GOLF 4 1.8 20V - прегрял двигател

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
tushkavt
Автомобил:
Двигател:

GOLF 4 1.8 20V - прегрял двигател

Мнениеот tushkavt » Пет 22 ное 2013 11:12

Здравейте, пиша тази тема за да споделя неприятния момент който снощи ми се случи. Колата ми е Golf 4 1.8 20V, докато се прибирах снощи към вкъщи реших на една права да си направя един старт от 1ва за кефа (за което по късно съжалявах). Та изцедих колата почти до 6 хил. оборота и някъде след 10 секунди ми излезе лампата, че колата е прегряла и докато стигна паркинга започна да пуши под капака и под купето. В паниката от случилото се паркирах и я изгасих веднага колата(тъй като съм още зелен шофьор и не ми се беше случвало такова нещо). По-късно разбрах, че е хубаво да не се гаси веднага при прегряване.. Та изстина след 30тина минути, отворих капака и видях, че си беше хвърлила антифриза. Казанчето беше непокътнато както и капачката, но около него имаше опръскано както и по пластмасовата кора на двигателя, но най лошото беше че под колата също течеше антифриз (не знам дали това е нормално). Уплаших се да не съм хвърлил съединител или да съм пробил картера и това да е масло, защото до нас има доста дупки, но за щастие не беше това. Та отворих разширителния съд и видях че има около 20 грама течност на дъното много под позволимият минимум. Питането ми е какво да правя от тук нататък, как да разбера какво точно се е случило и дали не съм пукнал гарнитура и дали инцидента се случи защото просто не съм имал антифриз. Ще съм благодарен на всякаква помощ :icon_sad

П.С. Понеже съм нов във форума ако мястото на темата не е тук се извинявам и нека бъде преместена в подходящия раздел

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: GOLF 4 - прегрял двигател

Мнениеот ktamen » Пет 22 ное 2013 11:42

Провери си маслото колко е и какво е на цвят, долей антифриз и запали. Най-вероятно антифриза е излязъл през капачката и на колата нищо и няма. Ако не си късметлия може да си издухал гарнитура, или да си пукнал глава/блок и да си търсиш друг двигател. Колко време след като ти светна лампата си продължил да караш? Трябвало е да спреш незабавно :exclaim

tushkavt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tushkavt » Пет 22 ное 2013 12:01

Ами около 50 метра още да съм я карал.. проверих маслото нормално е на цвят и има достатъчно поне според мен, но не знам как може да излезе антифриза през капачката като беше здраво затегната и нямаше поражения, според мен е избило на някой маркуч :rolleyes

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Пет 22 ное 2013 12:12

tushkavt написа:Ами около 50 метра още да съм я карал.. проверих маслото нормално е на цвят и има достатъчно поне според мен, но не знам как може да излезе антифриза през капачката като беше здраво затегната и нямаше поражения, според мен е избило на някой маркуч :rolleyes

Би трябвало да има отдушник и ако сложиш повече антифриз той излиза от там. Нищо чудно от там да е избягал и твоя, може и някой маркуч да се е разцепил.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 22 ное 2013 12:26

Поне моята капачка (голф2) е и предпазен клапан. Демек, ако се повиши много налягането започва да изпуска. Ако твоята я няма тази функция значи имаш предпазен клапан някъде другаде, но съм почти сигурен, че и твоя клапан е на капачката.

bink
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bink » Пет 22 ное 2013 15:02

Със сигурност има причина да се случи това. Налей антифриз и го следи известно време дали не тече от някъде и ако не по-вероятно е да си за смяна на водна помпа освен ако не си бил със много малко антифриз, а ако тече ще стане ясно от къде и защо! :th_up

bink
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bink » Пет 22 ное 2013 15:13

Естествено има вероятност и термостата да е постоянно затворен, но предполагам че щеше да го усетиш, а за помпата подозирам, защото са с пластмасови перки които понякога се чупят и не върти антифриза, което при такива обороти е от значение

Потребителски аватар
madwifi
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: 1.9D AEF

Мнениеот madwifi » Пет 22 ное 2013 15:37

При тези двигатели задължително със смяна на ангренаж се сменя и водната помпа. Защото както каза колегата преди мен, перката на помпата е пастмасова и след среме се отлепва от металната ос и почти не се върти. Така че при обслужване ако не си сменил водната помпа сега е момента.

Потребителски аватар
ninkotv
Автомобил: [Golf 2] [Tiguan 5N] [Audi A3 8L]
Двигател: [HK 1983] [CBAB 2010] [AGN 1999]

Мнениеот ninkotv » Пет 22 ное 2013 16:18

Възможно е при високите обороти някой по-износен маркуч или нещо друго да е избило. На мен ми се е случвало да се пукне един маркуч и добре, че хвърляше антифриз върху делкото, та като взе да прекъсва спрях за да проверя. Иначе разширителния ми съд е без датчик за ниво и щеше да стане :horror , ако не бях спрял навреме.

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Пет 22 ное 2013 16:53

Налей антифриз, провери маслото да не е станало с цвят на боза, опитай да запалиш, ако запали следи маркучите стават ли твърди и от ауспуха какво излиза. Ако е бял пушек - пара и мъркучите се одървят значи гарнитурата е отишла. При мен така се беше получило. Пригоряла гарнитурата между водната магистрала и първи цилиндър, като я опънах от София към Пловдив по баира, стигнах до Еко-то има няма 15км и изхвърли антифриза през капачката и прегря до около 110гр може и малко повече. Налях я с вода и я върнах до Нови Искър. Спирах няколко пъти, да я проверявам, яко надуваше мъркучите. На другия ден и маслото беше на боза.
Много опасно е ако в цилиндъра е влезла повече вода при палене да направи воден удар, така че много внимавай.
Дано да е някой скапан муркуч, че иначе бая парици.

Потребителски аватар
DaNicHeLi
Автомобил: Golf IV
Двигател: AGU 1999

Мнениеот DaNicHeLi » Съб 23 ное 2013 11:54

Добре де, ами уреда за температурата какво отчиташе ? На колко градуса беше антифриза,нищо не каза?

Потребителски аватар
boraks
Автомобил: VW MK 3
Двигател: ABF 1994

Мнениеот boraks » Съб 23 ное 2013 12:40

За 50 метра не може да прегрее. На мен ми се случи така с абф-а, карах даже около 400 метра. Антифриза беше изхвърлен от едно пластмасово съединение. Смених го и няма никакви проблеми. Виж първо от къде точно ти е избил (може да е някой маркуч или нещо от сорта)и тогава вече може да мисли за по-сериозни щети.

Потребителски аватар
tokercho
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: AJQ

Re: GOLF 4 1.8 20V - прегрял двигател

Мнениеот tokercho » Пон 25 ное 2013 0:08

Аз имах такава случка преди една седмица с голфчето :D Както си седя и чакам светофара да светне зелено на едно кръстовище,под предния капак взе да излиза адския дим.Помислих си че се е запалило нещо,но като дигнах капака видях,че един маркуч се е спукал и антифриза пръскаше директно върху изпускателния колектор.Ако знаете как ми олекна,помислих си че съм я прегрял или по-лошото че се запали :D Така че може да огледаш и за спукани маркучи...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”