата с презумцията че е сервизирана се пусна за продажба. Дотук добре, преди няколко дни колега от форума я купи от мен, обади ми се същата вечер да се похвали колко добре работела и т.н. След 2 дни отново се обажда - колата му нямала душа на газ, гледал в нета, по номер главата която взе от мен излиза така:
http://czesci-uzywane.home.pl/pl/p/Glowica-VW-SEAT-1.4-030103373L/5313 , а главата за 1.6 ABU така:
http://czesci-uzywane.home.pl/pl/p/Glowica-GOLF-III-IBIZA-1.6-8V-032103373D/1187 ; Въпроса ми е, освен очевидната разлика в горивните камери на главите, има ли и други по-съществени, и второ, как е възможно на бившия ми двигател тази глава да работи нормално на бензин и газ, а при този на колегата (по негови думи работи нормално на бензин) да няма "душа на газ"?
Предварително се извинявам за дългия пост който се получи.
Поздрави
Боби

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Re: Въпрос за съвместимост цилиндрови глави голф 3

Мнениеот Bai Sando » Чет 15 авг 2013 17:27

Нещо по газовата май са объркали.Не е възможно да бачка на бензин идеално,а на газ да не ще.
При тия 1.6 АБУ съм чувал,че имало някакви бразилски сглобки при които нищо им не било същото като при европейския да речем.Може и такава да е била главата при един от двама ви,но щом си бачка на бензин трябва да тръгне и на газ :th_up

mechkata1961
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mechkata1961 » Чет 15 авг 2013 18:53

Има и в буталата голяма разлика,и от там различна степен на сгъстяване 030 103 373 L е от 1.4 ABD-мотор нищо общо няма с тази на ABU даже и в смукателние колектор имат разлики.

Потребителски аватар
victory1983
Автомобил: vw golf 3 1993
Двигател: ABF

Мнениеот victory1983 » Чет 15 авг 2013 19:10

В буталата няма разлика никаква,разликата е в хода на буталата-при 1,4 е 75,6 мм,а при 1,6 е 86,9 мм!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 15 авг 2013 19:14

Няма ли разлика?
В Допела пише, че диаметърът при ABD е 75мм, а при ABU 76.5...

mechkata1961
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mechkata1961 » Чет 15 авг 2013 19:15

victory1983 написа:В буталата няма разлика никаква,разликата е в хода на буталата-при 1,4 е 75,6 мм,а при 1,6 е 86,9 мм!

Имат,на 1.4 са с по дълбоки чела а на 1.6 с по-плитки даже ги имам и двата модела бутала на които явно се вижда разликата :th_up

bobs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobs » Чет 15 авг 2013 20:05

Извинявам се за късното включване; За буталата съм абсолютно наясно че имат разлика, обаче, при момента с по-високата степен на сгъстяване изниква въпроса - няма ли това да се отрази и в работата на бензин? Освен това, хода на клапаните еднакъв ли е, а диаметърът им?
Също така, разпределителните валове в двата случая - еднакви ли са, защото си мисля че при по-голям ход на буталото на 1.6 се променят и момента в който съответният клапан е отворен/затворен. Това би могло да се компенсира с различно колело на вала, но в случая, колелото на вала е с номер 030 109 111 b, което според този линк: http://www.autocarspare.com/catalog/camshaft-gear/030109111b.html се вгражда на какви ли не работни обеми двигатели.... :gruebel
Поздрави

mechkata1961
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mechkata1961 » Чет 15 авг 2013 20:11

bobs написа:Извинявам се за късното включване; За буталата съм абсолютно наясно че имат разлика, обаче, при момента с по-високата степен на сгъстяване изниква въпроса - няма ли това да се отрази и в работата на бензин? Освен това, хода на клапаните еднакъв ли е, а диаметърът им?
Също така, разпределителните валове в двата случая - еднакви ли са, защото си мисля че при по-голям ход на буталото на 1.6 се променят и момента в който съответният клапан е отворен/затворен. Това би могло да се компенсира с различно колело на вала, но в случая, колелото на вала е с номер 030 109 111 b, което според този линк: http://www.autocarspare.com/catalog/camshaft-gear/030109111b.html се вгражда на какви ли не работни обеми двигатели.... :gruebel
Поздрави

Като се даде повече аванс може и да има някакво вървене на бензин а на газ разхода сигурно ще е към 20л на 100км което не е много приятно

bobs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobs » Чет 15 авг 2013 21:05

Като бутнеш повече предварението, аванса най-вероятно ще се разтропа като шевна машина; като цяло предварението за газ е по-голямо от това на бензин, което по някакви спомени е около 6 градуса... А освен това, доколкото помня, като дадеш по-голям аванс - на бензин разхода ще стане жесток, доколкото на газ ще е по-добре - разбира се до едно положение.

mechkata1961
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mechkata1961 » Чет 15 авг 2013 21:38

bobs написа:Като бутнеш повече предварението, аванса най-вероятно ще се разтропа като шевна машина; като цяло предварението за газ е по-голямо от това на бензин, което по някакви спомени е около 6 градуса... А освен това, доколкото помня, като дадеш по-голям аванс - на бензин разхода ще стане жесток, доколкото на газ ще е по-добре - разбира се до едно положение.

И се получава по сгъстен мотор с доста по голям разход на гориво и постоянно въртене на аванса защото не може да се уцели точно на бензин ще трака като трактор а на газ ке умре, просто няма смисъл то тази глава ако ставаше за АБУ нямаше да се правят две различни като модели :eek

bobs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobs » Чет 15 авг 2013 21:51

Ами при това което казваш, как тогава точно с тази глава съм карал в продължение на 2+ години, без аванса да трака като шевна машина и разход на газ в рамките на 10-11л градско, около 8 извънградско, поддържайки на магистралата 120-130 и без дори да си помисля да пипам делко...? :th_up :undecided

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Пет 16 авг 2013 9:32

Тъи тази глава си е вид тунинг като се повиши съотношението на згастяване, аз от доста време се чудех на коя глава съвпада смукателният колектор за да го реализирам .Трябва да е обратното на описаното на бензин да трака от детонации или да се кара с 98, а на газ да върви по пъргаво от преди, газта обича згъстени двигатели, при тази трансформация е сваляно делкото .Наи вероятно не е направена както трябва центровката , ако е близо до бензиновите градуси но под тях ще върви на бенз а на газ ще е спъната, човека да отиде да му я светнат с стробоскоп и да му я бутнат стично към 15 градоса , ако исла да си кара на бензин с ТАП ,но щом досега не го е сложил значи предимно на газ се кара и , другото е да има разлика в градосите на разпредалителния вал но се съмнявам то по наще кошници кви ли не тунинги с валове се правят никои не е писал че не става.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”