голф 4 1.6 99 г. - масло за хидравликата

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bink
Автомобил:
Двигател:

голф 4 1.6 99 г. - масло за хидравликата

Мнениеот bink » Вто 10 сеп 2013 12:04

Здравейте, реших да сменя маслото и видях на IGAT два варианта: единия жълт с номер 002 на минерална основа с цена 18 лв., а другия зелен с номер 002/004 на синтетична основа с цена 25лв. Замислих се и взех първия , защото в момента течността в казанчето ми е жълтеникава, а аз съм решил да я сменя по метода с избутване на старата от новата, въпреки че капачката ми е зелена. Сега обаче се поразмислих и взех да се притеснявам дали постъпих правилно. Възможно ли е да си е променила цвета отработената течност от зелено към жълто и другият ми въпрос е каква е разликата между минерална и синтетична ( по-честа смяна ли или друго произлиза от това) и има ли опасност да се пресече ако при смяната се поомесят? Благодаря на отзовалите се с компетентно мнение

bink
Автомобил:
Двигател:

Re: gof 4 1.6 99g.- масло за хидравликата

Мнениеот bink » Вто 10 сеп 2013 21:24

Я кажете и кога или на колко километра се сменя маслото на хидравликата, защото май подразбрах, че само когато има стружки в контейнерчето, така ли е ?

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Вто 10 сеп 2013 22:03

G004002M - синтетично. В Еуратек миналата година беше 21 лв за литър. Аз го доливам ако има нужда не го сменям.

bink
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bink » Пет 13 сеп 2013 6:57

Явно няма обстойно запознати по въпроса с хидравличната течност и ще трябва да се оправям сам! Сега да опитаме за антифриза, а именно да се разрежда ли в съотношение с вода или чист е по-добре, т.е. кой вариант ще бъде по-малко вреден по отношение на уплътненията и металните части през които минава антифриза?

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Нед 15 сеп 2013 17:03

bink написа:Явно няма обстойно запознати по въпроса с хидравличната течност и ще трябва да се оправям сам! Сега да опитаме за антифриза, а именно да се разрежда ли в съотношение с вода или чист е по-добре, т.е. кой вариант ще бъде по-малко вреден по отношение на уплътненията и металните части през които минава антифриза?

Трябва ти G12 или G12+ червен или съответно розов към лилав антифриз. Разреждай си го както е описано на етикета. Антифриза загрява по-бързо от водата, но и е по-слаб охладител от нея. Т.е. зимата не ти пречи да караш с концентрат, но лятото е по-лошо за мотора. Друго- концентрата е с по-високо относително тегло и съответно товари водната помпа повече. Колкото до въпроса ти за вредност към металите- G12 се счита че не е толкова агресивен към алуминиевите радиатори и други части и е по-корозионно устойчив.

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Вто 17 сеп 2013 11:25

Колега, най-добре си отиди в представителство на VW(или Skoda-някои неща там са по-евтини) и хората ще ти дадат каквото трябва, без да се притесняваш за цвят и "синтетичност". По спомен беше 28 или 32лв литъра, а системата(също по спомен) ми събра 0.8л. някъде. За периодично сменяне на хидравличната течност не съм чувал да се прави и не мисля да го сменям повече(наложи ми се, защото имах теч).

:beer

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Вто 17 сеп 2013 11:39

Оригиналното масло на тази кола е зеленото. Какво има вътре обаче е божа работа. Ако сменяш на цяло - зеленото. В Шкода е една идея по-евтино.

bink
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bink » Вто 17 сеп 2013 13:00

А бе хора от край време ви призовавам да давате по съдържателни отговори, аз също знам че най-скъпото вероятно(в България не е сигурно) е и най-доброто. Въпроса е в това да не се бръква излишно човек, когато няма защо и в това се състои и част от смисъла на този форум. Знае ли някой в какво се изразява разликата м/у това да е на минерална и синтетична основа хидравличната течност или не? Това е моят въпрос :th_up

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Чет 19 сеп 2013 14:52

Хидравличната течност си е масло, но с по-нисък вискозитет. Каквато е разликата между синтетично и минерално двигателно масло, такава би трябвало и да е при хидравличното масло.
Минералните масла се получават директно чрез дестилация/ректификация от нефта без допълнителна обработка. Те са смес от много и най-различни въглеводороди. Състава на маслата варира с качеството на нефта и условията на получаване. По тази причина те са сравнително нискокачествени. За да се гарантират определени показатели, устойчивост и др. най-често е необходимо добавянето на адитиви/присадки.

Синтетичните масла се получават с изкуствени химични процеси и се състоят от един или няколко основни компонента. По тази причина те са по-устойчиви на високи температури а свойствата им могат да се контролират по-лесно. Поради изкуственото получаване те имат доста по-висока цена от минералните масла.

Аз лично не мога да ти кажа какво трябва да е, защото на оригиналната бутилка не пише нищо- нито какво е-минерално или синтетично, нито вискозитет, за това според мен е по-добре да не се правят експерименти, защото един познат в момента си прави частичен основен ремонт на мотора, заради прекрасното масло на Carrefour.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”