Въпрос за смяна на маслото golf 4 1.6 ALK
- djuni_ibiza
- Автомобил: Golf MK4 1.6sr
- Двигател: AKL
Въпрос за смяна на маслото golf 4 1.6 ALK
Колеги преди малко ми смениха маслото на голф а в сервиз на VW в Германия преди бях със ЕЛФ 10-40 а сега в сержиза ми я смениха със Castrol 5-30 пред мен доляха 4 литра светло кафево 5-30 и половин литър пак на кастрол някакво зелено беше било пак масло нещо като добавка но до там и не ми обясниха точно защо на накой случвало ли му се такова нещо какво беше това зеленото че чак половин литър и немеца не обяснява както трябва , а и забравих да попитам защо 5-30 ми сложиха някой знае ли не съм запознат със маслата.
- H2O
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос за смяна на маслото golf 4 1.6 ALK
Абе пич!Изморих се да го чета това бре
3 пъти го четох и не разбрах със сигурност къде се намираш в момента?Немци в БГ ли са ти сменили маслото или обратното...

- djuni_ibiza
H2O написа:Абе пич!Изморих се да го чета това бре3 пъти го четох и не разбрах със сигурност къде се намираш в момента?Немци в БГ ли са ти сменили маслото или обратното...
Хахаха :D в Германия съм Пич, живея тука от доста време.
И така , днес ходих в сервиза на VW за смяна на маслото и както казах , смениха ми я със някакъв Castrol 5w30 светло кафяво изсипаха 4 литра и след това още половин литър пак на кастрол което на цвят беше зелено като мента, и по принцип при тези немци когато питаш много неща се дразнят и те гледат на криво аз само попитах защо е зелено това и за какво се слага той ми отговори че пак е масло слагал го за да работи по добре двигатела и до там, преди ми сменяха маслото в един полски сервиз който не съм доволен от тях сипваха 10w40 ELF
Та сега питам на знаещи те какво беше този зелен Castrol и защо 5w30 Колата е на 95 хил, КМ.
- H2O
- Автомобил:
- Двигател:
Интересна работа.Може някоя добавка да слагат,но защо не те питат...Някой който се занимава масла,може да знае.Ти преди е трябвало да си 5W30,а не сега.Да си им казал,че ти гори или намалява маслото?
- djuni_ibiza
H2O написа:Интересна работа.Може някоя добавка да слагат,но защо не те питат...Някой който се занимава масла,може да знае.Ти преди е трябвало да си 5W30,а не сега.Да си им казал,че ти гори или намалява маслото?
Ами преди при поляците нищо не съм им казал те решиха да сложат 10W40 и гореше някъде 150 грама на 10 хиледи.
А сега при немеца VW взеха проба от маслото една капчица и го сложиха в някакъв уред уж за да видят колко е износен двигатела понеже така ми казаха и сами решиха да сложат 5w30 без да ме питат дали гори масло или не и ми казаха повече да нямам работа при поляци, а да те питам защо още отр преди трябваше да съм със 5w30 всмисъл каква е разликата ? преди имах сеат ибиза на него също му слагах 10w40 но той гореше много масло :D
-
- Автомобил:
- Двигател:
Значи от около година се появи някакъв Кастрол,който е зелен на цвят!Най-вероятно са имали отворен и са ти доляли с него,не е добавка.
- djuni_ibiza
dupok написа:Значи от около година се появи някакъв Кастрол,който е зелен на цвят!Най-вероятно са имали отворен и са ти доляли с него,не е добавка.
Аха ясно но предполагам няма да има някакви проблеми с 2 различни формули ?!
За тоя мотор мисля му дават 5-40, но немеца защо му е налял това масло само те си знаят при положение, че явно не им е кеф да ти обясняват какво се случва. 5-30 е добра синтетика, но за определно-конструирани и нови мотори, след това трябва да се налива масло с по голям температурен индекс /втората цифра/, защото това масло като го загрееш хубаво на такава водица ще стане, че няма да маже изобщо, някъде го наричат даже мотороубиец.
- djuni_ibiza
didich написа:За тоя мотор мисля му дават 5-40, но немеца защо му е налял това масло само те си знаят при положение, че явно не им е кеф да ти обясняват какво се случва. 5-30 е добра синтетика, но за определно-конструирани и нови мотори, след това трябва да се налива масло с по голям температурен индекс /втората цифра/, защото това масло като го загрееш хубаво на такава водица ще стане, че няма да маже изобщо, някъде го наричат даже мотороубиец.
Колега как така мотороубиец !!!! ти ме уби :D кво правим сега стреснах се защо така каза че ще убие мотора когато загрее :D
Сори, че ти искарах акъла, няма да го убие, но по принцип новите мотори, тоест изкаран от завода мотор се кара с такова масло, защото е по стегнат, след като мине определени километри хлабините най вероятно се променят в мотора и подобно масло вече не върши работа, просто тоя вискозитет 30 не е за нашия климат, все пак не караш колата постоянно при минус 20 градуса. Лятото в големите жеги това масло става на водица и мазането пада много, падне ли мазането ще задере и познай какво следва, за това се слага масло с по голям втори индекс - 40, 50 и т.н.
Жената кара същия мотор и съм с 5-40 и му е перфектно, тоест 5-40 може да си го караш и лятото и зимата, всесезонно масло.
Ето една хубава темичка от колегите във фиат форума http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=102216
Жената кара същия мотор и съм с 5-40 и му е перфектно, тоест 5-40 може да си го караш и лятото и зимата, всесезонно масло.
Ето една хубава темичка от колегите във фиат форума http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=102216
Оп ти караш колата в Германия, там климата предполагам не е като в БГ, лятото над 30 градуса.
Виж на опаковката на маслото има ли одобрение за твоя мотор, смисъл покрива ли стандарт мисля, че беше 505 и ако температурите минават или са около 30 градуса не се прави на състезател да не стане наистина някоя беля с това масло.
Според мен ако пък е прекалено студето там където си май най-добрия вариант за масло всесезонно при теб ще е може би нещо 0-40, но каквото и да сипваш първо се убеди, че маслото покрива изискванията на мотора и че има одобрение от VW
Виж на опаковката на маслото има ли одобрение за твоя мотор, смисъл покрива ли стандарт мисля, че беше 505 и ако температурите минават или са около 30 градуса не се прави на състезател да не стане наистина някоя беля с това масло.
Според мен ако пък е прекалено студето там където си май най-добрия вариант за масло всесезонно при теб ще е може би нещо 0-40, но каквото и да сипваш първо се убеди, че маслото покрива изискванията на мотора и че има одобрение от VW
- djuni_ibiza
didich написа:Оп ти караш колата в Германия, там климата предполагам не е като в БГ, лятото над 30 градуса.
Да маслото прикрива изискванията за vw и климата в момента е 18 градуса след месец ще еоколо 4-5 градиса пък за зимата да не говорим :D знчи немеца си знае работата предполагам на следваща та смяна ще ми налеат нещо по гъсто сега е ясна работата.
Гледах каталога на маслата Мотул, там препоръчват като най добро масло 5-40, след това отиват на 10-40, ако имаш инсталирана аутодатата си виж за твоя мотор производителя съгласно климата какви масла препоръчва - това е базата от която трябва да се ръководиш, ако не ще погледна довечера стига да не забравя, че я имам инсталира вкъщи и ще пиша пак 

- djuni_ibiza
Е ся вее стана кофти мотора се изморява за нула време загрява бързо ково правя сега ?!!? аутодата гледах спесикикаци дават му 5w30 но както казах мотора се изморява много бързо такак както все едно съм въртял гуми 15 минути и все едно на вън е 40 градуса , става тромав и загрява малко над 90 градуса мотора ми е на 90 хил, Колеги какво да направя сега всмисъл да продължа ли с това масло и ако продължа да не стане нещо със мотора или да ходя да взема пак 10w40 на Castrol.
Гледам сега и аз аутодатата и това пише "cold climate=5W/30 or 5W/40 semi-synthetic", тия нещо са объркали в записа, смисъл тия масла са пълна синтетика, а не полу синтетика както са написали.
След като усещаш такава рязка промяна, а друго не е правено освен маслото, то най вероятно е от него, върни се пак в сервиза и обясни какво се случва и ги питай защо не са те налели примерно 5-40 ??, незнам какво друго да те посъветвам.
След като усещаш такава рязка промяна, а друго не е правено освен маслото, то най вероятно е от него, върни се пак в сервиза и обясни какво се случва и ги питай защо не са те налели примерно 5-40 ??, незнам какво друго да те посъветвам.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”