Голф 3 АБУ държи ниска много ниска температура в движение

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
tonkicha
Автомобил:
Двигател:

Голф 3 АБУ държи ниска много ниска температура в движение

Мнениеот tonkicha » Нед 18 ное 2012 14:43

Здравейте колеги,
Става дума за моя Голф 3 1.6 ABU, който както е известно по принцип загрява доста, а понякога повече от необходимото. До скоро беше така, а сега казуса е съвсем наобратно.
Ще започна с малко предистория: Преди две седмици забелязах че на дълго колата едва загрява до 70 градуса при каране с 90-100км, на магистралата 110. Понеже я карам в София (2-3 пъти в седмицата)и знам как загрява по принцип, реших да поизчакам и да видя как ще се държи градско. Положението не е добре - в София вдига около 70, а тази седмица имаше един по-топъл ден, когато на място вдигна малко над 80 градуса, но в последствие бързо ги свали. Сложих картон пред радиатора и пак на извънградско 70-75.
Реших че ще е скапан термостат, който примерно е забил отворен. Викам си тъкмо ще сменя и антифриза. Купих си нов термостат(BEHR от магазин "Косер") и днес го смених. На място загрява по-добре/бързо. Качва си до 90-100, пуска перката, пада малко под 90 и така. В момента, в който потегля за разстояние от около 500 метра, температурата пада до 70, че и надолу.
После оставих да позагрее и реших да я натоваря в едно сериозно нагорнище, на 3та с над 3000 оборота и пак сваля температурата.
Термостата го пробвах в тенджера преди да го сложа - отваря както пише(84 градуса) и затваря някъде между 75 и 80. Стария също го пробвах сега, и на 75 отваря, а като започна да охлаждам, на 65 още е леко отворен. Антифриза също го смених, направих всичко както съм чел из форума и мисля че системата си е обезвъздушена (макар че ако не беше, трябва да загрява много, а не да охлажда - нали?)

Някакви идеи за проблема?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Re: Голф 3 АБУ държи ниска много ниска температура в движение

Мнениеот stefan4o » Нед 18 ное 2012 14:49

tonkicha написа:Здравейте колеги,
Става дума за моя Голф 3 1.6 ABU, който както е известно по принцип загрява доста, а понякога повече от необходимото. До скоро беше така, а сега казуса е съвсем наобратно.

Изобщо не си прав. Карам с такъв двигател не загрява доста, нормално си седи стрелката на средата. В някои изключителни случаи лятото е подминавала малко средата, но говорим за единични случаи - при баир на висока предавка (след като понижих с една надолу нещата си застанаха на мястото, т.е. грешката си беше у мен).
Термостата го пробвах в тенджера преди да го сложа - отваря както пише(84 градуса) и затваря някъде между 75 и 80. Стария също го пробвах сега, и на 75 отваря, а като започна да охлаждам, на 65 още е леко отворен. Антифриза също го смених, направих всичко както съм чел из форума и мисля че системата си е обезвъздушена (макар че ако не беше, трябва да загрява много, а не да охлажда - нали?)

Да не те подведа, ама мисля за нашия климат е по-добър вариант термостат на 87гр. Може там да е ключът за бараката.

Последна промяна от stefan4o на Нед 18 ное 2012 14:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 18 ное 2012 14:49

Колега, закарай колата, да и мерят температурата, възможно е таблото да не показва правилно на моменти! Друга причина не виждам!

Потребителски аватар
tonkicha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonkicha » Нед 18 ное 2012 15:00

stefan4o написа:
tonkicha написа:Здравейте колеги,

Изобщо не си прав. Карам с такъв двигател не загрява доста, нормално си седи стрелката на средата. В някои изключителни случаи лятото е подминавала малко средата, но говорим за единични случаи - при баир на висока предавка (след като понижих с една надолу нещата си застанаха на мястото, т.е. грешката си беше у мен).

Да не те подведа, ама мисля за нашия климат е по-добър вариант термостат на 87гр. Може там да е ключът за бараката.

колега на мен лятото под 85 извънградско не ми пада. винаги ми е държала около 90 (85-95), а в по-топло време, баир или с повече багаж ми е качвала и 110. по тази причина бях чел из форума и с това впечатление съм останал.

А за термостата - 3 градуса разлика в термостата едва ли ще вдигне температурата над 75, при сегашното положение.

Иначе замерване на водата май не е лоша идея.

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Нед 18 ное 2012 16:22

проблема не е в термостата, минах същия филм....остана уреда на таблото да сменя(но си карам така)показва 75 градуса но пък и перката се включва на 80-85 градуса (първата степен)....когато го взех си държеше точно 90 но само за 2 години....и от тогава какво ли не смених и все си оства така....

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Нед 18 ное 2012 16:55

tonkicha написа:
колега на мен лятото под 85 извънградско не ми пада. винаги ми е държала около 90 (85-95), а в по-топло време, баир или с повече багаж ми е качвала и 110. по тази причина бях чел из форума и с това впечатление съм останал.

А за термостата - 3 градуса разлика в термостата едва ли ще вдигне температурата над 75, при сегашното положение.

По принцип уредът трябва да е почти заковал на средата. Говорим при изправна охладителна система и датчик-кабели-табло.
Има някаква вероятност самият ти датчик да послъгва малко таблото - замерва се с мултицет съпротивлението му (за целта трябва с помощта на уред да се измери с точност темп. на водата, която минава през него), при различни темп. на водата.
Относно термостата - в ЕТКА го даваха по спомен 87 за тоя мотор, не мога да си спомня с точност, но със сигурност не е 84. Верно е, че няма да ти реши проблема, не и изцяло, разбира се. Но в някаква степен ще подобри ситуацията. Чисто информативно - карам моята кола с 87-градусов, проблеми към тоя момент откъм загряване/прегряване/парно не съм имал :wink:
Причините за прегряването лятос, може да са няколко. Едната е позапушени ламели на радиатора, втората причина е водната помпа (понеже си описал, че при баир качва градусите). Но най-напред си замери датчикът към таблото какви стойности дава и тогава го мисли. :beer

Потребителски аватар
tonkicha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonkicha » Нед 18 ное 2012 20:43

stefan4o написа:
tonkicha написа:

По принцип уредът трябва да е почти заковал на средата. Говорим при изправна охладителна система и датчик-кабели-табло.
Има някаква вероятност самият ти датчик да послъгва малко таблото - замерва се с мултицет съпротивлението му (за целта трябва с помощта на уред да се измери с точност темп. на водата, която минава през него), при различни темп. на водата
Относно термостата - в ЕТКА го даваха по спомен 87 за тоя мотор, не мога да си спомня с точност, но със сигурност не е 84. Веняма реши проблема, не и изцяло, разбира се. Но в някаква степен ще подобри ситуацията. Чисто информативно - карам моята кола с 87-градусов, проблеми към тоя момент откъм загряване/прегряване/парно не съм имал :wink:
Причините за прегряването лятос, може да са няколко. Едната е позапуна радиатора, втората причина е водната помпа (понеже си описал, че пркачва градусите). Но най-напред си замери датчикът към таблото какви и тогамисли. :beer

Замервах водата в казанчето с температурна сонда към мултицет - при 80гр. на таблото, уреда показва 84. Датчика го мерих на съпротивление според градусите в казанчето и се оказва нормално.
Сега пътувах от Ловеч към София и пак не вдигна над 70. Като започнах да намалям скоростта и да спирам на един от светофарите и веднага за около минута качи 90. Като поседя на място и подмине 90 (по табло) си включва перка (както си е нормално).
Най-интересното е че докато пътувах и на табло са 70 градусите, парното на 1 правеше супер топло Даже не знам дали някога е духало толкова топло, било и на по-високи градуси.

Адския филм!!!

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 18 ное 2012 20:47

Термостатчето ти отваря, но не затваря навреме. Купи си Валер и няма да имаш проблеми.

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Нед 18 ное 2012 20:52

tonkicha написа:
Замервах водата в казанчето с температурна сонда към мултицет - при 80гр. на таблото, уреда показва 84.

Водата в казанчето е по-хладка от тази до датчика. Може да се получат разлики и това да те вкара в излишни филми.

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Нед 18 ное 2012 21:01

това АБУ,ех колко ядове брах и аз с тая температура и така си го продадох с нерешен проблем. Само гарнитура на главата не смених. Дразнеше ме че не заковаваше стрелката на 12 ч. както трябва да е. Но в интерес на истината никога не ми е минавала температурата над 92-3 градуса. За сметка на това е падала на 70 зимъска.
По твоя казус: запали колата и я остави да работи на място и направи следните неща за да ни улесниш да ти дадем съвет:
- пипай долния маркуч и забележи кога стопля ,какво сочи температурата по табло;
- забележи кога включва перката по табло;

Потребителски аватар
tonkicha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonkicha » Пон 19 ное 2012 10:24

stefarata написа:това АБУ,ех колко ядове брах и аз с тая температура и така си го продадох с нерешен проблем. Само гарнитура на главата не смених. Дразнеше ме че не заковаваше стрелката на 12 ч. както трябва да е. Но в интерес на истината никога не ми е минавала температурата над 92-3 градуса. За сметка на това е падала на 70 зимъска.
По твоя казус: запали колата и я остави да работи на място и направи следните неща за да ни улесниш да ти дадем съвет:
- пипай долния маркуч и забележи кога стопля ,какво сочи температурата по табло;
- забележи кога включва перката по табло;

Това упражнение го правих и затова си мисля, че не е темп. датчик. Големия кръг отваря м/у 80 и 90 градуса по табло, а перката включва м/у 90 и 100.
Четох други теми с такъв проблем - интересното е че при някои парното духа слабо, а при мен вчера като пътувах, при темп. на табло малко под 70 градуса, направо плашещо парно. Даже върнах врътката за температура на средата и пак беше доста топло в колата. По едно време го спрях - хем че топло, хем да видя дали няма да качи градуси... ами не, не качва.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 19 ное 2012 10:37

И аз предполагам, че проблема е от неточни показания на таблото, явно веднъж показва вярно, а друг път лъже. Омотай датчика на термометъра, който си използвал в тенджерата с тиксо за горния маркуч на радиатора и върху тиксото намотай някакви парцали за топлоизолация и покарай така да видиш дали винаги показанията на таблото съвпадат винаги с тези на термометъра.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 20 ное 2012 16:59

А някакви отклонения и на стрелката за горивото?
Зависимост между включени и изключени фарове?
Моя идея,ако е глупава моля да бъда извинен:
Измери напрежението към температурния датчик от таблото,мери на включени фарове и на високи обороти както и на ниски.При него за разлика от този към компа идват 10 волта/по памет/.Имам една идея,че ако е пробил стабилизатора на напрежението на таблото/който захранва датчика евентуално/, е възможно това да опорочава замерването,въпреки коректноста на самия датчик.С други думи тест на стабилизатора.
Някой ще попита за връзката с оборотите.Не знам каква е но я има очевидно.Може би хлабава маса..

vainov
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 3 АБУ държи ниска много ниска температура в движени

Мнениеот vainov » Пон 26 авг 2013 20:02

Здравейте колеги!Имам подобен проблем,но разликата е в това че перката ми се пуска още при 70 градуса и така непозволява на двигателя да загрее повече.Най-много температурата е стигала до 80 градуса!Имате ли някаква идея на какво се дължи това?Смятам че проблема идва от ранното пускане на перката,но все пак може ли проблема да е от термостата и да отваря по рано големия кръг?Благодаря предварително!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 3 АБУ държи ниска много ниска температура в движени

Мнениеот ktamen » Вто 27 авг 2013 7:06

Ако термостата е читав при 70градуса радиатора трябва да е ледено студен и перката няма как да се включи.
Най-вероятно стрелката не ти показва вярна температура. Преди да правиш каквото и да е измери реалната температура на двигателя с истински термометър :exclaim

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”