Голф 4 1.6 AKL, голям разход на масло

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
adr3nalinchy
Автомобил: Volkswagen Golf MK4
Двигател: AGU

Голф 4 1.6 AKL, голям разход на масло

Мнениеот adr3nalinchy » Нед 10 ное 2013 16:54

Здравейте колеги имам един голям проблем с разхода на маслото колата е в мен от 6 месеца и след закупуването й влезе в сервиз за смяна на масло филтри ремъци и т.н. обаче след определено време забелязах че нивото на маслото ми пада и до сега съм минал малко повече от 5000 км. долях 2 литра масло 1 литър го долях преди няколко дена това за мен е много голям разход на масло, та искам да ви попитам колко ще ми излезе ремонта ?
EDIT: Забравих да споделя с какво масло карам маслото е Total Quartz 10w40 за бензинови и дизелови двигатели.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 4 1.6 AKL, голям разход на масло

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 10 ное 2013 16:56

Не каза дали си огледал двигателя за течове? Много вероятно от там може да има теч, дали от маслен датчик или от някоя гарнитура, която не се вижда с отваряне на капака!
Ако наистина си похапва по 2 литра на 5хил.км най-евтино е с гумички! След това ремонта е скъп и не винаги може да намериш майстор който знае какво ремонтира. Повечето казват, "Трябва да отворя мотора да видя" Сякаш не е виждал двигател през живота си :gruebel :banghead

Потребителски аватар
adr3nalinchy

Мнениеот adr3nalinchy » Нед 10 ное 2013 17:02

Ако има течове то нали ще капи на земята, никога не съм забелязвал че има теч на масло, това нещо гори масло като ламя и искам да се информирам долу горе за какви пари става въпрос да не ме задерат някъде с някаква висока сума.. И колко струват сегменти и гумичките на клапаните, имам майстор роднина все пак е по-малка вероятността да ме пр**бе....

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 10 ное 2013 17:11

Гумички на Г3 струват комплект не повече от 4 лева (ориентировъчна цена) труда струва повече!
Ако гори масло като ламя, отиваш зад колата, и с пръст буташ в ауспуха (дупето, гърнето) и ако пръста ти се оцапа и е мазен, пробвай да го изчистиш като го изтъркаш от асфалта, ако излезе бързо чернилката, значи колата не гори масло, но ако не излиза поне с 2,3 търкания от асфалта положението е сериозно и има вероятност да ти изпие маслото някаде по пътя да го изкара през ауспуха и колата да блокира!

Потребителски аватар
silven-VW FOREVER
Автомобил: Audi A6 Audi A1
Двигател: FSI TFSI

Мнениеот silven-VW FOREVER » Нед 10 ное 2013 17:50

Ако я караш доста на високи обороти си е нормално :th_up Просто това не е мотор на който му е добре да е в 5000 оборота.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Нед 10 ное 2013 17:53

Kaрах Голф 3 с тази марка масло и гореше яко.
Нямам добри отзиви за това "масло"
Мой приятел го сложи на Венто , същата трагедия.

Потребителски аватар
silven-VW FOREVER

Мнениеот silven-VW FOREVER » Нед 10 ное 2013 17:54

Пробвай с Castrol и с добавка :th_up

Потребителски аватар
adr3nalinchy

Мнениеот adr3nalinchy » Нед 10 ное 2013 18:13

За каква добавка става въпрос ? И някакво уточнение имате ли за марката Castrol ? Пак 10w40 ли да сложа, а доколко до оборотите в повечето случаи сменям предавките на 3000 оборота, на 5'та с 4000+ оборота не са чак толкова критични.
@xalerrealx а като смени маслото как беше смисъл гореше ли колкото при тотал'а защото все пак е нормално колата да гори примерно 200-300 грама от смяна до смяна. а това при мен 2л. за 5к километра е просто шок и ужас.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Нед 10 ное 2013 19:35

След подмяната му с това , което винаги си слагах , нещата се нормализираха.
Гореше си в рамките на нормалното.
Откакто имам собствени автомобили , винаги си ги карам с Кастрол.
Общо взето не съм имал проблеми с него.
В момента го пробвам на друг автомобил и ще видим как ще се държи с конкретния мотор.

Потребителски аватар
silven-VW FOREVER

Мнениеот silven-VW FOREVER » Нед 10 ное 2013 22:10

Аз лично карам с Castrol 10w40 и баща ми преди мен я е карал с такова. Карам си я юнажката, но никога не ми е изхарчвала повече от 600-700 грама за 10 000км. А от както е на газ, разхода на масло спадна още нещо което не мога да си обясня :th_up Добавката която слагам не мога да й кажа марка, защото баща ми я взима от някакъв негов колега и в момента просто нямам флакон при мен :th_up

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Пон 11 ное 2013 12:26

Първо смени маслото и след това виж как ще се държи(с Motul 6100 примерно).
Ако продължи да ти го гори не си играй с гумички- сегменти са, AKL и APF моторите страдат от запечени сегменти(пък и разход 2л за 5К=> мин. 4л/10К ми се вижда малко множко за гумички).
На мене колата ми гореше около 4-5л на 10К км, преди месец беше на ремонт за сегменти и вече 2 000км, от които около 1 700 магистрала(където гореше най-много), не е мръднало с милиметър от щеката(при това 5W40).

:beer

П.С. Ако някой го интересуват цените на частите и труда за ремонта- да пита и ще ги напиша

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 11 ное 2013 12:57

Редовния проблем на 1.6 101к.с. на Голф 4 - цепят си водачите на клапаните (тогава колкото и да сменяваш гумички, няма да има ефект) + това, че са им кофти сегментите и се скапват много бързо. Ако искаш да стане като хората и да не пипа маслото - главата долу,нови водачи 8 броя + нови гумички + нови сегменти и ще доливаш не повече от 0.5Л за 10 000км ако въобще харчи нещо. Има 500 теми по въпроса. Първоначално и аз така мислех - гумкчи,това-онова,кофти масло...да ама като разглобих 3-4 двигателя (AKL и другия дето е пак същия ама с прахосмукачката), разбрах,че проблема въобще не е в маслото или в гумкчите - сегментите им не са като хората и става меки и се гънат на ръка (т.е. спират да вършат каквато и да е работа).Водачите пък на всичките се цепят...стига да я прегрееш един път и са готови...а Голф 4 прегрява за нула време като му се скапят ел. перките (които пък са с пластмасов четкодържател и мрат като мухи).
Отделно това масло, с което караш, не става - Мотул 10W40 или Кастрол :)
:beer

Потребителски аватар
adr3nalinchy

Мнениеот adr3nalinchy » Пон 11 ное 2013 18:54

Интересува ме колко излиза ремонта ако може колегата да сподели, примерно гумичките на клапаните сегменти и друго каквото е нужно за операцията, а и труда на майстора мисля че навсякъде ще ми обявят някакви космически суми, затова първо ще се уверя някак си за някой майстор ще взема препоръки от приятели и познати за такъв във нашия град и така. Но първо мисля да пробвам с друго масло и вече съм си набелязал Motul 6100 Synergie+ 10W40 мисля че ще 5 литра ще са ми напълно достатъчни. Ако пак си пипа маслото вече сериозно ще наблегна на проблема и ще се търси майстор. А забравих да кажа че 2'рия литър масло го долях преди 300 км. така колата си бута маслото с 1 литър за 5к километра може и малко повече да е друг е въпроса че след смяната на маслото имаше 4,5 литра масло което си беше наливно, но не съм виновен аз че е сменено с наливно, дадох колата на бащата той я закара за смяна на маслото и други дреболии и си избрал наливно масло тотал. :screwy Затова първо искам да пробвам с друго масло. :smile

lovaash
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lovaash » Пон 11 ное 2013 19:16

Колега, щом си решил да опиташ да си решиш проблема първо с масло, аз лично ти предлагам да пробваш Yacco 15W50. :deal По каталог го препоръчват за двигатели с предполагаема консумация на масло.

Потребителски аватар
silven-VW FOREVER

Мнениеот silven-VW FOREVER » Пон 11 ное 2013 19:24

Слагай Castrol :th_up

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”